AcasăEconomieNoua amenințare asupra economiei mondiale

Noua amenințare asupra economiei mondiale

O extindere a conflictului Israel-Hamas ar adauga o nouă explozie inflaționistă în economiile care abia încep să-și revină după o serie de șocuri ale prețurilor

Spectrul unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu reprezintă o nouă amenințare la adresa economiei globale, chiar în momentul în care lumea iese din șocurile declanșate de pandemie și de războiul din Ucraina.

Tensiunile regionale mai largi ar avea ramificații economice semnificative, au avertizat miniștrii de finanțe și oficialii  la încheierea reuniunilor FMI și Băncii Mondiale din Maroc. Evenimentele bianuale au avut loc în timp ce Israelul a declarat război Hamas și a lansat un bombardament major asupra Fâșiei Gaza.

„Dacă ne confruntăm cu orice escaladare sau extindere a conflictului în Orientul Mijlociu, ne vom confrunta cu consecințe mari”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe, pentru Financial Times, adăugând că riscurile variază de la creșterea prețurilor la energie, care agită inflația, până la scăderea încrederii investitorilor.

În acest context, Kristalina Georgieva, șefa FMI, a avertizat asupra unui „nou nor la un orizont nu foarte însorit pentru economia mondială”, exprimând temerile delegaților de la Marrakech.

De cealaltă parte a Atlanticului, Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan, a spus că aceasta este „cea mai periculoasă perioadă pe care a cunoscut-o lumea în ultimele decenii”.

Conflictul Israel-Hamas vine în momentul în care băncile centrale se luptă să domolească inflația fără a provoca recesiuni veritabile – evitând un risc pe care FMI l-a semnalat în aprilie, când a vorbit despre o posibilă „aterizare dură” a economiei mondiale.

Dar există o înrăutățire a tendințelor de creștere pe termen lung, în condițiile în care economiile se străduiesc să își sporească productivitatea, barierele în calea comerțului liber se înmulțesc pe fondul agravării tensiunilor politice, iar datoria publică crește în întreaga lume.

Notabilă în previziunile pe termen scurt ale FMI – pregătite înainte de izbucnirea violențelor din Orientul Mijlociu – a fost lipsa unor puncte luminoase evidente dincolo de câteva țări precum SUA sau India.

Potrivit oficialilor, principalul pericol economic în urma evenimentelor din 7 octombrie a fost o escaladare a luptelor din Israel și milițiile palestiniene într-un conflict regional mai amplu. Acest lucru ar putea nu numai să afecteze încrederea mediului de afaceri, ci și să adauge o nouă explozie inflaționistă în economiile care abia încep să-și revină după o serie de șocuri ale prețurilor.

FMI consideră că o majorare de 10% a prețului petrolului ar crește inflația globală cu aproximativ 0,4 puncte procentuale. „Conflictul din Orientul Mijlociu are implicații asupra prețurilor la energie, a precizat Gita Gopinath”, director adjunct al FMI.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a susținut că acest conflict are loc într-un moment în care economia mondială se află într-o stare fragilă.

Potrivit FMI, peste 80% dintre economii se confruntă în prezent cu perspective mai proaste decât în urmă cu 15 ani. Numai creșterea barierelor comerciale ar putea reduce producția globală cu până la 7 % pe termen lung.

La toate acestea se adaugă riscurile fiscale în creștere, pe măsură ce rata datoriei publice mondiale urcă spre 100% din produsul intern brut până la sfârșitul deceniului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
371 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger