AcasăEconomieMineralele unui continent, miza marilor puteri

Mineralele unui continent, miza marilor puteri

Mineralele strategice ale Africii au declanșat o adevărată cursă pentru resurse între actori importanți la nivel mondial

Mineralele continentului african au declanșat o adevărată cursă pentru resurse între actori importanți la nivel mondial.

Bogăția este concentrată în special în țările din est și sud, cum ar fi Madagascar, Malawi, Kenya, Namibia, Mozambic, Tanzania, Africa de Sud, Zambia și Burundi. Semnificația acestor depozite de pământuri rare se extinde dincolo de continent, având un ecou la nivel global, deoarece acestea stau la baza tehnologiilor esențiale pentru susținerea industriei și pentru lăudata tranziție de la combustibilii fosili la energia regenerabilă.

Preocupările geopolitice sunt mari, în primul rând din cauza poziției dominante a Chinei atât în producția, cât și în prelucrarea multora dintre mineralele esențiale.

Dornic să reducă la minimum vulnerabilitatea la întreruperile lanțului de aprovizionare, Departamentul american al Apărării s-a angajat în negocieri cu națiuni africane(Malawi și Burundi), încercând să asigure viitoarele aprovizionări cu pământuri rare direct de pe continent.

În timp ce urmărește strategii de dezvoltare a depozitelor interne de pământuri rare și de reciclare, UE și-a exprimat, de asemenea, dorința de a crea noi parteneriate strategice cu țările africane.

Australia și Japonia caută în mod activ să își consolideze prezența pe piața în plină dezvoltare a pământului rar din Africa. Companiile australiene au inițiat proiecte în Tanzania și Malawi, în timp ce Japonia, prin intermediul Japan Oil și Gas and Metals National Corporation, sprijină proiecte în Namibia și Africa de Sud încă din 2010.

Pe măsură ce lumea a trecut la era post-Război Rece, liberalizarea economică a devenit o caracteristică definitorie, influențând strategiile marilor puteri în căutarea resurselor minerale africane.

Mineralele strategice sunt componente integrante în sistemele aerospațiale, electronice și de apărare.

Lanțurile de aprovizionare cu minerale cuprind trei etape principale. Etapa inițială implică extracția –  exploatarea minereului în minele subterane sau în cele deschise. A doua etapă presupune rafinarea, în care minereurile sunt supuse unei prelucrări suplimentare pentru a obține minerale utilizabile la nivel industrial. A treia etapă implică integrarea  în diverse produse finale.

Statele Unite și China sunt angajate într-o competiție pentru a-și asigura accesul la minerale critice, cum ar fi cobaltul și litiul, abundente în țările africane. Producția vehiculelor electrice va crește de 42 cererea de litiu până în 2040, China fiind în prezent responsabilă pentru aproximativ 80 % din rafinarea litiului la nivel mondial.

Africa este principala destinație a Australiei pentru investițiile în resurse, găzduind peste 200 de companii angajate în peste 1.000 de proiecte în 38 de țări de pe continent.

Organizația Japoneză pentru Metale și Securitate Energetică (JOGMEC) se află în etapa de finalizare a planurilor de lucru în colaborare cu Zambia, Congo și Namibia.

În concluzie, deciziile luate cu privire la mineralele Africii vor avea un impact nu numai asupra viitorului economic al continentului, ci și asupra traiectoriei concurenței pentru resurse.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
22.038 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” din cauza poziției dominante a Chinei ”
    -negrii vor scapa de rasa galbena
    refugiindu-se la rasa alba,
    la fosta rasa alba!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger