Activitatea Șantierului naval Damen Mangalia este la fel de paralizată ca și Ministerul Economiei. Statul român și-a mai luat o țeapă cu marile privatizări, astfel că olandezii de la Damen vor să-și ia tălpășița, dar nu înainte de a-și încasa niște presupuse datorii pe care le-ar avea șantierul la firma mamă din Olanda. Ministrul Economiei vorbește despre alți investitori, probabil imaginari, în timp ce situația juridică a șantierului este într-un blocaj total. În acest moment, pericolul cel mai mare este ca șantierul naval să ajungă la fier vechi sau să-și piardă toate activele în favoarea olandezilor.
Bâlbele Ministerului Economiei, după protestele sindicaliștilor de la BNS și Sindicatul Liber Navalistul, desfășurate recent în fața instituției, anunță vremuri tulburi pentru Șantierul naval Mangalia. La întâlnirea cu protestatarii, ministrul Bogdan Ivan a vorbit doar despre cât de cruciale sunt următoarele săptămâni pentru soarta șantierului și despre niscaiva potențiali investitori secretizați, asta așa, ca să mențină suspansul. În fapt, lucrurile sunt mult mai simple.
După privatizarea eșuată cu cei din Coreea de Sud, șantierul a fost preluat de olandezii de la Damen, care și-au asumat că vor majora numărul de angajați și că, în doi aani, vor face profit. Bineînțeles că lucrurile s-au întâmplat invers, dar întrebarea cheie este care sunt clauzele contractuale încălcate de olandezi, pentru că, așa cum ne-au obișnuit autoritățile, contractul a fost secretizat. După ce au cerut și li s-a aprobat insolvența șantierului, olandezii spun de ceva timp că vor să plece, dar nu înainte de a-și recupera sumele mari de bani pe care, susțin ei, i-ar datora către firma mamă din Olanda. ANAF-ul a trecut și el pe acolo, în inspecție fiscală, tot secretizată, unde ar fi descoperit câteva zeci de milioane de euro umflați prin prețuri de transfer. Ce s-a întâmplat ulterior? Nimic, bineînțeles.
Impotență colectivă
Deși are 51% din acțiuni, statul român, prin Ministerul Economiei, nu a supervizat în niciun fel managementul operațional cedat olandezilor, nici când compania se ducea vertiginos în cap. Nici nu avea cum, atâta vreme cât un ministru al Economiei, care s-a perindat pe la Guvern, era chiar un fost director de la Damen. Acum, sub conducerea lui Bogdan Ivan, Ministerul Economiei se declară îngenunchiat de olandezi.
”Dacă până la data de 19 iunie 2024, când a fost deschisă procedura insolvenței Damen Mangalia, statul român, prin Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar al societății care deține 51% din acționariatul companiei, avea posibilitatea exprimării unor puncte de vedere, în limita atribuțiilor statutare, după această dată, nu mai are această opțiune. Damen Holding BV, împreună cu administratorul judiciar numit de Damen și afiliații acesteia, s-au opus propunerii legal valabile a Șantierului Naval 2 Mai SA de numire a unui administrator special la Damen Shipyards Mangalia SA (DSMa). Având în vedere prevederile legii insolvenței, în cazul în care nu se poate numi un administrator special la societatea aflată în insolvență, chiar în situația rezilierii contractului de asociere, administrarea DSMa va rămâne în sarcina administratorului judiciar numit de Damen, respectiv firma CITR”, a transmis Ministerul Economiei.
95% din masa credală
Totodată, Ministerul Economiei s-a plâns că Directoratul DSMa în funcție este în continuare cel ales de Damen și acționează alături de administratorul judiciar numit de Damen și afiliații săi.
”La această dată, procedura insolvenței DSMa este în curs, cu Damen și afiliații săi controlând procedura prin intermediul administratorului judiciar numit de Damen și în virtutea unor pretense creanțe ce reprezintă 95% din presupusa masă credală a DSMa”, mai susține Ministerul Economiei. Comunicarea instituției era un fel de spălare pe mâini de problemele grave apărute odată cu închiderea șantierului, peste 1.300 de oameni riscând să rămână fără locuri de muncă, pe lângă pagubele produse economiei naționale. La presiunea sindicatelor, ministrul Bogdan Ivan a avut doar promisiuni evazive și, ulterior, o postare pe rețeaua de socializare, fără vreo asumare oficială. Acolo, ministrul a promis marea cu sarea, de genul ”am identificat o soluție juridică ce poate pune capăt conflictului și care va deschide drumul către noi parteneriate și investiții majore” și că ”mai multe companii de anvergură sunt deja interesate de acest obiectiv strategic”, dar nimeni nu mai crede așa ceva.
Șantierele din jur nu fac față comenzilor
Culmea este că celelalte șantiere din zonă și din regiune nu mai fac față comenzilor, singurul blocat fiind Damen Mangalia. Statul spune că nu are soluții, deși ar putea foarte bine să dea de lucru oamenilor prin trecerea la modernizarea flotei Armatei Române, care este praf și pulbere.
”Nu știm niciun nume de potențiali investitori, despre care vorbește ministerul. Dar, până devii actionar unic, așa cum spune ministerul, nu trebuie să administrezi șantierul? Și oamenii ce să facă? Să aștepte ce? Că de un an și jumătate tot așteaptă. Mulți vor pleca. Șantierul este paralizat, activitate nu mai există. Nu se mai repară nave, nu se mai construiesc nave. Ministerul spune că următoarele două-trei săptămâni sunt cruciale, că trebuie să încheie acest parteneriat cu Damen, să preia acțiunile și să identifice acel investitor interest. Culmea este că, în jurul nostru, șantiere mai mici nu fac față comenzilor. Numai la noi nu se face nimic”, ne-a declarat Laurențiu Gobeajă, președintele Sindicatului Liber Navalistul.
Nu este impotență colectivă ci corupție colectivă.
Dar problema este alta: tot ceea ce este bugetar este de calitate slabă și corupt. Angajați, răspundere, organizare, interes.
AICI S-A AJUNS ÎN PESTE TREI DECENII ÎN CARE NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI DINTRE BUGETARI NU A RĂSPUNS VREODATĂ PENTRU CEEA CE A GREȘIT, FURAT, MINȚIT, ASCUNS, „SECRETIZAT” SAU MAI ȘTIU EU CE.
TOATA PRIVATIZAREA A FOST O CACIALMA !, DERBEDEI ,GOLANI CARE N-AU MUNCIT UN CEAS ,EXCROCI DE ORIUNDE AU PRELUAT AVEREA ROMANIEI PE NIMIC!!.
ACELE CONTRACTE DE PRIVATIZARE DUPA SEMNARE AU AJUNS LA GUNOI !,CINE A MAI CONTROLAT DACA ACELE OBLIGATII INSCRISE IN CONTRACTE SE REALIZEAZA ??
GASTILE DE SECURISTI ,FOSTII MAHARI DIN MINISTERE ,MILITARI FORTELE DE COERCITIE FIECARE A INHATAT CAT MAI MULT ,CUM NICI UNUL N-A MUNCIT IN DOMENIUL ,CUM NU AVEA NICI CEA MAI VAGA EXPERIENTA AU DISTRUS TOTUL.
CORUPTIA S-A GENERALIZAT ,CAND NU MAI AVEAU CE FURA AU INCEPUT SA IMPRUMUTE DE LA FMI ,BM VEZI DATORIA EXTERNA PESTE 200MILIARDE DE EURO !!.
STATUL ESTE CEL MAI IDIOT ADMINISTRATOR !,VEZI ASA ZISELE INVESTITII STRATEGICE CARE DECLARA PROFIT ZERO !!,DE CE MAI STAU IN ROMANIA ??,
STAU FIINCA GASTILE POLITICE SUNT CELE CARE PERMIT JAFUL SISTEMATIC.
Cât au fost coreenii acolo au dus-o bine cei de la șantier.Birocrații se plimbau pe la munte împreună cu ei despre ce vorbim? O corupție cum nu s-a mai pomenit.Cei din Coreea și hârtia igienică o decontau la casierie și multe altele.O mârșăvie de nedescris acolo ei sunt vinovați împreună cu statul de tot ce se întâmplă.Aici au vrut să se ajungă.
De ce nu sunt PRIPONITI cei care semnează asemenea contracte ?
Voit făcut acest faliment, astfel: Spătaru Florin, vârf de lance a lui Damen, securiștii la comanda Damen Romania Savu Ghe , in CA niste habarniști pusi sa ridice mana in sus și uite așa , un director dușman al României Ognev care se mandrea cu cate șantiere a băgat el in faliment și uite așa îl ia Damen la preț de fer vechi
Cred ca fost dus la faliment de cei care au 51 la suta. A se reaminti esuarea contractului ptr corvetel camd olandeze.cand franceze cand iara olandeze..reamintim declaratia Dincu atunci ministru aparari. Vom vedea in curand cine ce castiga din plecarea lor…
Cine sa castige? Mereu altii, NU NOI
E tradare si furt.
Nimic nou sub soare ! Nimic impresionant ! Jaful ,excrocheriile găștilor politice mafiote ! Țara asta trebuie distrusă st să dispară! Colac peste pupăză și un președinte interimar hoț! Trebuie România să le aibă pe toate !
Privatizare facuta de PSD, Guvern Dancila, cu trambete si surle de cel mai ,,destept ,, ministru Andrusca.
Unde nu este cap este vai de picioare.Toate santierile din zona sunt pline de comenzi,la noi nu sunt comenzi.De ce? INCOMPETENTA CELOR DE LA GUVERNARE. VOR NUMAI PTR EI.
Nu am auzit nici un ministru sau prim ministru,scuzati dar noi nu avem asa ceva, care sa zica,, uite am dat comanda la santierul naval X sa construieazca 3 nave ptr tara
Toti sunt tradatori de tara, subminarea economiei etc
Stati sa vedeti cand izbucneste si ROMAERO. Societate aflata in insolventa, cu acelasi administrator judiciar, CITR.
Anul aceste se va taia tot ce se poate taia.
Apropo, daca pe palestineni ii muta in Iordania, pe noi unde ne vor muta? Poate vorbeste Trump cu Putin sa ne duca in Siberia, ca acolo ne este locul.
Cum sa inchizi tu facilitatile de intretinere/constructii pentru transportul maritim si aerian, ca asta este Santierul Naval Mangalia si ROMAERO??? Asta acum cu razboiaie la usa si cu redesenarea tuturor hartilor comerciale, teresetre, maritime si aeriene?? Cum sa nu voteze lumea cu asa zisii „suveranisti” cand pro-europenii dau totul pe tava statelor partenere din UE?? Mai precis PSD a distrus tot ce mai functiona in tara asta, in ultimii 7-8 ani. Cazurile ROMAERO si Santierul Mangalia sunt graitoare.
Vorba altui vandut: Dumnezeu sa binecuvanteze ROMANIA! N-a spus nimic de romani..Poate stia si el ceva de Siberia