AcasăEconomieMinisterul Finanțelor trece la represalii. 58 de societăți de stat, tăiate de...

Ministerul Finanțelor trece la represalii. 58 de societăți de stat, tăiate de la finanțare

Pe motiv că nu au putut să obțină aprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli în termenul de 150 de zile instituit prin act normativ, 58 de societăți cu capital de stat riscă să rămână fără bani. Mai mult, cei care nu pot justifica motivele întârzierii vor fi amendați cu sume de până la 60.000 de lei. Culmea este că, în majoritatea cazurilor, entitățile au trimis proiectele de buget, însă acestea au fost respinse de Ministerul Finanțelor, cu explicații evazive.

Guvernul a mai găsit o modalitate pentru a face economii de bani. Ministerul Finanțelor a fost băgat la înaintare și pus să emită un act normativ prin care cele 58 de societăți cu capital de stat care nu au reușit să obțină aprobarea bugetelor vor fi tăiate de la finanțare. Mai mult, companiile vor primi și amenzi de până la 60.000 de lei, drept pedeapsă că nu s-au încadrat în termenul de 150 de zile pentru stabilirea propriilor bugete.

Potrivit Ministerului Finanțelor, aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici se face în termen de 150 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat, iar în situaţia nerespectării termenului, se suspendă alocarea de fonduri de la bugetul de stat pentru operatorii economici respectivi. În prezent, dintr-un număr de 140 de operatori economici aflați în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea organelor administraţiei publice centrale, ordonatorii principali de credite nu au transmis în vederea aprobării/semnării bugetele de venituri și cheltuieli până la termenul de 150 de zile stabilit prin lege, pentru mai mult de o treime dintre aceștia, respectiv pentru un număr de 58 de operatori economici, susține Ministerul Finanțelor.

Printre acestea se regăsesc 7 societăți aflate în ograda Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, două subordonate Agenției Domeniilor Statului, și RO-ARMYCATERING SA și RO-ARMYSECURITY SA, în subordinea Ministerului Apărării Naționale. Totodată, printre companiile care riscă să rămână fără finanțare se mai numără Compania Națională Poșta Română, Romfilatelia SA, Animafilm SA, Institutul de Cercetări Metalurgice, Damen Shipyards Mangalia SA, Compania Națională a Cuprului și Aurului, Electrocentrale Craiova, precum și mai multe administrații de parcuri naționale ale Romsilva.

Nu se vrea

Ministerul Finanțelor arată că 11 dintre cele 58 de companii de stat nu ar fi transmis în ultimii ani spre aprobare și semnare bugete de venituri și cheltuieli și că printre acestea se regăsesc operatori din ramuri strategice ale economiei naționale, respectiv energie, economie, transporturi.

”Neaprobarea bugetelor de venituri și cheltuieli, suspendarea fondurilor de la bugetul de stat pentru acești operatori economici, poate conduce la perturbarea majoră a activității lor, cu implicații negative în ramura economiei naționale în care aceștia activează”, se precizează în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență emis de Ministerul Finanțelor.

Pe de altă parte, șefii societăților de stat puși pe lista neagră a ministerului susțin că proiectele de buget au fost trimise la Finanțe, însă au fost respinse cu explicații mai mult decât evazive, de genul înșiruirii mai multor acte normative. Având în vedere că directorii respectivi nu erau veniți cu pluta și aveau o experiență în întocmirea bugetelor, singura explicație este că nu s-a dorit aprobarea, pentru a mai face niscaiva economii. Un exemplu în acest sens este și compania Unifarm, prinsă pe lista cu pricina, al cărei proiect de buget a fost pus în dezbatere publică în urmă cu câteva săptămâni.

O ultimă șansă, cu rezerve

Pentru cele 58 de societăți rămase fără buget aprobat, Ministerul Finanțelor vrea să prelungească termenul până la data de 31 octombrie a anului curent, condiționat de întocmirea de către ordonatorii principali de credite a unei analize prin care să se stabilească persoanele vinovate și cauzele pentru nerespectarea termenului de aprobare de 150 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat. Totodată, alocarea de fonduri de la bugetul de stat se va suspenda pentru cei de pe lista neagră, iar cei care nu obțin aprobarea  bugetului până la 31 octombrie vor avea interdicție la finanțare. În toate cazurile vor fi instituite sancțiuni între 2.000 de lei și 60.000 de lei, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
16.714 afisari

9 COMENTARII

  1. Eu nu am fost de acord sa platesc ptr nimic impozite uriase statului asa ca am oprit firma.
    Astept.

  2. Asa cum a instituit taxa pe boala, desi este vorba de ASIGURARI de sanatate si nu un beneficiu gratis, asa inventeaza Bolos metoda de falimentare a societatilor de stat.Daca e scoasa la licitatie, se da ieftin.
    Pe de alta parte, Bolos trebuie sa sanctioneze directorii, managerii consiliilor de administratie, care si -au aprobat salarii cat juma” din buget si care nu au adus profit societatiilor.Nu ii da afara.Doar sanctioneaza firmele.

  3. Poate cineva sa dea cu out la acest ins inutil pt finsntele tarii ssu poate e bun pt altii.Sa i dam cu busuiocul!!

  4. Sperăm ca după alegeri să numele de Boloș să dispară de pe scena politică.

  5. E din Huedin – localitate de RRomi cum e si el, e liberal . La ce sa te astepti?

  6. Și cum rămâne cu societățile securiștilor cu un singur angajat și ăla pazniccare capuseaza statul ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger