AcasăEconomieMiza comerțului. Alianțele economice pun stavilă deglobalizării?

Miza comerțului. Alianțele economice pun stavilă deglobalizării?

Țările ar trebui să încheie mai multe alianțe economice decât alianțe de securitate și apărare, deoarece acestea din urmă ar putea face lumea „mai periculoasă”,  a declarat președintele Centrului pentru China și Globalizare.

În acest fel, s-ar evita o alunecare spre deglobalizare care ar putea frâna dezvoltarea economică în întreaga lume. SUA, de exemplu, ar putea lua în considerare posibilitatea de a readera la Acordul cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), a subliniat Henry Wang în cadrul conferinței SALT iConnections din Singapore.

El a adăugat că ar trebui să existe mai multe alianțe economice și mai puține alianțe de securitate, cum ar fi AUKUS, Five Eyes și Quadrilateral Security Dialogue.

CPTPP a fost cunoscut anterior sub numele de TPP, care făcea parte din pivotul economic și strategic al Statelor Unite către Asia.Fostul președinte Donald Trump a retras SUA din pactul comercial în 2017, după ce acesta a atras critici din partea extremei protecționiste a spectrului politic american.

De atunci, TPP a evoluat în CPTPP, după ce alți membri ai pactului au continuat să se alăture acestuia. Este acum unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume, atrăgând candidați precum China.

Statele Unite nu și-au manifestat nicio dorință de a se alătura din nou CPTPP. În schimb, și-au lansat propria rețea separată de relații necomerciale cu Asia-Pacific, Cadrul economic indo-pacific.

Ca un ecou al afirmației lui Wang, Nicolas Aguzin, directorul general al bursei de valori HKEX din Hong Kong, a susținut că globalizarea comerțului a creat multe beneficii, inclusiv apropierea dintre Est și Vest, precizând că  deglobalizarea nu va deveni o realitate, având în vedere interconectarea complexă a lanțurilor de aprovizionare globale.

În condițiile în care se afirmă noi puteri, tensiunile sunt inevitabile în această conjunctură a globalizării, în contextul în care numai  Asia va reprezenta în următorii 10 ani aproape jumătate din producția mopndială.

Prin urmare, alianțele economice și o competiție sănătoasă „în stil olimpic” între SUA și China ar fi mai bune decât o confruntare.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger