AcasăEconomieMinisterul Finanțelor stopează dezintegrarea Fondului Proprietatea. Vânzarea acțiunilor, interzisă

Ministerul Finanțelor stopează dezintegrarea Fondului Proprietatea. Vânzarea acțiunilor, interzisă

Fondul Proprietatea, împiedicat să vândă acțiunile la Societatea Națională a Sării

Ministerul Finanțelor a cerut Fondului Proprietatea să mențină deținerile în companiile din portofoliul său de la data de 31 martie 2024 fără să efectueze vânzări ale acțiunilor deținute până la 31 martie 2025. Măsura încearcă să stopeze avântul Fondului, care a vândut pe bandă rulantă acțiunile la cele mai importante companii din țară. De altfel, ministerul s-a opus decisiv intenției Fondului Proprietatea de a vinde pachetul de 49% deținut la Societatea Națională a Sării.

Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, încearcă să stopeze dezintegrarea Fondului Proprietatea, care, în ultimii doi ani, a vândut pe bandă rulantă acțiunile deținute la companiile din țară. Astfel, ministerul a cerut oficial conservarea portofoliului actual administrat de Fond, în sensul menținerii acțiunilor la companii existente la data de 31 martie 2024 până la 31 martie 2025.

Totodată, ministerul a redus și rata comisionului de bază pentru administrarea Fondului, de la 2%, la 1,35%. În raportul anual al Fondului Proprietatea, pe 2023, se arată că procesul potențialei listări a Societatea Națională a Sării SA conform propunerii Fondului Proprietatea trebuie să fie susținut în continuare de către statul român, în calitate de acționar majoritar, însă există riscul ca listarea să fie blocată de către statul român, iar procentul acțiunilor nelistate în portofoliul Fondului să nu poată fi redus.

De altfel, în AGA din data de 13 februarie 2024, a fost respinsă solicitarea de mandat special pentru executarea de vânzări în mod discreționar, a căror valoare depășește 20% din totalul activelor imobilizate ale Fondului, mai puțin creanțele, fiind vizată Societatea Națională a Sării. Singurul punct aprobat a fost vânzarea întregii dețineri a Fondului la Engie România SA.

Vânzări de 11,3 miliarde de lei

În 2023, Fondul Proprietatea a încasat 11,3 miliarde de lei din vânzarea acțiunilor la Hidroelectrica și la ENEL. Tot anul trecut s-a semnat contractul pentru vânzarea deținerii Fondului la Engie Romania SA, sub condiția aprobării de către acționari a tranzacției în cursul anului 2024. Din vânzarea Hidroelectrica s-au obținut 9,3 miliarde lei, iar pentru ENEL au fost încasată suma de 650 milioane lei. Acordul de vânzare a întregii dețineri a Fondului la Engie România SA s-a semnat pentru suma de 432,6 milioane Lei (tranzacția fiind finalizată în februarie 2024).

Cu toate acestea, conform situațiilor financiare anuale auditate, Fondul a înregistrat o pierdere netă contabilă de 904.097.086 lei pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2023. Propunerea Administratorului Unic, supusă aprobării acționarilor, a fost ca pierderile nete contabile pentru exercițiul financiar 2023 să fie acoperite din diverse elemente ale rezultatului reportat. Pierderea de 904,1 milioane de lei din 2023 a fost în principal determinată de evaluarea participației în Hidroelectrica SA în baza sumelor ce urmau a fi încasate în cadrul IPO (impact 1,87 miliarde Lei), aceasta fiind parțial compensată de venitul brut din dividende de la companiile din portofoliu, în valoare de 962,8 milioane lei.

Profitul, inexistent

Potrivit raportului annual din 2023 al Fondului Proprietatea, cu toate că pe baza situațiilor financiare anuale statutare pentru exercițiul financiar încheiat nu a existat profit disponibil pentru efectuarea de distribuții, Administratorul Unic și-a menținut angajamentul de a distribui numerar acționarilor Fondului. ”Astfel, după aprobarea de către acționarii Fondului a acoperirii pierderii contabile (care din punct de vedere legal face imposibilă efectuarea de distribuții), Administratorul Unic propune o distribuție de numerar brută de 0,06 lei pe acțiune din profitul rămas nerepartizat aferent anului 2022, sub rezerva aprobării acesteia de către acționari în cadrul AGA anuală din data de 30 aprilie 2024”, se arată în raport. Fondul Proprietatea mai deține 20% acțiuni din CN Aeroporturi București SA, cu o valoare de 877,7 milioane de lei, 49% acțiuni din Societatea Națională a Sării, cu o valoare de 318,4 milioane de lei, 20% acțiuni la CN Administrația Porturilor Maritime (328,3 milioane de lei), și 10,21% la Alro SA (112,2 milioane de lei). La CN Administrația Porturilor Maritime SA, profitul operațional a crescut cu doar 3,9 milioane de lei, față de 2022, în condițiile în care traficul de mărfuri a atins nivelul de 92,5 milioane tone în 2023, în creștere cu 22,4% față de 2022, în principal ca urmare a traficului de mărfuri din Ucraina, care s-a dublat față de 2022, până la aproximativ 25 milioane de tone.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.988 afisari

5 COMENTARII

  1. Sunteti ca betivii. Vindeti patul din casa sa va cumparati o sticla de rachiu.

  2. fostul ambasador SUA Mark Gitenstein şi Sorin Mîndruţescu, şeful Oracle România sunt in consiliul director alfondului propietatea.
    Cand terminam si cu asta, ce mai vindem nea Joha, ciuca, ciolacu, penele si pesede?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger