Optimiștii din Germania s-ar putea consola cu un raport recent al Bloomberg care anunța că „recesiunea economică a țării s-ar putea încheia”. Din nefericire, cuvântul „poate” are o mare greutate aici.
În aceeași săptămână în care Bloomberg prezicea o îmbunătățire a perspectivelor economice pentru Germania, avut loc o nouă avalanșă de vești proaste. S-a dezvăluit că veniturile fiscale preconizate pe cinci ani vor fi mai mici cu 60 de miliarde de euro, va exista un deficit bugetar de peste 40 de miliarde de euro, iar țara este pe cale să intre în al doilea an consecutiv de recesiune.
În loc să dispară, se pare că recesiunea se extinde, lovind coloana vertebrală a economiei germane: așa-numitul Mittelstand, cele 3,1 milioane de întreprinderi mici și mijlocii care reprezintă 99,4% din totalul companiilor. Aceste întreprinderi nu sunt esențiale doar pentru inovare și pentru piața muncii, ci constituie și o mare parte a bazei de impozitare.
Deficitul masiv preconizat demonstrează că nu mai este nimic de stors de la micii întreprinzători germani, potrivit UnHerd. Deloc surprinzător, FMI și-a redus acum previziunile de creștere pentru Germania în acest an și anul viitor, de la 1,3 % la un amărât 0,8 %, ceea ce o face cea mai lentă economie în creștere din zona euro și din G7.
Eșecul ”energiewende”
Răspunsul Berlinului este crearea planificată a unui „Fond Germania” pentru „un viitor industrial modern neutru din punct de vedere climatic”, potrivit ministrului ecologist al economiei, Robert Habeck.
Acesta este un mod politicos de a spune că Germania va arunca încă o dată miliarde în eșecul continuu al energiewende (tranziția energetică). Universitatea din Köln a estimat că subvențiile guvernamentale pentru energiile regenerabile vor ajunge la 18 miliarde de euro în 2025, cu 2 miliarde de euro mai mult decât se prevăzuse inițial.
Și în timp ce Habeck continuă să viseze verde, totul altceva continuă să se deterioreze. Vă amintiți de punctualitatea germană, cândva lăudată? Ei bine, conform serviciilor feroviare naționale, există planuri pentru ca trenurile să circule din nou la timp – dar nu înainte de 2070, peste mai mult de o generație.
Un sondaj oficial realizat de guvern în rândul a 3 300 de companii a arătat că 37% dintre acestea iau în considerare reducerea producției sau mutarea în străinătate, în creștere față de 31% anul trecut.
Există un sentiment de epuizare care pătrunde în publicul german și în întreprinzătorii săi și care este înrăutățit de o clasă politică care pare să fie complet indiferentă la problemele tot mai mari din toate domeniile economice.
În aceste condiții, este cu adevărat surprinzător faptul că tot mai mulți germani – la propriu și la figurat – încep să caute o alternativă pentru Germania?