AcasăEconomieMomentul adevărului pentru industria energiei eoliene: acțiunile scad, câștigurile se prăbușesc

Momentul adevărului pentru industria energiei eoliene: acțiunile scad, câștigurile se prăbușesc

Companiile se confruntă cu prețurile tranziției energetice

Companiile din domeniul energiei regenerabile suferă în mare parte de un sezon de câștiguri dezastruoase, deoarece lanțurile de aprovizionare în dificultate, defecțiunile de fabricație și costurile de producție în creștere afectează profiturile.

În contextul în care lumea încearcă să treacă forțat la tranziția energetică, producătorii de echipamente se străduiesc să țină pasul cu cererea, ceea ce duce la majorarea abruptă a  costurilor de producție și la întrebări cu privire la sustenabilitatea economică a proiectelor de anvergură ale principalilor jucători din industrie.

Potrivit CNBC, filiala de turbine eoliene a Siemens, Gamesa, a raportat defecte de fabricație. Aceste probleme au determintat Siemens Energy să renunțe la prognoza de profit pentru prima jumătate a acestui an și a solicitat garanții de 15 miliarde de euro de la guvernul german.

De asemenea, firmele specializate în energie eoliană se confruntă adesea cu oferte mai mari decât jucătorii tradiționali din domeniul petrolului și al gazelor naturale pentru licențe de operare în largul mării.

În cazul în care câștigă un contract, prețurile la electricitate sunt adesea prea mici pentru a justifica costurile de producție. Aceste firme așteaptă ca guvernele din Europa și SUA să acorde subvenții mai mari și să restabilească echilibrul pe piață.

Ca urmare, majoritatea acțiunilor din sectorul energiei eoliene au scăzut puternic de la începutul lui 2023.

Într-un raport publicat săptămâna trecută, Allianz Research a arătat că cele mai mari opt firme de energie regenerabilă din lume au raportat o scădere totală combinată de 3 miliarde de dolari a activelor în prima jumătate a anului, în special proiectele eoliene confruntându-se cu “condiții turbulente”.

„Întregul sector se confruntă cu creșterea costurilor de construcție și de finanțare, cu probleme de control al calității și cu probleme legate de lanțul de aprovizionare. Inflația și fluctuațiile globale ale prețurilor la energie au dus la creșterea creditelor, punând sub semnul întrebării fezabilitatea multor proiecte”, au declarat economiștii Allianz.

Proiectele eoliene au fost inițiate înainte de criza energetică, cu tarife scăzute. Acum devin tot mai puțin rentabile. De exemplu, compania daneză Orsted a anunțat deja că renunță la dezvoltarea a două proiecte offshore în SUA, iar deprecierile aferente se ridică la 5,6 miliarde de dolari. Vestas și-a retras previziunile  investițiilor și marjelor economice pentru 2023.

Jacob Pedersen, analist senior la Sydbank, a precizat că  există o „nevoie uriașă de recalibrare a votului politic” privind costul tranziției energetice planificate, având în vedere că prețul turbinelor eoliene a crescut în medie cu 20-30% din 2020.

Companiile din sector nu mai pot lansa proiecte la costuri mici, așa cum au făcut în 2019-2020,  nu a banii necesari pentru obiectivele tranziției energetice costisitoare, mai ales în Uniunea Europeană, și se confruntă cu un mediu fiscal dominat de majorarea dobânzilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
6.055 afisari

8 COMENTARII

  1. Eolienele mai sunt cum sunt deși randamentul lor e subvenționat de consumatori și înflorit de propagandă dar fotovoltaicele sunt utopii ambalate lucios și vândute fraierilor. De fapt asta este una din cauzele creșterii pretului aberant la energia electrică, menținerea unei pseudorentabilități a producerii ei din surse regenerabile (nu includ apa care e rentabilă dar de aceea se pun bete în roate pentru construcția de hidrocentrale)

  2. SE DSEUMFLA SI GOGOASA EOLIENELOR ,INCEPE SA AJUNGA LA SCADENTA TIMPUL DE VIATA AL PRIMELOR EOLIENE ,IAR REVAMPINGUL ESTE MAI SCUMP DECAT LA PRIMA PUNERE IN FUNCTIUNE.
    SUBVENTIONAREA EOLIENELOR A FOTOVOLTAICELOR VA LUA SFARSIT ,IAR ODATA CU ACEASTA SE VA VEDEA ADEVARATUL COST DE PRODUCTIE PE MWh !!.
    CU ENERGIA NU TE JOCI !,E MOTORUL ECONOMIEI FIECAREI TARI ,INFLUIENTEAZA DIRECT PRODUCTIVITATEA SI NIVELUL DE TRAI.
    PRETUL PE MWh CRESTE SAU SCADE INDICELE DE INFLATIE !,STABILITATEA MONEDEI .
    GARGARA POLITICILOR VERZI A BAGAT IN RAHAT ECONOMIILE MULTOR TARI ,RESPONSABILITATEA POLITITICA ESTE ZERO;ZERO !!.

  3. Bate vintu, se dezvelesc facturile. Bălăriile se ofilesc repede, în frunte cu trotineta !

  4. Orice tehnologie ii vine timpul . Vor fi tehnologii noi mai eficiente și mai eftina. Cunosc persoane care au pe planseta f ieftina accesibila pentru 5-10 familii la 1000- 1500 € de fam cu 30 de ani garanție de funcționare. Tehnologiile asa au ,,patit”” una pleacă alta vine..

  5. Bai gogule, cât a asta pretul la energie a fost întrebat datorita foltolyaicelor atunci când consumul creștea pe aer condiționat. Asa si cu eolienele, mai devreme sau mai tarziu își vor atat utilitatea. Asa ca pupa u deva stăpânul tau putineiul si mai lăsând cu alde de-astea

  6. Vulpea care nu ajunge la struguri zice cas acri.5000 factura lunara firma .60 000 an adică 12 000 euro.instalat 23 kw panouri solare Intr un an factura 0 băgat în rețea 10 MW .Cost 17000 Euro .Amortizare 1.5 ani . Cam astea adevărul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger