Țările BRICS nu au reușit încă o dată să facă progrese semnificative în ceea ce privește sistemul de plăți transfrontaliere pentru comerț și investiții, despre care discută de zece ani.
Într-o declarație publicată la începutul reuniunii lor de duminică din Brazilia, liderii s-au angajat să poarte negocieri suplimentare privind potențialul unei mai mari integrări comerciale a blocului statelor emergente, relatează Bloomberg. Un studiu elaborat de banca centrală braziliană va fi prezentat în cadrul summitului de la Rio de Janeiro.
În ciuda aspirațiilor grupului, planul de a lansa o monedă comună se împotmolește, iar comerțului mondial se schimbă atât de rapid încât ar putea fi imposibil să recupereze decalajul.
Este o oportunitate ratată pentru BRICS, în timp ce dolarul este supus unei presiuni continue din cauza politicilor neregulate ale președintelui Donald Trump.
Dolarul a avut cel mai prost început de an din 1973, deoarece războiul comercial al lui Trump și atacurile la adresa ezitării Rezervei Federale de a reduce ratele dobânzilor au zguduit piețele, punând sub semnul întrebării performanța de lungă durată a activelor americane și determinând investitorii să fugă în căutarea unor alternative. Situația a creat un avantaj pentru piețele emergente.
Deși toți membrii BRICS sprijină ideea plăților transfrontaliere, menționată pentru prima dată în declarația summitului din 2015, aspectele tehnice ale integrării sunt complicate. Sistemele băncilor centrale din unele țări nu sunt încă pregătite, va fi nevoie de timp pentru adaptarea acestora – și este puțin probabil să se întâmple prea curând.
Multe dintre monedele statelor BRICS nu sunt convertibile. Sancțiunile împotriva Iranului și Rusiei complică și mai mult perspectivele. În plus, China a lansat o campanie amplă de promovare a rolului global al yuanului și își extinde propriul sistem de plăți, cunoscut sub numele de CIPS, pentru a acoperi mai multe bănci străine.
Trump amenințase că va aplica taxe de 100% țărilor BRICS dacă acestea renunță la dolar în comerțul bilateral. Acum, el a avertizat că ar putea impune un tarif de 10% ”națiunilor care se aliniază politicilor antiamericane ale BRICS”.
Creat cu scopul de a reechilibra ordinea globală în favoarea „Sudului global” față de Occident, BRICS s-a extins din 2023 pentru a include Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Iran și Indonezia.