AcasăEconomieMesajul giganților energiei: gazul va rămâne aici pentru decenii

Mesajul giganților energiei: gazul va rămâne aici pentru decenii

De la Shell la Chevron, cei mai mari producători din lume intenționează să accelereze investițiile în gaze naturale.China continuă să semneze acorduri pentru a cumpăra gaze naturale lichefiate până în 2050, iar importatorii europeni nu sunt departe. Statele Unite avansează cu noi proiecte care le vor face să devină principalul exportator mondial de GNL în viitorul apropiat.

„Vânzătorii de GNL se uită în jurul acestei piețe și se simt destul de încrezători că cererea de gaze va fi alături de noi pentru decenii de acum încolo”, a declarat Ben Cahill, membru senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Invazia Rusiei în Ucraina, precum și criza energetică și creșterea record a prețurilor care a urmat, au schimbat perspectivele pe termen lung pentru gazele naturale. Europa se grăbește să înlocuiască combustibilul rusesc, în timp ce națiunile emergente semnează acorduri pe termen lung pentru a evita viitoarele penurii.

China a semnat marți un acord pe 27 de ani cu Qatar pentru a-și asigura securitatea energetică, iar un importator german a semnat joi un contract istoric pentru a cumpăra GNL din SUA până în 2046 – chiar dacă Germania își propune să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon cu un an înainte de acest moment.

Aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de noi capacități de producție de gaze au fost aprobate de la invadarea Ucrainei de către Rusia, o rată aproape dublă față de deceniul trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE)Dublarea investițiilor în gaze are sens și pentru acționari, spune Saul Kavonic, analist în domeniul energiei la Credit Suisse Group.

În ultimii ani, gazele naturale au fost principalul motor al veniturilor companiilor energetice, inclusiv Shell și BP. Cu ani în urmă, producătorii s-au aruncat în afaceri cu energie regenerabilă cu marje mai mici, dar acum regândesc aceste investiții din cauza randamentelor slabe.

„Gazul natural lichefiat va juca un rol și mai important în sistemul energetic al viitorului decât cel pe care îl joacă în prezent”, a declarat Wael Sawan, directorul general al Shell.

Compania plănuiește să crească investițiile în gaze naturale cu aproximativ 25% în 2023, până la un nivel record de 5 miliarde de dolari și să mențină cheltuielile la acest nivel până în 2025. În 2022, Shell s-a alăturat ExxonMobil și ConocoPhillips în investiția de 30 de miliarde de dolari în expansiunea GNL din Qatar, cea mai mare din istorie în acest sector.

Gazele naturale sunt, de asemenea, esențiale pentru planurile de creștere ale grupului energetic italian Eni SpA – aceasta a fost o motivație importantă în spatele tranzacției de vineri, în valoare de 4,9 miliarde de dolari, pentru achiziționarea Neptune Energy Group.

Cei mai mari doi producători de gaze naturale din România au convenit să investească până la 4 miliarde de euro într-un proiect de gaze din Marea Neagră, după zeci de ani de dezbateri.

Chevron și ExxonMobil suplimentează personalul pentru a-și dezvolta activitățile de tranzacționare a gazelor naturale la Londra și Singapore.În SUA, dezvoltarea de noi instalații de GNL este susținută de cumpărătorii din țări precum Germania și Japonia – ambele cu obiective ecologice ambițioase – care semnează contracte pe termen lung cu exportatorii.

În iunie, TotalEnergies a inițiat un plan de construire a unui terminal de export în SUA, acceptând să cumpere participații în proiect și în dezvoltatorul acestuia. De asemenea, compania franceză se află în discuții cu Arabia Saudită pentru a investi în proiectul său masiv de gaze naturale.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger