Cauta

Miliarde de euro.Cine plătește stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice?

Parlamentul  European tocmai a aprobat un proiect de extindere a stațiilor de încărcare pentru vehiculele electrice – câte una la fiecare 60 de kilometri!

Legea prevede, de asemenea, să existe stații de hidrogen la fiecare 200 km.Toate bune și frumoase, dar Bruxelles-ul nu spune cum va fi finanțat proiectul. De unde vor veni banii? De la companii private? Ajutor public european –  sau national?

Statele membre ale UE vor avea la dispoziție până în 2030 pentru a instala echivalentul a 3 600 kW de putere de încărcare la fiecare 60 km pe autostrăzile principale și 1 500 kW la fiecare 100 km pe drumurile secundare.

O altă întrebare: care dintre aceste state membre vor respecta calendarul și recomandările? În niciun caz cele din Europa de Est – nu au și nu vor avea infrastructura, mijloacele financiare și tehnice pentru aceste instalații costisitoare.În prezent, majoritatea terminalelor din Europa sunt concentrate în trei țări bogate: Olanda, Germania și Franța.

3,6 MW reprezintă aproximativ 10-12 stații de încărcare ultra-rapidă de tip Ionity, iar aceste stații necesită cabluri de tensiune de secțiune foarte mare, care sunt deosebit de scumpe.Potrivit estimărilor Automobile Magazine, costul fiecărui terminal era de 100 000 de euro, ceea ce înseamnă un milion de euro pentru o zonă de încărcare de 3600 kW.

În plus, autostrăzile sunt departe de transformatoarele de înaltă tensiune – prin urmare, companiile din sector vor cheltui sume importante pentru conectarea la rețea  și a atrage suficientă energie.

În privința stațiilor alimentate cu hidrogen, planul pare un eșec. Costul de instalare rămâne foarte ridicat: aproape un milion de euro! Astfel de stații ar viza mai mult camioanele(o nișă foarte scăzută pentru acest combustibil) și  ar discredita strategia celor câtorva producători (Toyota, BMW, în special) care au optat pentru hidrogen folosit de  vehiculele private.

O analiză a consultanței McKinsey arată că UE va avea nevoie de cel puțin 3,4 milioane de puncte de încărcare publice operaționale până în 2030. Proiectul ar putea costa peste 240 de miliarde de euro.

 

Ultimele stiri

  • VIDEO. Călin Georgescu, întâmpinat de susținători la semnarea controlului judiciar: „Sistemul s-a năpustit asupra mea”
  • Admitere liceu 2025. Au fost afişate rezultatele repartizării computerizate. VEZI la ce liceu ai intrat!
  • VIDEO. Ucraina se ridică împotriva lui Zelenski! Proteste masive în marile orașe, tonul l-a dat capitala Kiev!
  • Stenograme din dosarul lui Piedone. „Spune la recepție să-mi pregătească trei camere pe un etaj. Țiplă”/Șeful ANPC, sub control judiciar
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 23 iulie 2025 – Astăzi vei avea ocazia să faci ceea ce ți-ai dorit
  • „Casa Iubirii” – televiziunea românească în cea mai jenantă formă de existență
  • Alege ce citești
  • China umbrește strălucirea diamantelor naturale
  • Bufonul de la ANPC, cu papion și live-uri pe TikTok, tras pe dreapta
  • Exit mobile version