AcasăEconomieNoua notă de plată a tranziției energetice globale: 4 trilioane de dolari...

Noua notă de plată a tranziției energetice globale: 4 trilioane de dolari pe an

Cifra este dublă față de așteptările anterioare, de 2.000 de miliarde de dolari anual, și va necesita creșteri de capital atât în sectorul public, cât și în cel privat

Compania de investiții BlackRock estimează că tranziția energetică la nivel mondial va necesita 4 trilioane de dolari anual până la mijlocul anilor 2030, ceea ce necesită mai multe parteneriate public-privat.  

Prognoza provine din cel mai recent „Scenariu de tranziție al Institutului de Investiții”  BlackRock, care analizează modul în care este cel mai probabil să se desfășoare tranziția cu emisii reduse de dioxid de carbon și impactul acesteia asupra portofoliilor.

Cifra de 4.000 de miliarde de dolari este dublă față de așteptările anterioare, de 2.000 de miliarde de dolari anual, și va necesita creșteri de capital atât în sectorul public, cât și în cel privat, potrivit lui Michael Dennis, șeful departamentului Alternatives Strategy & Capital Markets.

Crește povara financiară

Anul trecut, 1.800 de miliarde de dolari au fost investiți în proiecte legate de tranziția energetică, în creștere de la 33 de miliarde de dolari în 2004 și aproximativ 19.000 de miliarde de dolari investiți până în prezent, potrivit datelor compilate de BlackRock. „Cu toate acestea, există încă o diferență de 18.000 de miliarde de dolari pentru a ajunge acolo unde trebuie până în 2030”, a precizat Dennis.

Nici nu e de mirare: tranziția energetică atrage puțini investitori, deoarece implică riscuri majore pentru capitalul privat. Dar și pentru banii contribuabililor: guvernele se feresc să extindă normele și politicile ecologice de teama protestelor sociale.

Fie că este vorba de SUA, fie de Europa, această tranziție înseamnă un salt în necunoscut și bani tocați. Nu este un proiect dovedit viabil, iar cererile de finanțare au devenit adevărate poveri în contextul inflației ridicate și tensiunilor geopolitice.

Agenda ecologică nu se poate îndeplini decât cu presiuni

Mai ales, piețele publice și private nu sunt dispuse să se alinieze cu  doi politicieni  deveniți activiști climatici: președintele american Joe Biden și  Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Prin urmare, agenda ecologică nu se poate îndeplini decât cu presiuni la adresa țărilor, companiilor, afaceriștilor și comunităților. Dar astfel de acțiuni în forță vor submina sectorul energetic și vor scumpi și mai mult prețurile combustibililor – gaze, petrol, cărbune. Energiile regenerabile -panouri solare și turbine eoliene – au înghițit deja sume colosale fără a demonstra că sunt eficiente, chiar și în rândul economiilor dezvoltate.

Dacă isteria climatică prinde în lumea „progresistă”, atunci tranziția energetică se va dovedi o pagubă de trilioane de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
119 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger