AcasăEconomieMomentul adevărului. Subvențiile pentru regenerabile au îngropat industria

Momentul adevărului. Subvențiile pentru regenerabile au îngropat industria

Energia regenerabilă ”ieftină”, plătită cu bani grei de consumatori

Guvernul a adoptat, în ultima ședință, decizia de prelungire a unui ajutor de stat pentru industria mare consumatoare de energie, prin care sunt achitate certificatele verzi în procente de 75% și 85%. Potrivit Ministerului Energiei, măsura este necesară din cauza închiderilor de fabrici care s-au produs în ultimul timp, pe fondul prețurilor mari la energie. Certificatele verzi constituie taxe în plus impuse consumatorilor finali pentru subvenționarea energiei regenerabile.

Având în vedere faptul că deja au fost înregistrate reduceri ale producției industriale ale companiilor ce reprezintă piloni economici ai orașelor în care își desfășoară activitatea, unele capacități de producție fiind deja închise, se intensifică riscul de replicare a acestor scenarii și la altor zeci de companii, a atras atenția Ministerul Energiei. Decizia de prelungire a ajutorului de stat pentru întreprinderile energointensive, prin care statul achită un procent de 75% și 85% din taxa pe certificate verzi, care umflă prețul la energie, nu va însemna mare lucru, având în vedere că prețurile tot mari sunt în România, comparativ cu alte state.

La un an de la intrarea în UE, România a fost obligată să elaboreze o lege prin care să-i plătească pe cei care investesc în energia regenerabilă, pe perioade de 15 ani, adică fix durata de funcționare a unei eoliene sau a unui parc fotovoltaic. Subvențiile pentru regenerabile s-au transformat în taxe pe care le-au plătit și le plătesc în continuare atât consumatorii casnici, cât și cei industriali. Subvențiile pentru regenerabile, prin alocarea de certificate verzi tranzacționate la prețuri din ce în ce mai mari, s-au adăugat la profiturile obținute din vânzarea energiei, astfel că acest sector a devenit cea mai bună afacere în ultimii ani.

Impact devastator

Potrivit Ministerului Energiei, impactul închiderii capacităților de producție ale operatorilor economici industriali energo-intensivi sau a operatorilor din sectoarelor economice expuse riscurilor datorate energo-intensității activităților desfășurate și expunerii la comerțul internațional, afectează planurile de dezvoltare a României, care a alocat si a obținut aprobare la nivel de Uniunea Europeană pentru miliarde de euro din fonduri PNRR nerambursabile (si nu numai), cu livrare in 2025-2026.

Totodată, măsura de prelungire a ajutorului de stat vine în contextul creșterii riscurilor generate de scăderea accentuată a ponderii industriei în PIB în ultimii ani precum și impactul negativ major inclusiv cu privire la competitivitatea industriei energointensive românești. ”Protejarea competitivității sectoarelor industriale, strategice pentru realizarea agendei UE privind schimbările climatice reprezintă un obiectiv de interes național dat fiind faptul că aceste companii sunt producătoare de materiale esențiale necesare tranziției energetice iar principalul obstacol pentru a îndeplini ambiția mai ridicată a UE în materie de climă este costul cu energia electrică”, arată Ministerul Energiei.

Consumatorul plătește

Uniunea Europeană recomandă subvenţionarea producerii de energie electrică din surse regenerabile prin diferite scheme suport, inclusiv prin scheme bazate pe plata de către consumatorii de energie electrică a unor certificate verzi. S-a presupus că acest tip de subvenţie nu afectează competitivitatea companiilor din UE, întrucât consumul industrial de energie electrică se transferă în prețul produselor către consumatori, presupunere care însă nu a corespuns realității, susține ministerul. ”Aproximativ 20% din energia electrică produsă în România este livrată sectorului industrial energo-intensiv. Delocalizarea întreprinderilor industriale ar avea ca efect reducerea consumului naţional brut de energie electrică, ar determina într-o măsură şi mai mare accentuarea creşterii costurilor, cu sprijinirea sectorului de energie electrică regenerabilă subvenționată, atât pentru consumatorii industriali nedelocalizaţi, cât şi pentru consumatorii casnici, având ca efect primar crearea premiselor pentru instabilitate socială la nivelul populației”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptată de Guvern.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.865 afisari

4 COMENTARII

  1. Industria cui, a colonialistilor suauenato? 😝😝😝. Ca pe a noastra au distrus o complet stapanii colonialisti dupa lovitura de stat din 89

  2. De ce nu plătesc cei care au dat legi aberante și care au pus industria la pămînt ?

  3. Scumpirea energiei pana la infinit din cauza baietilor destepti care nu se mai satura de bani si inchiderea centralelor clasice au ingropat industria. Toata lumea doarme…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger