AcasăEconomieMinisterul Finanțelor confirmă. Piața RCA e praf și pulbere. Se prelungește, din...

Ministerul Finanțelor confirmă. Piața RCA e praf și pulbere. Se prelungește, din nou, plafonarea

Piața RCA nu-și mai revine

În lipsă de soluții, Ministerul Finanțelor a decis să prelungească din nou plafonarea tarifelor RCA, arătând că există un dezechilibru accentuat între cerere și ofertă, adică puține societăți care impun nivelul ridicat al prețurilor. Sigur că, până la 30 iunie 2025, cât mai durează plafonarea, nu se va schimba nimic în acest sens. În schimb, potrivit ministerului, schimbarea benefică va veni din noua lege RCA, aflată acum în Parlament, care, în realitate, va aduce majorări uriașe de tarife.

Tarifele ridicate ale polițelor RCA ar fi cauzate de reticența în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor pentru anumite categorii de asigurați și de gradul ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență, consider Ministerul Finanțelor.

În rest, oficial le merge bine celor din asigurări. Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF, sucursale și societățile care își desfășoară activitatea în baza libertății de a presta servicii s-a situat la aproximativ 9,94 miliarde lei în anul 2024, în creștere cu 7% comparativ cu anul precedent. Cu referire la valoarea activelor lichide la finalul anului 2024, aceasta este în creștere cu 20% față de valoarea de la finalul anului 2023, iar indicatorul de lichiditate se păstrează la un nivel solid peste cerința legală. Ceea ce înseamnă, pe scurt, că nu există vreun pericol imminent de a mai falimenta vreo societate. Totodată, în anul 2024, rezultatul tehnic înregistrat de asigurătorii RCA pentru clasa de asigurări de răspundere civilă auto este pozitiv, atât în valoare brută, cât și în netă de reasigurare, iar rata combinată în valoare netă a devenit subunitară în anul 2024 scăzând cu aproximativ 3 p.p. față de anul anterior.

Val de includeri la risc ridicat

În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA, arată ministerul, se observă numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 24.600 de cazuri față de începutul lunii decembrie 2024, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri în anul 2024. În primele 2 luni ale anului 2025, numărul mediu de cazuri preluate lunar de societățile de asigurare a crescut la aproximativ 8.000.

”Trebuie menționat faptul că BAAR are în analiză modificarea metodologiei de calcul a factorului N ce este luat în calcul la încadrarea asiguraților în categoria asiguraților cu risc ridicat. Totodată, ASF are în curs de elaborare un ghid de bune practici adresat asigurătorilor RCA în vederea creșterii incluziunii financiare, creșterii gradului de cuprindere în asigurarea RCA și îmbunătățirii practicilor asigurătorilor în relația cu proprii asigurați și persoanele prejudiciate”, susține Ministerul Finanțelor.

Lege în favoarea asigurătorilor

În prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente și care cuprinde modificări ale legislației primare menite să elimine decalajele existente, semnalează ministerul. În realitate, însă, modificările anunțate sunt net în favoarea asigurătorilor. Printre schimbările semnalate de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), care vor duce la creșteri ale tarifelor RCA cu 40%, se numără pierderea bonusului în cazul nerespectării continuității obligației de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, scăderea bonusului pentru amenzile de circulație și pentru nedeclararea tuturor conducătorilor autoturismului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
887 afisari

5 COMENTARII

  1. Preturile RCA din Romania ar scadea daca guwernerul ar da o ordonanta prin care ar fi recunoscut RCA-ul facut si in alte tari decat in Romania.

  2. MINISTERUL FINANTELOR A MOSIT ACEASTA GASCA ASF PENTRU BEIZADELE,NEVESTE SI CLIENTELA POLITICA,O GAURA NEAGRA ,UN MONSTRU .

  3. MINISTERUL FINANTELOR A MOSIT ACEASTA GASCA ASF PENTRU BEIZADELE,NEVESTE SI CLIENTELA POLITICA,O GAURA NEAGRA ,UN MONSTRU .
    DE CE NU INTRA CURTEA DE CONTURI PESTE EI ?.

  4. Piata asigurarilor obligatorii prin lege ar trebui gestionate de o firma de stat.

  5. Care plafonare??????? Visati cu ochii deschisi? Ca in ultimii ani asiguratorii au facut ce au vrut cu tarifele RCA, le-au dus in sus aproape de stratosfera.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger