AcasăEconomieMiza lingourilor. De ce băncile centrale cumpără aur

Miza lingourilor. De ce băncile centrale cumpără aur

Băncile centrale au cumpărat 400 de tone de aur în trimestrul din septembrie – un flux record, la egalitate cu ceea ce ar cumpăra pe parcursul unui an întreg în vremuri normale.

În lumea notoriu de opacă a tranzacționării aurului guvernamental, nu este întotdeauna clar cine sunt cei mai mari cumpărători. Autoritățile monetare sunt jucători atât de importanți încât pot distorsiona întreaga piață.Este unul dintre motivele pentru care prețurile s-au prăbușit în anii 1990 și 2000, când unele dintre băncile centrale europene au vândut la unison.

Cu toate acestea, există un factor comun evident între cumpărătorii declarați: toți provin din națiuni care se confruntă cu probleme grave.Turcia, a cărei liră s-a prăbușit cu 52% pe parcursul anului până în septembrie, a cumpărat  95,5 tone de aur în aceeași perioadă.Egiptul a cumpărat 44,8 tone,  India 40,5 tone, iar Irakul 33,9 tone.

Este o situație curioasă. De-a lungul timpului, acumularea de lingouri în seiful băncilor centrale a fost un semnal puternic pentru investitori că un guvern va fi un împrumutător prudent și de încredere. Cu toate acestea, nicio cantitate de aur cumpărat nu va convinge pe nimeni că guvernul egiptean, de exemplu, incontinent din punct de vedere fiscal, este un bun creditor.

De asemenea, titlurile de Trezorerie americane pe 10 ani, cu un randament actual de 4,2%, par o propunere mult mai bună decât un metal care nu plătește nicio dobândă, mai ales acum că aurul nu mai depășește randamentul total al datoriei guvernamentale.

Avantaj crucial

Lingourile au un avantaj crucial: spre deosebire de obligațiuni, nu vă obligă să vă angajați într-o relație cu o contraparte nesigură. Datoria guvernamentală americană a fost la un moment dat cea mai dură formă de monedă, o adevărată investiție fără riscuri. Apoi, în februarie, sancțiunile coordonate asupra băncii centrale a Rusiei au vaporizat cea mai mare parte din rezervele de 498 de miliarde de dolari care se aflau în bilanțul acesteia.

Uniunea Europeană analizează acum posibilitatea de a utiliza aceste fonduri pentru a plăti pentru reconstrucția Ucrainei, a raportat Bloomberg News săptămâna trecută. Într-o lume în care nu poți avea încredere în nimeni, are sens să te protejezi cu metal prețios.

Privite prin această lentilă, achizițiile Turciei și ale Egiptului devin mai importante. Deși ambele națiuni sunt aliați cheie ai SUA, relațiile dintre ele s-au deteriorat substanțial în ultimul deceniu, deoarece guvernele lor au simpatizat mai mult cu puteri autoritare în ascensiune.

Calea de urmat pentru relațiile internaționale este mai nesigură acum decât a fost în ultimele decenii. În această lume, este logic ca rezervele băncilor centrale să nu fie prea puternic angajate în legăturile cu o singură țară.Comportamentul acestor națiuni mai mici este un indiciu și pentru identitatea celor mai mari cumpărători de pe piață.

Cumpărătorii declarați reprezintă doar aproximativ 120 de tone din cele 400 de tone cumpărate de băncile centrale în trimestrul din septembrie, dar vă puteți face o idee despre ceilalți candidați dacă vă uitați la țările care au acumulat cele mai mari excedente de cont curent.

În afară de Europa, care a încetat de zeci de ani să mai cumpere lingouri pe scară largă, cei mai mari jucători sunt toate națiunile ale căror legături cu SUA se destramă pe zi ce trece: China, Rusia și Arabia Saudită.

Rolul dolarului ca mijloc de schimb preeminent la nivel mondial rămâne inatacabil. Potrivit Băncii Reglementelor Internaționale, aproximativ 88% din tranzacțiile valutare au implicat bancnota verde în 2022, dar ponderea sa în rezervele băncilor centrale a scăzut rapid, de la 65% la sfârșitul anului 2016 la 59% la începutul acestui an. Acest lucru este aproape sigur un rezultat al viziunii din ce în ce mai dureroase a Washingtonului asupra dominației sale valutare din ultimii ani, fie că este vorba de a constrânge băncile franceze să se supună sancțiunilor americane sau de a bloca rezervele Rusiei în economia globală. O astfel de situație face ca aurul să pară o alternativă atractivă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
478 afisari

1 COMENTARIU

  1. In istorie au fost multe monezi care au aparau si apoi toate au disparut. Dolarul nu poate fi altfel. Aurul si argintul sant singurele forme de stocare a volorii care au rezistat indiferent de conditii sau dezastre care s-au intamplat. Probabil ca anticipand schimbari majore in situatia fiscala internationala bancile si givernele cumpara mai mult aur pentru o sansa sa supravietuiasca

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger