AcasăEconomieNema putirința: punctele slabe al clubului BRICS

Nema putirința: punctele slabe al clubului BRICS

BRICS nu se formează ca un comitet pentru a conduce lumea. Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud s-au tot zbătut în timpul summitului lor din această săptămână la Johannesburg pentru a fabrica un anunț și a menține impresia de pas înainte.

Slăbiciunile BRICS ca forum de elaborare a politicilor sunt evidente. Clubul are o unitate de scop insuficientă și o capacitate redusă de a pune în aplicare deciziile. Este notoriu divizat din punct de vedere geopolitic, rivalitatea strategică a Indiei cu China slăbindu-l ca forum pentru politica comercială și de reglementare. Nu există noi membri care să se alăture Noii Banci de Dezvoltare a BRICS (NDB).

Uniunea Europeană (ale cărei trei mari economii sunt membre ale G7) și SUA, în ciuda abordărilor diferite privind confidențialitatea datelor, au lucrat cu sârguință pentru a-și unifica economiile digitale prin acorduri de partajare a datelor. În schimb, în 2020, India a interzis unilateral 59 de aplicații cu sediul în China, inclusiv TikTok și WeChat, declarându-le o amenințare la adresa securității.

Nemulțumirile generale ale BRICS cu privire la hegemonia SUA, inclusiv plângeri cu privire la controlul lumii bogate asupra instituțiilor financiare internaționale, nu se extind la un plan coerent pentru a o înlocui.

De fiecare dată când a fost numit un nou șef la FMI sau la Banca Mondială, Europa și, respectiv, SUA și-au menținut blocajul tradițional de a numi pe unul dintre ei, deoarece țările cu venituri mici și mijlocii nu au fost niciodată capabile să se unească în spatele unui contestatar.Nici India, nici China nu au împins vreodată un candidat credibil pentru a conduce vreuna dintre cele două instituții: deși șeful Băncii Mondiale, Ajay Banga, s-a născut în India, este cetățean american și a fost nominalizat de Joe Biden.

Nu există suficientă încredere între New Delhi și Beijing pentru a pune la conducere unul dintre oficialii celuilalt, potrivit Financial Times. Între timp, instituțiile colective de finanțare a dezvoltării ale BRICS, cum ar fi NDB, sunt minuscule pe lângă vastele programe bilaterale de împrumut ale Chinei.

Lărgirea unei grupări nu o face automat mai puternică. G20, care a înlocuit în mare măsură G7 ca principal forum de politică economică la nivel mondial în 2008, în timpul crizei financiare mondiale, este afectat de diferențe înrădăcinate. Nu se poate ajunge la un consens doar prin modificarea structurilor sau prin extinderea numărului de membri. Un comitet director global trebuie să înceapă cu un consens intern. În cazul BRICS, până în prezent, acesta este în mare parte absent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor