AcasăEconomieMoneda BRICS nu este ucigașul dolarului

Moneda BRICS nu este ucigașul dolarului

Grupul de națiuni BRICS va discuta despre fezabilitatea introducerii unei monede comune și nu ar trebui să grăbească nicio decizie, potrivit ministrului de externe al Africii de Sud.

Într-un nou episod al interminabilei dezbateri „Este dolarul pe moarte?”, cele cinci națiuni diverse din punct de vedere geopolitic, etnic și economic care alcătuiesc blocul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – vor discuta probabil această chestiune la un summit care va avea loc la sfârșitul lunii august la Johannesburg.

Unii economiști susțin că o uniune monetară între țările BRICS va crea un bloc similar zonei euro, slăbind hegemonia dolarului. Și un  activ de rezervă bazat pe moneda BRICS, după modelul drepturilor speciale de tragere ale FMI.Dar alții arată motive pentru care acest proiect nu va funcționa.

India aproape sigur nu va întoarce spatele SUA pentru a se alia cu China. Schimburile comerciale în BRICS sunt grav dezechilibrate, India și Africa de Sud înregistrând ambele deficite pe termen lung cu ceilalți membri. Introducerea unui sistem și a unei piețe complet noi pentru a înlocui dolarul în tranzacțiile internaționale este mult mai dificilă decât continuarea utilizării dolarului.

În concluzie, o monedă BRICS nu ar rezolva niciuna dintre problemele care fac dificilă îndepărtarea de dolar și, în unele privințe, ar înrăutăți aceste probleme.

Analiștii piețelor financiare asubliniază că rapoartele privind înlocuirea  dolarului sunt „mult exagerate” – subliniind lipsa unor alternative credibile și progresul instabil al yuanului și euro.Faptul că un grup de puteri emergente speră să eclipseze dolarul nu înseamnă nimic pentru sistemul financiar global, centrat pe SUA.

Pentru a circula, moneda BRICS ar necesita cooperare la mai multe niveluri între țări care nu sunt întotdeauna capabile să coopereze foarte bine între ele. De asemenea, nu este clar dacă, cum și când alte state ar putea urma o astfel de inițiativă.

În mod sigur, asta arată că importanța dolarului conferă SUA o putere enormă asupra comerțului mondial și a fluxurilor financiare. Și cât de mult depind tranzațiile internaționale de mila Washingtonului. “BRICS coin” nu rezistă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.832 afisari

10 COMENTARII

  1. DE CE „BRICS COIN”??? SA-I SPUNA CIOCANUL ARAB….CA75% CA FORTA FINANCIARA IN BRICS SUNT ARABII……..A STIUT BULA DE CE SI-A CUMPARAT SORA-SA MERCEDES….A STAT CAPRA S-O CIOCANEASCA ARABII

  2. Ete na. Specialiștii ne tot explicau ei și cum nu o sa atace Rusia Ucraina și cum era vaxul sigur sigur de tot, cum o sa cada Puțin ca și așa conform lor are sute de boli, cum rămâne Rusia fără mâncare in o luna de război, ba și fără muniție.
    Ne mai spuneau cu sârg cum o sa fie Rusia izolata de toată lumea.
    Pana una alta a avut loc un summit al Țărilor Africane la Moscova sino sa mai fie unul in Iulie.
    Rusia a șters datoriile țărilor africane către ei, 20 miliarde a șters datoria teilor africane și China.
    De astea nu mai scrieți.
    Ce o s ataca moneda BRICS? Probabil ca o sa facă schimburi între tari cu monedele locale fiecare.
    Articolul asta pare scris de cineva care vrea sa sw convingă ca nu o sa piardă dolarul mult in tranzacții internaționale ceea ce deja se întâmpla

  3. BRICS nu va funcționa și nu va putea dobora dolarul și epoca petrolului e pe sfârșit

  4. Amerika a falsificat zece trilioane de dolari (adica zece milioane de milioane = 10^13 – treis’pe e numar cu ghinion!) pe motive de Isterie_de Creier cu Muci_Globala_de_Tuse Magareasca ca sa importe apoi in 2022 in fiecare luna bunuri de 200 de miliarde de dolari – dolari adica hirtie colorata. Lumea s-a cam prins si arunca dolarii la gunoi. Dolarul Amerikan va face cam tot atita cit face azi Dolarul Somalez, iar Epoca Petrolului abia acum incepe!

  5. Astia toti is niste purici de pe spatele Americii si se gindesc ei cum sa omoare elefantul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger