AcasăEconomieNATO se lansează în lumea capitalului de risc

NATO se lansează în lumea capitalului de risc

Fondul pentru Inovare al NATO a făcut primele sale investiții în sectoare de tehnologie avansată

Fondul pentru Inovare al NATO(NIF), ”primul fond multi-suveran de capital de risc din lume”, a făcut primele sale investiții la începutul acestei veri în sectoare de tehnologie avansată, inclusiv în compania britanică de producție aerospațială Space Forge și în companiile de inteligență artificială ARX Robotics și Fractile.

Conturată după   modelul IQT (In-Q-Tel), brațul de venture capital al comunității de informații americane, intenția Fondului(susținut de 24 de aliați) este de a se concentra asupra stimulării inovării în domenii precum biotehnologia, IA, tehnologia spațială și comunicațiile avansate, relatează Responsible Statecraft.

Conducerea Fondului afirmă că înclinația capitalului de risc pentru inovația tehnologică poate fi atuul NATO într-un context geopolitic tot mai periculos.

Susținătorii propun ca societățile de capital de risc să își asume riscul financiar pe care îl consideră necesar pentru a dezvolta tehnologii de vârf în domeniul securității și apărării, care au rămas în urmă – mai ales în Europa –  din cauza dificultăților regionale de a aduce întreprinderile nou-înființate la scară largă.

Guvernele, clienții principali

Capitalul de risc este, într-adevăr, o afacere riscantă, în care se cheltuiesc sume mari de bani pe start-up-uri mai mici în încercarea de a le transforma în companii mari.

Cu toate acestea, atunci când sunt introduse în domeniul apărării, foamea capitalurilor de risc pentru astfel de randamente ale investițiilor pune în cele din urmă etica pe plan secundar, în favoarea manipulării  clienților principali – guvernele – pentru a semna contracte care să susțină afacerile, supraîncărcând militarismul în acest proces.

Investitorul miliardar Peter Thiel și fostul director executiv al Google, Eric Schmidt, au dat naștere unor nume grele din industria tehnologiei de apărare, precum Anduril, Rebellion Defense și Hadrian, toate acestea orientând în același timp mai multe societăți de tehnologie către dezvoltarea mai multor aplicații militare pentru produsele lor.

Lobby pe lângă oficialii de la Bruxelles

Companiile americane de tehnologie a apărării sprijinite de capital de risc înregistrează profituri uriașe pe fondul conflictelor sângeroase din Ucraina, Gaza și nu numai; crearea Fondului NATO sugerează că societățile de capital de risc din exterior doresc să participe.

Afaceriști privați din domeniul apărării fac tot mai mult lobby pe lângă oficialii de la Bruxelles; între timp, OpenAI, susținută de Thiel, face deja lobby împotriva reglementărilor privind inteligența artificială în Uniunea Europeană.

În general, mecanismele de finanțare ale NATO și ale proiectelor asociate suferă de o lipsă de transparență din cauza componenței și organizării complexe și transnaționale a Alianței. Editorul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), Ian Davis, se teme că invită la „un potențial de influență nejustificată din partea complexului militar-industrial”.

Nu este clar dacă există linii roșii în ceea ce privește tipurile de companii pe care Fondul le-ar sprijini sau cu care ar colabora.

Între timp, Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord al NATO, propus în 2021 și devenit operațional în 2023, s-a extins în ultimele luni.

Uniunea Europeană a prezentat, de asemenea, la începutul acestui an, prima strategie a industriei europene de apărare pentru consolidarea capacităților militare.

Și Fondul European de Investiții, care a lucrat pentru a sprijini societățile de capital de risc axate pe apărare prin strategii precum Defence Equity Facility, este acum partener cu Fondul NATO pentru Inovare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor