AcasăEconomieMisiune imposibilă pentru Europa: decuplarea de producția chineză

Misiune imposibilă pentru Europa: decuplarea de producția chineză

Dominația Chinei în lanțurile globale de aprovizionare este aici pentru a rămâne

Companiile europene își intensifică eforturile pentru a-și reduce dependența de produsele chinezești. Unele încearcă să transfere cel puțin 30% din producția lor în afara Chinei, iar altele chiar vor să iasă complet din această țară.

Și asta nu doar din cauza preocupărilor de lungă durată cu privire la vulnerabilitățile lanțului de aprovizionare: și Comisia Europeană analizează mult mai atent mărfurile provenite din China care intră pe continent.

De exemplu, Bruxelles-ul a lansat investigații privind subvențiile guvernamentale chineze pentru industria prelucrătoare, temându-se de supracapacitate și de inundarea Europei cu produse ieftine, care ar submina competitivitatea UE.

În ciuda acestei tendințe de „de-risk” față de China, impactul asupra fluxurilor comerciale globale poate rămâne limitat. Decuplarea de cea mai mare economie de export din lume, deși este o poveste populară, nu este pe deplin realistă.

Chiar dacă întreprinderile europene caută furnizori alternativi în țări precum India, Bangladesh și Vietnam, aceste opțiuni vin adesea cu costuri mai mari și termene de livrare mai lungi. Realitatea este că producția chineză rămâne extrem de competitivă, iar dominația sa în comerțul mondial este ferm înrădăcinată.

Potrivit cercetărilor economistului Richard Baldwin, publicate de  Brooking Institution, orice perturbări industriale rezultate în urma decuplării ar afecta națiunile G7 mai puternic decât China.

Ruperea unor conexiuni profunde va necesita politici costisitoare și pe termen lung, în timp ce beneficiile pot părea îndepărtate și incerte. În consecință, subliniază Baldwin, domeniul de aplicare al decuplării Chinei va rămâne limitat.

Raționamentul economic din spatele acestei situații este simplu: industria prelucrătoare beneficiază de economii de scară. Întreprinderile se grupează în anumite regiuni pentru a reduce costurile și a îmbunătăți calitatea, ceea ce creează un avantaj competitiv care atrage și mai multe întreprinderi în acele locații.

China domină lanțurile globale de aprovizionare

Odată ce China s-a impus la începutul anilor 2000, aceste forțe de concentrare și creștere a productivității i-au consolidat dominația. În prezent, conform OCDE, mai mult de o treime din producția mondială este concentrată în China, iar inversarea acestei tendințe pare improbabilă.

Dacă Statele Unite ar putea reduce dependența de China, distribuind sute de miliarde de dolari în subvenții, împrumuturi și credite fiscale companiilor care vor să investească pe pământ american, majoritatea țărilor europene nu au resurse pentru astfel de strategii la scară largă.

Decuplarea completă de China ar necesita schimbări masive în întregi industrii. Neted spus, este o misiune practic imposibilă în contextul economic și geopolitic actual.

Deocamdată, companiile europene vor continua să caute modalități de „reducerea riscului”, dar dominația Chinei în lanțurile globale de aprovizionare este aici pentru a rămâne.

author avatar
Radu Jacotă Redactor