AcasăEconomieMotivul fundamental pentru care China se va lupta să detroneze dolarul

Motivul fundamental pentru care China se va lupta să detroneze dolarul

Gigantul asiatic se vrea un gardian al sistemului financiar global

Summitul Brics de săptămâna trecută dispare în oglinda retrovizoare și odată cu el o parte din discuțiile extrem de nerealiste despre o nouă monedă emisă de către cei cinci membri ai grupării din piețele emergente – cu scopul de a detrona dolarul.

Dar factorii de decizie politică care urmăresc provocările la adresa dominației globale a dolarului se pot întoarce la provocarea mai realistă din partea unei monede existente, yuanul chinezesc.

În timp ce guvernele europene au invidiat rolul internațional al dolarului încă din anii 1960 și au sperat în zadar că euro îl va suplini, oferta Beijingului a apărut rapid.

Potrivit Financial Times, va întâmpina dificultăți serioase din cauza problemelor fundamentale ale Chinei – care sunt diferite de slăbiciunile tradiționale ale Europei, dar, în orice caz, mai adânc înrădăcinate.

Dorința europeană de a contesta dolarul – exprimată cu tărie în 2010 de Nicolas Sarkozy, pe atunci președinte al Franței, în urma crizei financiare mondiale – pare să se bazeze în mare parte pe aceeași invidie față de statutul său de monedă de rezervă și de monedă comercială.

Acest statut a supraviețuit prăbușirii finale a sistemului de rate de schimb fixe de la Bretton Woods în 1973. Guvernul SUA și companiile americane, așa cum se plângeau europenii, puteau să se împrumute ieftin și să evite riscul cursului de schimb, deoarece mărfurile și alte bunuri comercializate erau evaluate și facturate în dolari.

Ceea ce Sarkozy părea să nu înțeleagă era faptul că, deși criza a apărut mai întâi în SUA, a subliniat, de asemenea, caracterul indispensabil al dolarului ca monedă de finanțare bancară și de plăți.

Nici reglementările financiare slabe care au dus la criză, nici politica fiscală persistentă (inclusiv crizele de îndatorare autoprovocate) nu au distrus încrederea piețelor într-o monedă susținută de Rezerva Federală a SUA.

Campania Chinei împotriva dolarului provine dintr-o sursă diferită:  utilizarea ca armă a plăților și funcțiilor de finanțare pentru a impune sancțiuni dușmanilor Americii. Pentru că vrea să le acapareze părți din economie denominate în dolari.

Atunci când s-a limitat la țări precum Iranul, a provocat iritare – inclusiv în UE, ale cărei companii au fost puternic descurajate să facă comerț în această țară -dar nu o mare alarmă.

Acum se răspândește în mai multe țări, iar SUA are în vedere idei de anvergură, cum ar fi confiscarea rezervelor băncii centrale a Rusiei pentru a plăti la reconstrucția Ucrainei.

China are sisteme de plăți digitale relativ avansate și poate prezenta yuanul digital oficial ca o modalitate de a evita sancțiunile SUA, deși mulți analiști se îndoiesc de această strategie.

Cu toate acestea, ambițiile gigantului asiatic pentru a ajunge  un fel de  gardian al sistemului financiar global se lovesc de o problemă cu care s-a confruntat și euro.

Sistemul dolarului este un set de instituții interconectate și greu de înlocuit pe bucăți. Plățile transfrontaliere pot fi efectuate în yuani, dar dacă oricare dintre capetele tranzacției implică în cele din urmă o plată în dolari, aceasta este în continuare vulnerabilă la sancțiunile din partea Trezoreriei SUA.

Țările producătoare de petrol pot accepta plăți în yuani, dar este puțin probabil să dorească să dețină active într-o monedă supusă controalelor de capital.

Rolurile unei monede internaționale se schimbă în timp. Dar, în cele din urmă, încrederea într-un standard global implică o încredere fundamentală în deschiderea și fiabilitatea emitentului său.

Chiar dacă nu va lăsa garda jos, China va trebui să lucreze pentru a câștiga această încredere, deoarece o monedă a BRICS care să sfideze dolarul este o fantezie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor