AcasăEconomieNoua miză energetică: Europa și China, năvală pe gazul lichefiat american

Noua miză energetică: Europa și China, năvală pe gazul lichefiat american

Grupurile energetice se întrec pentru a obține contracte cu SUA

Grupurile energetice europene și chineze se întrec pentru a pune mâna pe transporturile de GNL din SUA. 

Numărul din ce în ce mai mare de contracte pe termen lung semnate de cumpărătorii europeni și chinezi va ajuta America să extindă infrastructura de export pentru a pune în funcțiune aprovizionarea cu acest combustibil în următorii doi-trei ani.

Cererea europeană de GNL – gaz răcit până la forma lichidă pentru a fi depozitat și transportat în condiții de siguranță pe mare sau pe uscat – a crescut brusc în timpul războiului din Ucraina, deoarece regiunea s-a străduit să înlocuiască gazul care venea din Rusia prin conducte.Cererea de gaz a crescut, de asemenea, în ciuda presiunilor de a trece la energia regenerabilă pentru a îndeplini obiectivele de emisii nete zero, ceea ce a creat o piață restrânsă și a provocat majorarea prețurilor anul trecut.

În ultimele săptămâni, exportatorul american de GNL Cheniere a semnat un acord pe 15 ani pentru aprovizionarea companiei norvegiene Equinor și un contract pe mai mult de 20 de ani cu compania chineză ENN.

În plus, rivalul Venture Global a încheiat un contract pe 20 de ani cu grupul german Securing Energy for Europe (SEFE), în timp ce compania franceză TotalEnergies a cumpărat o participație de 219 milioane de dolari într-un terminal texan pentru transportul de GNL, dezvoltat de grupul energetic NextDecade, cu sediul în Houston.Anunțurile se adaugă la un flux constant de acorduri între exportatorii americani și entități europene sau chinezești din ultimii ani.

Împreună, Europa și China au reprezentat aproape 40% din contractele de furnizare de GNL ale SUA convenite între 2021 și sfârșitul lunii iunie 2023, arată datele S&P Global Commodity Insights. China a reprezentat 24,4 la sută, datorită volumelor mari semnate în 2021 și 2022. Până în prezent, în 2023, Europa a contractat mai multe volume decât China.

„Mai multe livrări sunt bune pentru piață și, odată cu noile acorduri, vom vedea mai multe proiecte de export de GNL în curs de dezvoltare”, a declarat Sindre Knutsson, partener de cercetare în domeniul gazelor la Rystad Energy.

„Cumpărătorii europeni dau un impuls suplimentar pentru ca proiectele americane să se îndrepte spre linia de sosire”, susține Michael Stoppard, analist economic la S&P Global Commodity Insights.

La scurt timp după ce Vladimir Putin a trimis trupele în Ucraina, SUA și UE au anunțat un pact strategic în cadrul căruia companiile din blocul european vor încerca să garanteze o cerere mai mare de GNL american, o încercare de a stimula investițiile în mai multe capacități de export.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.913 afisari

4 COMENTARII

  1. De ce ar cumpara Norvegia (mare producatoare de gaze in Europa) si China (care foloseste gazul rusesc ieftin) gaze lichefiate amerucane scumpe?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger