Care este semnificația noului cip pentru smartphone-uri de la Huawei? Companie chineză de telecomunicații a atras titlurile ziarelor pentru că noul său telefon Mate 60 Pro are un cip sofisticat de producție proprie.
SMIC, producătorul chinez de cipuri cu care a colaborat Huawei, nu a mai realizat până acum un semiconductor atât de avansat.
Pe de o parte, SMIC a reușit doar să reproducă un proces de fabricație – numit 7 nanometri – pe care TSMC din Taiwan, principalul producător de cipuri din lume, îl producea deja la volum mare în 2018.
În general, SMIC are o întârziere de o jumătate de deceniu față de TSMC în ceea ce privește lansarea de noi procese de fabricație, astfel încât, după această măsurătoare, procesul de 7nm al companiei chineze a ajuns exact la timp.
Mai mult, pentru a produce cipurile Huawei, SMIC a folosit mașini de litografie DUV în loc de instrumente EUV mai avansate, pe care nu are voie să le cumpere, potrivit Financial Times. Producătorii străini de cipuri, cum ar fi TSMC și Intel, au învățat cu ani în urmă cum să producă cipuri de 7 nm cu ajutorul mașinilor DUV, înainte de a trece la instrumente EUV mai eficiente.
Prin urmare, costurile de producție ale SMIC sunt probabil competitive doar pentru că statul chinez plătește factura.
Cu toate acestea, faptul că SMIC a produs milioane de astfel de cipuri reprezintă un progres real – și o dovadă că reglementările și controalele americane, olandeze și japoneze sunt departe de a fi eficiente.
Olanda va continua să permită expedierea de instrumente avansate DUV până la sfârșitul acestui an. Între timp, companii din toate cele trei țări și din alte națiuni occidentale continuă să expedieze în China instrumente mai puțin avansate și echipamente de ambalare a cipurilor esențiale.
Mate 60 Pro arată că Beijingul este mai hotărât ca niciodată să elimine producătorii de cipuri și companiile de electronice occidentale de pe piața chineză.
Înlocuirea cipurilor importate cu componente interne a fost obiectivul declarat al Chinei încă de pe la 2014, când a lansat primul său fond major de subvenționare a semiconductorilor.
Cu toate acestea, până în prezent, majoritatea telefoanelor vândute în țară – chiar și de mărci locale precum Oppo și Xiaomi – au fost pline de cipuri fabricate în străinătate.
Mate 60 Pro de la Huawei este diferit: ar putea fi cel mai „chinezesc” smartphone avansat realizat vreodată. Pe lângă procesorul principal de 7 nm al telefonului, multe dintre cipurile auxiliare ale telefonului sunt de producție proprie, inclusiv cipurile Bluetooth, WiFi și de gestionare a energiei.
Desigur, nimeni nu știe dacă, pe o piață competitivă, furnizorii de casă ai Huawei ar putea concura la capitolul costuri. Dar costul contează mai puțin atunci când guvernul finanțează o campanie de autosuficiență.
În momentul în care noul telefon a ajuns pe rafturi, Beijingul a anunțat un nou fond de 40 de miliarde de dolari(!) pentru a vărsa subvenții în producătorii de cipuri.
De asemenea, ajută cu noi restricții care vizează principalul concurent al lui Mate 60 Pro, iPhone. Telefonul Huawei a fost lansat în paralel cu rapoartele conform cărora instituțiile guvernamentale chineze și companiile de stat își descurajează angajații să cumpere produse Apple.
Toate acestea amenință companiile străine care au pledat pentru stabilizarea legăturilor comerciale dintre China și Occident. Nu mai departe de luna iulie, directorii executivi americani din domeniul semiconductorilor au făcut pelerinaje la Washington pentru a argumenta împotriva noilor restricții impuse Chinei. Acum, cota lor de piață este în joc.