Tinerii politicieni elvețieni au declarat că au strâns suficiente semnături pentru un vot național privind o nouă taxă care va acoperi „costurile legate de schimbările climatice”. Și vor ca bogații să o plătească.
Organizația de tineret a social-democraților, al doilea partid ca mărime din Elveția – a propus o taxă de 50%(!) pe moștenirile care depășesc 59 de milioane de dolari. Ar genera aproximativ 6 miliarde de franci elvețieni (9,3 miliarde de dolari) pe an pentru “măsuri de protecție a climei”. Țicneală în toată regula!
„Cei care de zeci de ani ne pun în pericol resursele naturale pentru profiturile lor ar trebui să plătească prețul”, au declarat militanții pe site-ul lor. „Inițiativa noastră se asigură că criza climatică este plătită de cei care profită de ea!”
Ca să vezi, și Elveția suferă de poluare! Dar banii oligarhilor și dictatorilor ascunși în băncile sale -cum miros? Pe ăștia cine îi impozitează? Banii n-au miros.
Grupul spune că a strâns peste 130.000 de semnături și intenționează să le prezinte autorităților federale la începutul lunii februarie.
Parlamentarul de dreapta Thomas Aeschi a declarat că noua taxă ar speria cetățenii bogați și i-ar forța să plece din Elveția. Vorbind pentru Tages-Anzeiger, el a citat cazul Norvegiei, care s-a confruntat cu un exod de milionari după ce a crescut impozitul pe avere.
Modul în care trebuie impozitați în mod corespunzător cei bogați este o discuție continuă în Elveția. În iunie, o majoritate restrânsă de alegători din Geneva a respins o creștere a impozitului pe avere pentru milionari, în timp ce o taxă federală pe moștenire a eșuat într-un plebiscit în 2015. În prezent, modul în care sunt impozitate moștenirile este decis la nivel local de către cele 26 de cantoane ale țării.
În cadrul sistemului de democrație directă din Elveția, cetățenii votează de mai multe ori pe an asupra unor subiecte care variază de la creșterea vitelor până la aprovizionarea cu numerar.
Deși pot avea o mare influență asupra dezbaterii publice, propunerile nu ajung întotdeauna la urnele de vot. În schimb, politicienii adoptă adesea legi în prealabil, dacă este probabil ca acestea să fie susținute de o majoritate a alegătorilor.
Deși Elveția nu face parte din Uniunea Europeană, inițiativa “socialiștilor-climatici” poate să fie pe placul minților înfierbântate de la Bruxelles. În octombrie, Obervatorul Fiscal al UE a propus introducerea unei taxe minime globale pentru miliardari.
De asemenea, în bugetul SUA pe 2024 au fost incluse planuri de a impune o taxă de 25% pentru cei mai bogaţi 0,01% din cetăţeni, dar administrația Biden a renunțat la propunere.