Ca măsură de protest față de situația politică imposibilă creată în țară, tot mai mulți români au făcut apel, pe rețele de socializare, pentru plata la sfârșitul anului a impozitelor. Ceea ce nu știu cetățenii este că Ministerul Finanțelor, prin ANAF, a pregătit deja măsuri împotriva celor care nu se conformează, prin hărțuirea celor care întârzie plățile și prin majorarea consistentă a penalităților.
Pentru că bonificația de 10% nu reușea să impresioneze decât pensionarii, care se îngrămădeau să plătească impozitele la început de an, Ministerul Finanțelor a pregătit deja măsuri de stimulare forțată a achitărilor debitelor către stat.
Astfel, ANAF și-a asumat efectuarea unei analize a riscurilor de neconformare la plată și formularea de propuneri pentru stimularea plății la timp a obligațiilor fiscale. Printre măsurile prevăzute în Strategia de creștere a conformării a românilor se numără posibilitatea reformării obligației de reținere la sursă pentru plățile efectuate către furnizorii neînregistrați, identificarea contribuabililor care dau dovadă în mod repetat de comportament de întârziere la plată și notificarea acestora, pentru a le reaminti de data scadentã, precum și analiza regimului de penalizare pentru întârzierea plății cu scopul de a propune măsuri de stimulare a conformarii voluntare la plată. ANAF consideră că lentoarea cu care românii își achită impozitele este o consecință a lipsei de educație fiscală.
”Cercetările empirice recente au confirmat că educația fiscală poate fi un factor determinant important în procesul de conformare fiscală. Într-un studiu care include și România, autorii au indicat că educația fiscală este unul dintre factorii cheie care modelează conformarea fiscală. Indicele educației fiscale în România este relativ scăzut, cu o medie de 0,57 din 1. Dezvoltarea educației fiscale este o investiție pe termen lung în realizarea conformării voluntare și necesită strategii corespunzătoare și resurse suficiente. Înțelegând importanța educației fiscale, ANAF organizează și va continua să organizeze întâlniri cu viitorii contribuabili și contribuabilii pe teme de fiscalitate, întâlniri ce au un rol important în vederea educării acestora pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor fiscal”, se precizează în Strategia de conformare.
Cu ochii pe istoricul tranzacțiilor
Obiectivele ANAF mai urmăresc dezvoltarea unui sistem complex de monitorizare a tendințelor, riscurilor și comportamentului în ceea ce privește conformarea în domeniul impozitului pe venit, reducerea oportunităților de neconformare, precum și identificarea mai eficace a contribuabililor cu risc sporit de evaziune fiscală.
În acest sens se va trece la utilizarea datelor colectate de la terți privind comerțul electronic și alte venituri obținute prin intermediul platformelor on-line pentru a verifica situația înregistrării fiscale și se vor întocmi analize cu privire la contribuabilii care au încetat brusc declararea veniturilor. În același timp, se vor formula propuneri pentru modificarea unor cerințe de raportare și analiză a datelor privind declararea veniturilor, se vor crea capacități de colectare și analiză a datelor primite de la operatorii platformelor, de exemplu, cu privire la istoricul tranzacțiilor unui vânzător.
”Impozitul pe venit generează provocări deosebite de gestionare a problemelor de conformare. Inspectorii ANAF interacționează cu un număr mare de contribuabili, cu diferite niveluri de educație fiscală și cu situații economice și sociale diferite, în care aceștia sunt sau nu dispuși să se conformeze în mod voluntar. În plus, există încă oportunități de evitare a obligațiilor fiscale și de evaziune fiscală de care anumite categorii de contribuabili vor să profite”, se mai precizează în Strategie.
Jumătate de încredere
Datele provenite din sondaje arată că nivelul de încredere în ANAF este relativ scăzut, apropiindu-se de 50%, însă, prin comparație, nivelul de încredere în ANAF era ușor superior altor instituții sau servicii din România, potrivit Strategiei. ”Cercetările au arătat că gradul de conformare voluntară este direct legat de nivelul de încredere în administrația fiscal, un grad ridicat de conformare fiind observat în cazurile în care încrederea în autoritățile fiscale este sporită. Reputația ANAF în rândul contribuabililor trebuie să crească pentru a gestiona cu succes conformarea fiscală. Cauzele și efectele problemelor de conformare în domeniul impozitului pe venit, sugerează necesitatea de a folosi abordări diferite care trebuie incluse în strategia specifică de conformare în domeniul impozitului pe venit”, susține Ministerul Finanțelor.
… până în 1850 nu erau impozite și taxe în lume…. după care au început, încet -incet să bage câte una, câte alta!….
Nu e nicio hărțuire, ci o banală penalizare pentru întârzierea plății, care, normal, ar trebui să fie progresivă. Dezinformare pe toată linia!
MF să facă bine să impoziteze bisericile, cântăreții de manele, clanurile.de interlopi…etc.Abia apoi să îl frece grija.de.oamenii de rănd.
buey, cultele sunt scutite de impozit pentru veniturile specifice, nu pentru veniturile din inchirieri ori alte activitati, manufacturiere, agricole
dar anticlericalismul revolutiei francezo-americane este evident
Dacă e conformare voluntară adică plătești că așa vrei,de ce există penalități sau constrângere au un temei legal, întreb și EU
Bine spus.
Corect. Dar atunci cine v-a cere Celui de Sus iertarea lor de muuuultele păcate și mai ales cine-i v-a distra , moca, la desele chiolhanuri.??
Nu confundati impozitul pensionarului platit catre DITL (taxe LOCALE) si impozitul pe venit/pe profit/ dividende/etc. ANAF-ul nu are nicio treaba cu tataie care isi plateste impozitul pe garsoniera la inceput de an. Scriem articole ca sa ne aflam in treaba.
De ce trebuie sa plătesc impozite la început de an?…. Eu vreau sa plătesc în decembrie și din ce am înțeles eu, trebuie plătit la început de an. Dacă nu…. voi avea penalități de plătit. Cum vine asta, doar anul în curs nu a trecut! Înțeleg ca nu voi beneficia de reducerea de 10 la 100 și voi plății preț întreg, dar și penalități???
NU ÎNȚELEG DE CE TRANTORII BUGETARI IMI IA IMPOZITE SI TAXE PE IMOBIL ,DEOARECE NU IMI FAC ABSOLUT NIMIC IN JURUL LUI NICI LA EL ,DOAR PENTRU A SUBJUGĂ POPORUL DINTR-UN VENIT NECUVENIT CUM A FACUT PCR = FSN =PDSR SI PSD PENTRU A CHELTUI ACESTI TRÂNTORI BUGETARI MUNCĂ MEA FARA A-MI OFERI NIMIC LA SCHIMB !!!
Acest articol este fix o frecție la picior de lemn. Jurnalistul care l-am scris – tot lemn.
Un stat ca să funcționeze ,este necesar ca toți cetățenii să plătească taxe și impozite.
În România ANAFUL nu încasează taxe de la multinaționale și nu se vrea să recupereze banii de la indivizii care fură statul.Ex :escrocul de profesor cu 7 case de la Sibiu !