AcasăEconomieNoile planuri ale Chinei pentru a detrona supremația tehnologică americană

Noile planuri ale Chinei pentru a detrona supremația tehnologică americană

Beijingul a insistat asupra unui obiectiv de lungă durată de a rupe controlul Statelor Unite asupra unor tehnologii cheie

China s-a angajat să valorifice resursele întregii națiuni pentru a accelera progresele științifice interne, reafirmând prioritatea centrală de a deveni autonomă în domenii precum inteligența artificială și fabricarea de cipuri.

Beijingul a insistat asupra unui obiectiv de lungă durată de a rupe controlul Statelor Unite asupra unor domenii cheie, potrivit rapoartelor guvernamentale de activitate prezentate în legislativul național.

Guvernul central va crește cheltuielile pentru cercetarea științifică și tehnologică cu 10%, ajungând la 370,8 miliarde de yuani (51,5 miliarde de dolari) în 2024, va promova campionii naționali și va acorda întreprinderilor un rol central în strategia de competitivitate.

Sub conducerea președintelui Xi Jinping, China a extins controlul de stat în domenii critice din punct de vedere strategic, de la producția de semiconductori la calculul cuantic. Adjuncții săi au inițiat o așa-numită abordare de tip „întreaga națiune” pentru a impulsiona progresele tehnologice, coordonând în esență un efort la nivel național pentru a canaliza resurse în vederea eliminării controlului american asupra tehnologiilor cheie.

Potrivit raportului, întreaga țară a cheltuit 3 300 de miliarde de yuani pentru cercetarea de bază în 2023, adică aproximativ 2,6% din produsul intern brut.

„Vom valorifica pe deplin punctele forte ale noului sistem de mobilizare a resurselor pentru a crește capacitatea de inovare a Chinei în toate domeniile”, a declarat premierul Li Qiang. „Vom pune în comun forța științifică și tehnologică strategică a țării noastre și resursele de inovare pentru a face progrese în cercetare.”

În timp ce manifestul a reluat în mare parte declarațiile anterioare ale Beijingului, observatorii au remarcat un accent mai mare decât până acum pe domenii cheie precum tehnologiile avansate, energie și sectorul vehiculelor electrice.

În acest an, China va trebui să se confrunte cu o multitudine de provocări, inclusiv cum să contracareze o campanie de sancțiuni  a SUA  în domeniul cipurilor și inteligenței artificiale, considerate cruciale pentru viitorul țării.

Producătorii locali de cipuri se luptă să obțină echipamentele de care au nevoie pentru a urca pe scara tehnologică, în timp ce dezvoltatorii nu au acces la cipurile avansate ale Nvidia care au devenit standardul pentru antrenarea și găzduirea platformelor de inteligență artificială generativă de tip ChatGPT.

Chen Yeguang, profesor la Universitatea Tsinghua, consideră că restricțiile americane au scopul de a limita China. „Când unele țări văd că ești puternic, nu mai vor să te sprijine și vor continua să încerce să te scoată din joc. De aceea China are nevoie de autosuficiență tehnologică.”

În acest context, Beijingul a sprijinit eforturile Huawei Technologies, care a uimit SUA anul trecut prin proiectarea și fabricarea unui cip mai avansat decât credea Washingtonul că este posibil.

China continuă să acorde subvenții unor campioni locali, precum Semiconductor Manufacturing International Corporation(SMIC).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.148 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger