AcasăEconomieNimeni nu poate opri spirala prețurilor!

Nimeni nu poate opri spirala prețurilor!

Presiunile asupra prețurilor continuă să se intensifice în majoritatea economiilor dezvoltate, în ciuda scăderilor recente ale inflației globale. Rezultat: băncile centrale vor trebui să continue să înăsprească politica monetară în lunile următoare.

Inflația de bază – care exclude variațiile prețurilor la alimente și energie- se accelerează în multe părți ale lumii, potrivit unei analize a statisticilor oficiale realizate de Financial Times.    Ratele de bază erau încă în creștere în noiembrie în majoritatea celor 33 de țări urmărite – și rămân mult peste nivelul de 2% al inflației pe care îl vizează majoritatea bancherilor centrali.

Proporția de țări în care inflația de bază a început să crească a început să se reducă în ultimele luni, dar rămâne mult mai răspândită decât inflația globală.

„Prețurile încăpățânat de ridicate continuă să provoace dureri de cap severe pentru economii”, a declarat Susannah Streeter, analist senior de investiții la managerul de active Hargreaves Lansdown.

Inflația serviciilor rămâne aproape de maximele de mai multe decenii în mai multe economii majore – inclusiv în Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie.

Băncile centrale au majorat ratele dobânzilor în mod agresiv în acest an, ca răspuns la creșterea bruscă a indicatorilor inflației, dar recent au început să reducă amploarea acestor majorări.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au ales să își schimbe strategia de combatere a inflației, trecând de la un model recent de creștere a ratelor dobânzilor de 0,75 puncte procentuale la o jumătate de punct.

Dar inflația nu se lasă dusă. Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că înăsprirea monetară în zona euro „mai are încă un drum de parcurs” și că cei care stabilesc ratele de dobândă intenționează să continue să majoreze costurile de împrumut în trepte de 50 de puncte de bază în lunile următoare.

Lagarde a recunoscut, de asemenea, că presiunile subiacente asupra prețurilor s-au consolidat și  acestea „vor persista o perioadă de timp” – un mesaj care a fost reluat de președintele Fed, Jay Powell, și de guvernatorul BoE, Andrew Bailey.

Spirala prețurilor la energie și la bunuri – o consecință a războiului din Ucraina și a perturbărilor grave ale lanțului de aprovizionare în timpul pandemiei – a determinat creșterea inițială.

Cu toate acestea, creșterea costurilor a devenit de atunci mai amplă, fiind raportată o inflație ridicată în buzunarele economiilor care, timp de mulți ani, s-au dovedit imune la presiunile asupra prețurilor.

În condițiile în care prețurile materiilor prime s-au stabilizat, inflația globală a scăzut, dar măsurătorile inflației subiacente nu au urmat același drum.

Cel mai utilizat indicator al presiunilor asupra prețurilor pe termen mai lung, inflația de bază, rămâne la un nivel record istoric de 5% în zona euro.

Silvia Ardagna, economist-șef european la Barclays, a subliniat că factorii de decizie ai BCE ar trebui să fie „îngrijorați că nu asistăm la o relaxare a dinamicii inflației la nivel de bază”.

În SUA, inflația serviciilor se află încă la un nivel maxim al ultimilor 40 de ani, în ciuda unei scăderi de 2 puncte procentuale a inflației globale din vară.

„Inflația serviciilor va fi crucială în determinarea traseului ratelor de politică monetară”, a declarat Ben May, director de cercetare macro globală la Oxford Economics.

„Este posibil ca inflația să fi atins vârful, dar asta nu înseamnă neapărat că de aici încolo va urma o traiectorie descendentă lină”, avertizează Jennifer McKeown, analist la Capital Economics. “Băncile centrale de pe piețele dezvoltate mai au încă mult de lucru”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger