AcasăEconomieMotivul fundamental pentru care China se va lupta să detroneze dolarul

Motivul fundamental pentru care China se va lupta să detroneze dolarul

Summitul Brics de săptămâna trecută dispare în oglinda retrovizoare și odată cu el o parte din discuțiile extrem de nerealiste despre o nouă monedă emisă de către cei cinci membri ai grupării din piețele emergente – cu scopul de a detrona dolarul.

Dar factorii de decizie politică care urmăresc provocările la adresa dominației globale a dolarului se pot întoarce la provocarea mai realistă din partea unei monede existente, yuanul chinezesc.

În timp ce guvernele europene au invidiat rolul internațional al dolarului încă din anii 1960 și au sperat în zadar că euro îl va suplini, oferta Beijingului a apărut rapid.

Potrivit Financial Times, va întâmpina dificultăți serioase din cauza problemelor fundamentale ale Chinei – care sunt diferite de slăbiciunile tradiționale ale Europei, dar, în orice caz, mai adânc înrădăcinate.

Dorința europeană de a contesta dolarul – exprimată cu tărie în 2010 de Nicolas Sarkozy, pe atunci președinte al Franței, în urma crizei financiare mondiale – pare să se bazeze în mare parte pe aceeași invidie față de statutul său de monedă de rezervă și de monedă comercială.

Acest statut a supraviețuit prăbușirii finale a sistemului de rate de schimb fixe de la Bretton Woods în 1973. Guvernul SUA și companiile americane, așa cum se plângeau europenii, puteau să se împrumute ieftin și să evite riscul cursului de schimb, deoarece mărfurile și alte bunuri comercializate erau evaluate și facturate în dolari.

Ceea ce Sarkozy părea să nu înțeleagă era faptul că, deși criza a apărut mai întâi în SUA, a subliniat, de asemenea, caracterul indispensabil al dolarului ca monedă de finanțare bancară și de plăți.

Nici reglementările financiare slabe care au dus la criză, nici politica fiscală persistentă (inclusiv crizele de îndatorare autoprovocate) nu au distrus încrederea piețelor într-o monedă susținută de Rezerva Federală a SUA.

Campania Chinei împotriva dolarului provine dintr-o sursă diferită:  utilizarea ca armă a plăților și funcțiilor de finanțare pentru a impune sancțiuni dușmanilor Americii. Pentru că vrea să le acapareze părți din economie denominate în dolari.

Atunci când s-a limitat la țări precum Iranul, a provocat iritare – inclusiv în UE, ale cărei companii au fost puternic descurajate să facă comerț în această țară -dar nu o mare alarmă.

Acum se răspândește în mai multe țări, iar SUA are în vedere idei de anvergură, cum ar fi confiscarea rezervelor băncii centrale a Rusiei pentru a plăti la reconstrucția Ucrainei.

China are sisteme de plăți digitale relativ avansate și poate prezenta yuanul digital oficial ca o modalitate de a evita sancțiunile SUA, deși mulți analiști se îndoiesc de această strategie.

Cu toate acestea, ambițiile gigantului asiatic pentru a ajunge  un fel de  gardian al sistemului financiar global se lovesc de o problemă cu care s-a confruntat și euro.

Sistemul dolarului este un set de instituții interconectate și greu de înlocuit pe bucăți. Plățile transfrontaliere pot fi efectuate în yuani, dar dacă oricare dintre capetele tranzacției implică în cele din urmă o plată în dolari, aceasta este în continuare vulnerabilă la sancțiunile din partea Trezoreriei SUA.

Țările producătoare de petrol pot accepta plăți în yuani, dar este puțin probabil să dorească să dețină active într-o monedă supusă controalelor de capital.

Rolurile unei monede internaționale se schimbă în timp. Dar, în cele din urmă, încrederea într-un standard global implică o încredere fundamentală în deschiderea și fiabilitatea emitentului său.

Chiar dacă nu va lăsa garda jos, China va trebui să lucreze pentru a câștiga această încredere, deoarece o monedă a BRICS care să sfideze dolarul este o fantezie.

338 afisari

6 COMENTARII

 1. fantezie… poate da poate nu dar a confisca de catre americani rezervele bancii centrale ruse duce in desuet toate acordurile comerciale si daca americanii chiar o fac……… viitoru va fi…… seminte pe canapea la tel. si om vide!!!!!!!!!!

 2. Frumoasa povestea pentru copii tampiti !

  DAR: China are interesul de a-si recupera imprumutul in aur acordat SUA Company in ’72, pentru ca dolarul sa devina valuta forte. Rusia si celelalte tari stiu interesul Chinei si au rabdare pentru ca este normal ca SUA Company sa returneze imprumutul si dobanda. Acest lucru va fi insa imposibil, chiar daca Rockefeller mai lungeste pelteaua in Ucraina pentru ca prin aceasta tara pe cale de disparitie, sa ajunga in SUA banii furati de UE de la tarile UE, si banii din traficul cu arme facut de SUA Company prin aceeasi UCRAINA.
  Déjà lucrurile au intrat pe ultima suta de metri in linie dreapta si SUA Company va colapsa garantat.
  China asteapta momentul pentru ca atunci va exista posibilitatea ca SUA Company sa fie vanduta creditorilor pe bucati. Anglia si ea isi freaca mainile asteptand deznodamantul, ca sa-si ia si ea halca de SUA. Orice imperiu a durat maxim 250 de ani, asa ca SUA Company nu va face exceptie, insa sfarsitul ei va fi ca sfarsitul Babilonului.
  Edgar Cayse care a prezis si ziua mortii sale, a prezis ca SUA se va scufunda in ocean, si acest lucru este posibil cu argumente concrete ale specialistilor in geologie.
  Odata cu colapsul economic si politic al imperiului reptiliano-khazar SUA, se va sfarsi si imperiul nazist-khazar continuatorul imperiului romano-khazar. Khazaria mare nu va exista asa cum au visat mereu khazarii inchinatori la Satana Yehova, cei care declara sus si tare ca sunt PAGANI ANTICI.

 3. Articol la comanda, sper ca este macar bine platit, ca de scris e prost scris.
  Nu este necesar ca yuanul sau alta moneda sa inlocuiasca dolarul. Deja s-a dovedit irelevanta dolarului cand s-a pornit tranzactarea in Monedele Nationale.
  Lumea mai stie si ceea ce Radu Jacota nu stie ca ea stie. Deocamdata Yuanul este pegged/legat cu Dollarul, deci care este interesul Chinei sa doboare dollarul?
  Hai mai incearca Raducule si alte formule, daca tot esti platit pe tema asta, dar nu uita ca tu s’ar putea sa nu stii ce lumea stie.
  Nu ne mai jigni inteligenta cu aiureli.

 4. Dolarul si Euro trebuie ar un ati la gunoi ,Asia este viitorul SI BRICStrebuie sa faca regula de joc pe planeta nu drogatii ,pedofilii si transgenders

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...