AcasăEconomieN-a ieșit fum fără foc. ANAF vrea să impoziteze tot ce mișcă

N-a ieșit fum fără foc. ANAF vrea să impoziteze tot ce mișcă

ANAF a luat în vizor banii românilor

Panica generală creată de informația că ANAF ar impozita sumele date între rude nu a fost chiar nejustificată. ANAF a ieșit deja cu o precizare în care susține că aceste sume nu vor fi impozitate doar dacă cel care a donat sau le-a trimis le poate justifica prin acte doveditoare. Ceea ce înseamnă că măsura se va aplica și în cazul transferurilor de bani ale românilor care muncesc în afara țării, dacă aceștia muncesc la negru sau nu pot explica banii trimiși în țară.

ANAF a decis să meargă la vânătoare de persoane fizice, în temeiul Legii nr. 296/2023, prin care orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Două cazuri recente, al unui antreprenor care i-a oferit fiicei sale bani din dividende și al unei pensionare care a primit bani de la fiul său pentru o locuință, în care ANAF a aplicat impozitul de 70%, au reușit să stârnească îngrijorare în rândul cetățenilor, care se tem acum să mai trimită bani către rude. Pentru că scandalul a luat amploare, ANAF a ieșit cu precizări care s-au dorit a fi liniștitoare, însă, în realitate, acestea sunt extrem de controversate.

”Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la impozitarea sumelor date între rude, precizăm că la art. 61 și art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât și cele neimpozabile. Astfel, transferurile/sumele date/încasate de la rude” se subscriu operațiunilor de donație/dar manual și se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcție de împrejurările fiecărei situații de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Neimpozabile, doar în anumite condiții

Totodată, potrivit ANAF, în ceea ce privește sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunți/botezuri), pentru care nu există obligația declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile. În schimb, în cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, organele fiscale vor examina înscrisurile sau informațiile despre activitatea persoanei fizice verificate referitoare la intrările și ieșirile de fonduri și la creșterea sau descreșterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată, avându-se în vedere prevederile art. 6 alin. (1) și alin. (2) și art. 55 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Administrarea mijloacelor de probă este prevăzută la Capitolul V – Administrarea și aprecierea probelor, Titlul III – Dispoziții procedurale generale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în problematica solicitată fiind aplicabile corespunzător prevederile de la art. 66 privind dreptul rudelor de a refuza furnizarea de dovezi.

Însă, potrivit art. 117 din același act normativ, astfel cu a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate, susține ANAF.

Banii la control

Cota de impozit de 70% nu se va aplica în cazul surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și art. 62. În cazul în care se constată că declarațiile fiscale, documentele și informațiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete, false sau dacă persoana fizică verificată refuză, în cadrul aceleași proceduri, prezentarea documentelor pentru verificare ori acestea nu sunt prezentate în termen legal sau persoana se sustrage prin orice alte mijloace de la verificare, organul fiscal central va stabili baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit și emiterea deciziei de impunere (art. 146 alin. (3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a mai precizat ANAF. Surse din cadrul instituției ne spun că toate tranzacțiile financiare ale românilor sunt monitorizate și că la controale sunt vizate sume mai mari de 10.000 de lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.429 afisari

6 COMENTARII

  1. slugile,vor sa returneze banii tot la astia din ue !! sa le faca plangeri penale la astia toti romanii fin afara ca ii prezuma infractori. se schimba el regimul si la puscsrie cu toti.

  2. Normal, ca doar n-or controla Orange sau Vodafone România, care din 2020 declară pierderi – adică ne oferă servicii din bunătate sufletească..
    Tot românii de rând trebuie răscontrolati și răsimpozitati.

  3. Terorism de stat parazit ! Hai romanilor „traiti repede”, cum spunea Brucan ,ca sa nu va mai chinuiti .

  4. @ Deci, atenție la Dan Voiculescu și la Tanczos că sunt la putere și nu au suficienți bani ca să plătească negocierile liberalilor lui Bolojan, Predoiu și Antonescu ?

  5. Pai eu zic ca anaf ul, platit de noi, SA DESCINDA LA MULTINATIONALELE CARE FAC PROFITURI URIASE SI LE *EXPORTA*INTEGRAL, prin tot felul de portite… Eu zic ca anaf ul ala, platit de noi, sa descinda la capusele zise *traderi*din ENERGIE… La HIPERMARKET urile stapanilor din colonie…

  6. serios?? metoda de impozitarea fraierilor si adevaratii evazionisti lasati sa-si faca treaba, bravo anaf!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger