Guvernul promite majorări de salarii şi pensii în anul electoral 2024, dar în 2025 ar putea veni prăpădul. Semnalul de alarmă l-a tras guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Avertismentul a venit în contextul în care datoria ţării a sărit deja de 50% din PIB.
Măsuri dure pentru populaţie?
Datoria publică a ajuns la pragul de 52% din Produsul Intern Brut iar teoretic Legea responsabilităţii fiscal-bugetare prevede că la trecerea peste pragul de 50% guvernul este obligat să adopte în cel mai scurt timp posibil un plan de măsuri pentru a limita cheltuielile bugetare şi pentru a îngheţa salariile angajaţilor din aparatul bugetar, anunţă observatornews.ro.
„Unde e lege, nu-i tocmeală. Când datoria depășește 50% trebuie luate măsuri. Nu știm care vor fi acele măsuri și când se vor lua, dar ele se vor lua. Încurajăm, pe căile pe care putem să le avem și noi, Guvernul să facă această corecție fiscală, dar este greu, recunoaștem.
Într-un an și electoral, și cu aceste discuții nesfârșite despre cum să se facă corecția fiscală. Atenție mare la încercarea de a tăia numai pe partea de cheltuieli și făcând comparații care nu sunt potrivite. Mai mult, nu pot să spun”, a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Şi Comisia Europeană ne-a „urecheat”
Despre derapajele fiscale din România a vorbit şi Comisia Europeană. În cel mai recent raport publicat miercuri, experţii executivului UE spun că este foarte posibil ca în 2025, în primul an după alegeri, datoria publică a României să ajungă la aproape la 54% din Produsul Intern Brut, mai precizează sursa amintită.
Situaţia a apărut din cauză că e o diferenţă uriaşă între cheltuielile şi încasările statului, în contextul în care ţinta din legea bugetului este doar 5% din PIB.
Pentru 2025, Comisia Europeană a prognozat un deficit bugetar de 7%, ceea ce înseamnă că ne aşteaptă corecţiile fiscale despre care a avertizat guvernatorul Mugur Isărescu.