AcasăEconomieMircea Coșea: Vânzarea la bursă a acțiunilor la companiile de stat, un...

Mircea Coșea: Vânzarea la bursă a acțiunilor la companiile de stat, un pas periculos spre pierderea suveranității statale

Prof. dr. Mircea Coșea dă de pământ cu Guvernul Bolojan

Vânzarea la bursă a acțiunilor la companiile de stat strategice este un prim pas spre pierderea suveranității statale, avertizează prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Acesta consideră că toată teroarea măsurilor de austeritate instituite de actualul guvern urmărește înspăimântarea populației, pentru ca aceasta să accepte vânzarea, sub diferite forme, a patrimoniului statului român, care este, de fapt, adevăratul scop al celor aflați la conducerea țării.

Guvernul Bolojan a instituit măsurile de teroare împotriva populației doar pentru a-și atinge adevăratul scop, acela de a înstrăina patrimoniul statului român, consideră prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat. Programul de austeritate al Executivului este menit să distrugă economia și nivelul de trai al populației, pentru a justifica măsurile extreme de vânzare a companiilor de stat, susține analistul economic.

Astfel, populația, înspăimântată de viitorul apocaliptic zugrăvit de guvernanți, va accepta ”cu bucurie” vânzarea acțiunilor pe bursă a celor mai importante și strategice companii ale statului. Într-o lume în care bătălia pentru resurse a devenit una primordială, o vânzare a companiilor de stat ar însemna un prim pas spre pierderea suveranității statale, arată prof. dr. Mircea Coșea.

”Se pierde suveranitatea, pentru că nu mai ai control asupra resurselor și companiilor strategice. Avem exemplul OMV Petrom. Trebuie mai multă prudență în această perioadă, mai ales că nici nu suntem pregătiți, nu știm cum se face listarea, am avut atâtea eșecuri, dar îmi face impresia că acesta este unul dintre obiectivele adevărate pe care le urmărește această coaliție, acela de a prezenta România ca un flămând, care, pentru o bucată de pâine, își vinde și pantalonii. Deci să vindem foarte ieftin, că suntem săraci, vai de capul nostru, vai ce bine că am vândut, ca să putem să mai micșorăm puțin TVA-ul, ceea ce este o minciună”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.

Marea manipulare

Potrivit analistului economic, lucrurile încep să se clarifice și trăim o perioadă în care trebuie să ne trezim și să vedem ce se întâmplă în jurul nostru. Tot ceea ce se întâmplă acum este o manipulare, care pleacă de la un element real, și anume un deficit bugetar mare, deficit creat de inconștiența și lipsa de profesionalism ale celor care au condus România până acum, semnalează prof. dr. Mircea Coșea.

”Dar un deficit bugetar mare nu înseamnă distrugerea țării de dragul reducerii deficitului. Toată lumea știe, dacă citește un manual de economie, că una dintre căile dezvoltării economice este deficitul, deoarece, prin împrumuturile pe care le faci pentru a te dezvolta, poți să mergi mai departe, pentru că nu ai întotdeauna bani în țară ca să faci ceea ce vrei să faci. Problema nu este mărimea deficitului, ci cum folosești deficitul. Dacă deficitul îl folosești pentru cadouri electorale, este foarte greșit, dar dacă îl folosești pentru investiții este foarte bine, pentru că efectul investițiilor îți va da posibilitatea să plătești împrumuturile. La noi s-a pus bază pe această cifră de deficit, foarte mare, și s-a creat o adevărată teroare, o înfricoșare a țării pe un element care nici ăsta nu este corect”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

”Nu putem trăi pe caiet”

Tot ceea ce a făcut actualul guvern are un singur obiectiv declarat, acela de a ne împrumuta mai ușor, ceea ce este foarte greșit, susține prof. dr. Mircea Coșea. Acesta arată că România trebuie să se dezvolte prin propriiile forțe, prin dezvoltarea economiei care produce, pentru că nu putem să trăim în permanență pe caiet, nu putem să devenim niște datornici clasici, nu putem pune în economia României acest model de dezvoltare prin fonduri străine, nu putem să sacrificăm țara, cetățenii, mamele, pensionarii, numai ca să putem să ne împrumutăm.

”Apar și niște declarații care sunt absolut de condamnat. Domnul care conduce Trezoreria a declarat că azi a fost cea mai fericită zi, că am putut să ne împrumutăm foarte bine. O zi fericită în România ar fi dacă cineva ar veni să spună că mediul de afaceri, care a fost lăsat să funcționeze, a adus la buget mai mult decât anul trecut, dar asta nu s-a întâmplat. Drumul este greșit. Nu putem să facem sacrificii permanente doar pentru a ne împrumuta”, ne-a mai declarat prof. dr. Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
515 afisari

1 COMENTARIU

  1. Revin cu intrebarile retorice: este posibila disolutia statului ? Fac domnii si doamnele astea, de la guvernare, pe placul dusmanilor Statului roman?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger