AcasăEconomieMinerale critice: China domină totul

Minerale critice: China domină totul

Influența strategică pe care China o deține în sectorul mineral critic este de necontestat

Mineralele critice sunt vitale nu numai pentru tranziția energetică, ci și pentru semiconductori și tehnologiile de frontieră care implică apărarea, inteligența artificială, blockchain, IoT, centrele de date etc.

China domină totul, de la achiziția, rafinarea și utilizarea acestor minerale. Este responsabilă pentru 85-90% din rafinarea globală de la mină la metal a pământurilor rare, pe lângă 92% din producția de magneți cu pământuri rare, potrivit unui raport al Goldman Sachs Research(2023) preluat de Modern Diplomacy.

Cobalt, litiu, nichel

De asemenea, China rafinează aproximativ 68 % din cobaltul global, 65 % din nichel și 60 % din litiul necesar pentru bateriile vehiculelor electrice.

Proiecțiile Organizației Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), bazate pe datele Agenției Internaționale pentru Energie(AIE), indică o creștere globală a cererii de litiu de peste 1500%, pe lângă creșteri similare pentru nichel, cobalt și cupru.

AIE estimează că, până în 2030, aproape 50 % din valoarea de piață a rafinării va fi concentrată în China, care a fost, de asemenea, principalul producător pentru 30 din cele 50 de minerale critice (inclusiv 14 lantanide, care sunt incluse în categoria pământurilor rare). Peste 700 000 de tone de litiu prelucrat pentru baterii vor proveni din minele controlate de China până în 2025.

Baterii și vehicule electrice

Poziția dominantă a Chinei se extinde în lanțul valoric al mai multor sectoare precum vehiculele electrice, turbinele eoliene și apărarea. Țara produce, de exemplu, 68% din catozii bateriilor la nivel mondial și 73% din materialele anodice active. Anozii reprezintă aproximativ 12 % din costurile bateriilor.

Goldman Sachs Research a estimat, de asemenea, că aproximativ 65% din componentele bateriilor, 71% din celulele bateriilor și 57% din EV-urile globale au fost fabricate în China.

Critical Minerals Policy Tracker indică faptul că se încearcă elaborarea a peste 200 de politici și reglementări pentru a asigura aprovizionarea cu minerale esențiale, inclusiv Legea privind materiile prime (CRM) a Uniunii Europene, Legea privind reducerea inflației din SUA, Strategia privind mineralele esențiale a Australiei, printre altele.

Cu toate acestea, principala preocupare este timpul pe care aceste politici îl vor necesita pentru a rupe dominația Chinei.

Influență și putere de control

Lumea, în afară de China, încă nu și-a dezvoltat capacitățile necesare pentru a prelucra la scară largă unele minerale esențiale. În plus, industria minieră are termene lungi de realizare a proiectelor, iar estimările AIE indică faptul că ar putea dura mai mult de 12 ani pentru explorare și studii de fezabilitate, pe lângă alți 4-5 ani pentru construcție.

Inițiativele blocurilor conduse de SUA vor intra inevitabil în coliziune cu interesele Chinei de a-și menține controlul și de a-și proteja propria securitate industrială, în întreaga lume și în special pe continentul african.

În regiunea Indo-Pacifică, țări precum Vietnam, Indonezia, Malaezia și chiar India trebuie să își echilibreze cu grijă relația cu China, chiar dacă curtează SUA pentru a le gestiona comerțul și economia, la fel ca America Latină și Africa.

În Orientul Mijlociu și Asia de Vest, puternicele puncte de sprijin ale Chinei în Pakistan și Iran, pe lângă legăturile sale comerciale cu puteri din Orientul Mijlociu – Qatar, Emiratele Arabe Unite și chiar Arabia Saudită – se adaugă la un set de constrângeri problematice pentru orice bloc centrat pe SUA la nivel global. Și Europa se confruntă presiuni interne considerabile atât din punct de vedere politic, cât și economic.

Influența strategică pe care China o deține în sectorul mineral critic este de necontestat. O astfel de putere de control oferă nu doar capacitatea de a stabili agende, ci și dreptul de veto asupra problemelor geopolitice și asupra creșterii economice globale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor