AcasăEconomieMinistrul Mediului a băgat austeritatea doar la pădurari. Nici lemne nu le...

Ministrul Mediului a băgat austeritatea doar la pădurari. Nici lemne nu le mai dau

Mircea Fechet a intrat în conflict deschis cu pădurarii

Scandalul-spectacol făcut de ministrul Mediului, Mircea Fechet, pe marginea bonusului de 100.000 de euro dat unui singur director, care s-a lăsat și cu tăierea dreptului de lemne pentru pădurari, a deschis Cutia Pandorei. Președintele Federației Sindicatelor Silva i-a atras atenția că sporurile erau cu dedicație pentru conducerile politice liberale și pesediste, instituite în 2019 chiar de un parlamentar liberal. Mai mult, dacă tot e austeritate, sindicaliștii cer să se umble și la cei 20.000 de euro pe an în plus pe care îi iau șefii din minister pentru o comisie de atestare.

Să știi că șefii de prin minister iau, printr-un ordin de ministru, câte 20.000 de euro pentru că participă la o comisie de atestare și să tai cu barda din drepturile pădurarilor în numele austerității este absolut halucinant. Dezvăluirea cu cei 20.000 de euro a fost făcută chiar de Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor Silva, însă ministrul Mircea Fechet nici nu s-a sinchisit, ba, din contră, s-a apucat să taie din drepturile pădurarilor.

Bonusul de 100.000 de euro luat de un director de la Romsilva, aruncat în piață pentru a ostraciza Romsilva, a fost doar un pretext pentru a tăia și mai multe drepturi de la pădurari. Astfel, Ministerul Mediului a emis deja un proiect de ordonanță de urgență prin care se abrogă articolul 46 alin (4) din Statutul personalului silvic, care prevedea că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificație egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator. Articolul fusese introdus chiar de un parlamentar liberal în 2019, cu dedicație, după cum spune Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor Silva. ”Ceea ce s-a întâmplat cu acel bonus la pensionare trebuie să o știți și dumneavoastră că cele mai mari bonusuri au luat directorii cu susținere politică liberală, pesedistă și așa mai departe. De ce nu afișează domnul ministru acea listă a rușinii? Acei oameni care au luat acele bonusuri trebuie să vă mai spun că nu sunt membri de sindicat. Bonusul acela a fost introdus în lege de către un deputat liberal pentru a fideliza personalul silvic. Nu este o invenție. Dânsul este ministru pentru a treia oară și știa foarte bine de aceste bonusuri”, a declarat Silviu Geană.

A scăzut piața lemnului

Ministrul Mircea Fechet motivează măsurile din proiectul de act normativ prin faptul că unele prevederi din Statutul personalului silvic ar intra în contradicție cu evoluția pieței lemnului din România, care, în ultimii 2 ani a înregistrat scăderi semnificative, deși sindicaliștii semnalează că Romsilva este pe profit, în pofida piedicilor legislative care le-au afectat activitatea comercială.

Totodată, Mircea Fechet argumentează că trebuie să țină seama de interdicția de a fi prevăzute în contractele individuale/colective de muncă ale operatorilor economici, începând cu 01.01.2025, acordări de bonusuri, prime, plăți compensatorii, gratificații sau orice alte drepturi de natură salarială pentru retragerea din activitate ca urmare a pensionării. Mai mult, măsurile sunt necesare, susține ministrul, având în vedere necesitatea intervenției rapide a Guvernului cu măsuri prin care să combat efectele creșterii prețurilor și a nivelului inflației. ”În acest context se impune adoptarea de măsuri care să limiteze creșterea cheltuielilor permanente, până la un nivel care să permită respectarea condiţionalităţilor asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar și să evite crearea premiselor unui dezechilibru bugetar, cu consecințe negative asupra performanţelor fiscale şi externe ale României”, se arată în proiectul de act normativ.

Nici lemne, nici compensații pentru chirie

Ministerul a abrogat și articolul care prevedea că personalul silvic care nu deține locuință personală în localitatea în care își desfășoară activitatea beneficiază de locuință de serviciu, de protocol sau de intervenție, sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, beneficiază de o indemnizație lunară neimpozabilă în cuantum de 30% din salariul mediu brut pe economie.

O schimbare importantă este și cea a articolului 33, în care se preciza că personalul silvic are dreptul să primească, anual, gratuit, un volum de 6 mc lemn fasonat de foc. Contravaloarea lemnului, la nivelul ultimului preț al lemnului fasonat de foc, stabilit de Institutul Național de Statistică, se suportă de angajator și se prevede în bugetul de venituri și cheltuieli. Potrivit modificărilor din proiectul de ordonanță, la cei 6 mc de lemn va mai avea dreptul doar personalul silvic al cărui venit salarial lunar net este mai mic decât salariul mediu brut pe economie. Totodată, contravaloarea lemnului fasonat de foc se va stabili folosind media valorilor lemnului de foc din Lista prețurilor de referință, pe specii și sortimente stabilite anual, pentru materialele lemnoase care nu se găsesc sau care nu pot fi identificate, aprobată în baza art. 152 alin. (6) din Legea nr. 331/2024 privind Codul Silvic.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.286 afisari

9 COMENTARII

  1. Trai pe vătrai, neneacă, la bugetari. Locuințe de serviciu, lemne de foc, sporuri, prime, vouchere… Cum de nu beneficiau și ei de faimoasele „norme” de hrană? Sau beneficiază și încă nu am aflat noi?
    Mda, de locuințe de serviciu se știa. Ei și militaurizații. Boieri între boieri.
    Cum de nu au mai protestat, „de îndată”, pentru creșterea salariului, tot „de îndată”, cu 25%, cu cât ar fi vrut domniile lor? Dar au timp, nu? Dar nu în week-end, nu, că atunci sunt în Poiana Brașov, Predeal, Sinaia…
    La privați, când întrebi șefii de măriri, îi bușește râsul. Și nu de un sfert de salariu, cum vor pădurarii, ci una care să acopere inflația asta pârdalnică. „Prime” la privat? Prima la dreapta, prima la stânga…
    Sporuri? Spor de noapte și de week-end, atât! Că nici numai știi în ce zi a săptămânii ești. Vouchere de vacanță? Mai degrabă ai șansa să vezi un extraterestru decât așa ceva.

    • Te-as invita într-un canton silvic aflat la 10-15 km de prima localitate, sa vezi ce trai pe vătrai au pădurarii in luxoasele locuințe de serviciu

      • Vai, vai… săracii pădurari cât sunt de necajiti! Numai ca de aceste bonificatii beneficiază tot personalul silvic nu numai padurarii. Chiar și cei 8 – 10 ingineri de la un ocol silvic care administrează câteva hectare de pădure… Arătați-mi undeva un padurar sau alt cadru silvic amarat.. care sa merite lemn de foc gratis, asta ca o bonificatie ca jacmaneste pădurea.. parca nu e suficient ca primește salariu pentru asta… și multe altele! Mare dreptate are ministru !

  2. Domnule de la 15.03 ,las-o jos ca macane.Crezi ca ceilalti traim pe alta planeta?

  3. Nu lucrez la Romsilva dar știu câte ceva; în pădurile noastre există clădiri ale ocoalelor silvice in care pădurarii sunt chiar obligați să locuiască. Aceasta deoarece distanță până la prima localitate este mare, aceste cantoane sunt folosite de asemenea ca locuri unde se depozitează diferite materiale ( puieți, unele, echipamente psi, substanțe etc.etc.), de asemenea paza pădurii se poate face mai ușor. A nu se confunda aceste locuințe cu vestitele vile și apartamente de serviciu din zona politică. Constat că știrea de mai sus deformează realitatea iar din comentarii se vede că sunt destui care pun botu’, sau poate chiar respecta vre-o agendă ceva.

  4. Se pare că ministrul Fechet are o abilitate remarcabilă: nu doar să evite întrebările incomode sau să ignore criticile, dar și să șteargă comentariile critice de pe propriile postări de pe pagina sa de Facebook. Este trist să vedem astfel de practici într-o democrație în care dialogul și transparența ar trebui să fie principii de bază.

    Faptul că ministrul recurge la cenzură pe propriile canale de comunicare spune multe despre calitatea sa îndoielnică ca om politic. În loc să răspundă criticilor și să arate că poate susține un dialog constructiv, alege să elimine orice părere care nu-i convine. Este acesta genul de lider care merită încrederea noastră?

  5. 🌲 Drepturi eliminate, vinovați găsiți: silvicultorii! 🌲

    Când a fost ultima dată când cineva s-a așteptat ca un silvicultor să aibă parte de condiții de muncă mai bune? Corect, niciodată. De ce? Pentru că în România, soluția „managerilor slabi” este aceeași de fiecare dată: tăieri și austeritate. Tăieri din drepturi, tăieri din beneficii, tăieri din tot ce se poate – și apoi vin să ne spună că a scăzut productivitatea.

    Acum, Ministerul Mediului, sub conducerea Partidului Național Liberal, pregătește eliminarea unor drepturi esențiale, cum ar fi plata celor cinci salarii brute la final de activitate. Se justifică prin „necesitatea reducerii cheltuielilor”. Dar să ne amintim, PNL asta a făcut mereu: tăieri și austeritate, fără să vină cu soluții reale sau investiții pentru oameni.

    În loc să sprijine silvicultorii care lucrează în condiții dure, ministrul compară absurd sectorul public cu cel privat, fără să înțeleagă diferențele fundamentale. Și, ca să fie tabloul complet, direcțiile care abia se țin pe linia de plutire sunt acuzate că sunt „ineficiente”.

    Azi, sindicaliștii au ieșit să protesteze pentru ceea ce e de bun-simț: să nu li se ia puținul pe care îl au. Dar știm deja cum funcționează politica PNL – doar tăieri și zero viziune.

    Ce urmează? Silvicultură privatizată pe bucăți? Concedieri masive? Timpul ne va răspunde, dar până atunci, lupta silvicultorilor trebuie susținută!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger