Volkswagen intenționează să închidă mai multe fabrici și să concedieze mii de angajați. Lucrătorii care își păstrează locurile de muncă și-ar putea vedea salariile reduse cu până la zece procente.
Dar problemele cu care se confruntă această companie emblematică pentru miracolul economic al Germaniei arată că însuși modelul industrial german se destramă. Tranziția spre net zero a adus țara în criză – și poate toată Uniunea Europeană.
Costurile energetice germane au crescut vertiginos în urma războiului din Ucraina, deoarece gazul rusesc ieftin a fost oprit. Germania ar fi putut reacționa construind centrale nucleare sau, bineînțeles, folosind resursele sale abundente de gaze de șist, notează The Spectator. Numai că politicienii ecologiști refuză să ia în considerare în mod corespunzător oricare dintre aceste variante.
În schimb, nemții au rămas cu gazul importat scump și cu energiile regenerabile. O alegere proastă: fabricile de automobile necesită multă energie și este imposibil ca Germania să rămână competitivă atunci când energia costă mai mult decât în SUA sau în Asia.
Subvențiile pentru vehiculele electrice și obiectivele de eliminare treptată a mașinilor pe benzină nu au ajutat deloc producătorii germani. Dar au deschis o fereastră de oportunitate pentru rivalii chinezi de a acapara o parte din piețele auto.
China și-a văzut șansa de a produce vehicule electrice mai ieftine și mai bine proiectate. Companii precum Volkswagen se chinuie să vândă modele care sunt atât de scumpe încât nimeni nu le vrea.
VW, Audi, Skoda și Seat dominau cândva piețele europene. Această epocă s-ar putea să se încheie brusc. Alți giganți auto, atât din Statele Unite, cât și din UE, au fost nevoiți să restructureze și să concedieze personal. Însă restructurarea VW va lovi direct o industrie care alimentează economia Germaniei.
Sindicaliștii intenționează deja să se opună schimbărilor: Thorsten Groger, negociatorul-șef al IG Metall, cel mai mare sindicat din Europa, a promis „o rezistență de un tip pe care nimeni nu și l-ar putea imagina”. Dar chiar dacă sindicatele câștigă lupta, este greu de văzut cum VW poate continua pe această cale.
Sigur, unii vor spune că schimbările climatice sunt importante. Dar ignoră realitatea dură: Europa a gestionat complet greșit tranziția energetică. Și-a distrus baza industrială presupunând cu inconștiență că „locurile de muncă ecologice bine plătite” vor apărea în mod miraculos pentru a înlocui cele pierdute în industria prelucrătoare tradițională. Unul dintre cei mai mari angajatori din cea mai mare economie a sa plătește acum prețul. Din păcate, VW nu va fi ultimul.