Cauta

Noua mantră a investitorilor: goana după cash

Timp de  mulți ani după criza financiară din 2008, acțiunile și titlurile de participare au fost singurele care au fost în joc, în condițiile în care era banilor ușori a dus prețurile activelor pe culmi, iar banii lichizi au fost aproape de zero.

Situația s-a inversat în ultimele 18 luni, investitorii pornind într-o cursă pentru numerar pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, în timp ce acțiunile se luptă cu inflația care reduce cheltuielile și creșterea economică.

Este posibil ca SUA să se bucure de o piață ascendentă, dar aceasta a fost determinată pur și simplu de agitația din jurul revoluției inteligenței artificiale, care acum pare să fi scăpat de sub control.

Investitorii s-au înghesuit să investească în „cei șapte magnifici” mega-capitaluri tehnologice americane – Apple, Microsoft, Amazon, Google, Nvidia, Meta și Tesla – dar dacă îi scoatem din S&P 500, indicele a crescut cu doar 5,6% în acest an, în timp ce speranțele că piața bursieră chineză își va reveni au eșuat.

Un număr tot mai mare de investitori se întreabă acum de ce ar trebui să își pună capitalul la bătaie în condițiile în care pot obține 5% sau 6% pe an din depozitele în numerar fără a-și asuma niciun risc.Se pare că randamentele în numerar se vor îmbunătăți pe măsură ce Rezerva Federală a SUA și alte bănci centrale intensifică lupta împotriva inflației prin creșterea și mai mare a ratelor dobânzilor.

Fed a menținut rata la 5,25% în iunie, dar piețele estimează acum o probabilitate de 90% de majorare la următoarea ședință din 25 și 26 iulie, iar procesele-verbale publicate recent sugerează că va urma cel puțin o nouă majorare în acest an și, posibil, mai multe.

Directorul de investiții al Saxo, Steen Jakobsen, spune că investitorii sunt „naivi” în ceea ce privește perspectivele de creștere, în timp ce agitația legată de inteligența artificială a mers prea departe.

Astfel, „pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, numerarul din fondurile de piață monetară reprezintă un randament atractiv pentru investitorii cu aversiune la risc, pentru prima dată în ultimii ani”. Ei economisesc pentru un obiectiv pe termen scurt sau  caută un loc unde să își parcheze banii în timp ce decid unde să investească în continuare.

“Banii lichizi încă arată atractivi”, a declarat Laith Khalaf, șeful analizei investițiilor la platforma de fonduri AJ Bell, dar a avertizat că „s-ar putea să atingem în curând vârful numerarului, pe măsură ce băncile centrale din SUA, Marea Britanie și Europa se vor apropia în cele din urmă de sfârșitul ciclului actual de înăsprire.

Dar investitorii nu ar trebui să renunțe încă la acțiuni, subliniază Tom Stevenson, director de investiții la Fidelity International.La un moment dat, mai târziu în acest an sau la începutul lui 2024, se așteaptă ca acestea să revină în favoarea lor, iar cei care sunt suficient de curajoși să le cumpere astăzi vor fi recompensați.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • România, împărțită: Ciucă la „Cotroceni”, Ciolacu la Palatul Victoria!
  • Paradoxul Green Deal. Consumul de petrol scade în UE și SUA, dar crește accelerat în lume
  • Rusia, șah cu arme nucleare tactice
  • NUCLEARĂ: Horațiu Moldovan pleacă de la Atletico!
  • Adidas, mingea de 150 de euro cu care se va juca la Euro
  • Economia, la pământ. Avem cea mai ridicată inflație din UE
  • Politicile PSD privind investițiile în economie au rezultate fără precedent, recordul absolut datorat miliardelor investite în infrastructură
  • De ce PSD va continua să susțină creșterea pensiilor românilor: datele oficiale arată că România este mult sub media europeană
  • Succesul politicilor PSD de creștere a economiei, reconfirmat de instituțiile financiare internaționale
  • Exit mobile version