AcasăEconomieMiliarde în răscumpărări. Bancherii, cu ochii pe prețul gazelor

Miliarde în răscumpărări. Bancherii, cu ochii pe prețul gazelor

Dacă doriți să prognozați soarta băncilor din Europa și Marea Britanie, singurul lucru pe care ar trebui să-l urmăriți este prețul gazelor. Dacă iarna va fi blândă și gazele stocate nu vor fi arse, creditorii neiubiți din regiune vor părea semnificativ subevaluați.

Rezultatele din trimestrul al treilea au evidențiat faptul că multe bănci au un surplus de capital de miliarde de euro sau de  lire sterline.

La unele dintre ele, acești bani vor fi necesari în creșterea creditării sau în achiziții.Dar o mare parte din numerar ar trebui să fie returnată acționarilor, mai ales dacă economiile nu suferă atât de mult pe cât se tem unii.

Motivul pentru care trebuie urmărită piața gazelor este simplu: va fi una dintre cele mai importante influențe asupra traiectoriei inflației și a ratelor dobânzilor – și, prin urmare, asupra duratei și profunzimii recesiunii aparent inevitabile care va urma.

Aceasta este o diferență majoră față de SUA, unde invazia Rusiei în Ucraina a cauzat mult mai puține probleme în ceea ce privește economia și costurile energiei.

Băncile europene, ca și cele americane, și-au văzut profiturile stimulate de creșterea ratelor dobânzilor și de tranzacțiile puternice de pe birourile de obligațiuni și valută, alături de puține probleme de rambursare în rândul debitorilor.

Cu toate acestea, toată lumea se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească, notează Washington Post. Bancherii au mărit provizioanele pentru creditele neperformante – dar, din nou, la fel ca în cazul băncilor americane, acestea par mai degrabă o revenire la nivelurile anterioare pandemiei decât o creștere bruscă.

Chiar și după aceste provizioane, profiturile mari au ajutat băncile să acumuleze capital pentru a putea oferi sume importante investitorilor. BNP Paribas conduce detașat, urmată de UBS, ING, Lloyds, Societe Generale și UniCredit.

Însă majoritatea acțiunilor băncilor europene se tranzacționează cu reduceri profunde față de valorile lor contabile așteptate, reduceri datorate temerilor de recesiune.

Cu cât ratele dobânzilor trebuie să crească mai mult în următorii doi ani, cu atât va fi o scădere mai lungă și mai profundă și cu atât mai dureroasă pentru debitori și creditori.

În Europa, prețul gazelor este cel mai mare și cel mai dificil de anticipat factor care contribuie la inflație, astfel încât vârful final al ratelor dobânzilor nu este încă clar.

Dacă iarna va fi blândă, economiile europene vor arăta mult mai sănătoase, iar multe bănci vor fi bine aprovizionate cu numerar în exces. Dacă nu, efectele asupra debitorilor ar putea fi grave, iar unele dintre aceste bănci nu vor mai avea nici pe departe atât de mult capital suplimentar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger