Cauta

Mesajul fermierilor polonezi la granița cu Ucraina: Pe aici nu se trece!

Agricultorii ucraineni au devenit unul dintre simbolurile furiei celor europeni care cer Bruxelles-ului reguli mai stricte în ceea ce privește importurile și tranzitul

În mijlocul câmpurilor de lângă Kiev, Ludmila Martiniouk privește dezamăgită silozurile metalice înalte. Cerealele sale ar trebui să fie în drum spre străinătate, dar „nu putem vinde”, explică această fermieră, pentru care demonstrațiile fermierilor polonezi perturbă o piață care se află deja într-o situație proastă.

În ultimele luni, agricultorii ucraineni au devenit unul dintre simbolurile furiei celor europeni  care cer Bruxelles-ului  reguli mai stricte  în ceea ce privește importurile și tranzitul.

Pentru a  obține ceea ce vor, fermierii polonezi blochează de săptămâni întregi granița cu Ucraina, obstrucționând rute comerciale importante, notează AFP. În mod ironic, Ludmila, director al companiei alimentare Kivсhovata Agro, este de acord cu ei într-un singur punct: prețurile la cereale sunt “mult prea mici.” Agro și-a suspendat exporturile care, în general, tranzitează Polonia. Anul trecut, a livrat 40.000 de tone de grâne.

Pe de altă parte, nu numai fermierii ucraineni se confruntă cu creșterea prețurilor la transport, combustibil și piese de schimb. Și europenii plătesc din greu.

Logica ucrainenilor este destul de sucită: vor ca Polonia să fie doar o țară de tranzit pentru cerealele  lor, „destinate altor țări.” Păi asta e chiar o afacere, nu o măsură disperată.

Apoi, mai există și o  tentativă de șantaj: Ucraina este pregătită să accepte restricții în comerțul său cu UE pentru a dezamorsa disputa cu Polonia, dar îndeamnă blocul comunitar să interzică importurile de cereale rusești, care crescut cu peste 50%, ajungând la 1,5 milioane de tone între 2022 și 2023.

Oficialii de la Kiev încearcă să calmeze furia poloneză prin evocarea amenințării Rusiei, văzută ca marele inamic comun. Președintele Volodimir Zelenski a afirmat la sfârșitul lunii februarie că „doar Moscova este fericită” de tensiunile dintre cele două țări aliate. Ministrul infrastructurii, Oleksandr Koubrakov, subliniază în mod regulat obstacolele cu care s-au confruntat fermierii săi de la începutul invaziei.

Ucraina a deschis o cale pentru exporturile sale către Marea Neagră, în pofida riscului de bombardamente rusești după încheierea unui coridor de cereale denunțat de Moscova în vara anului 2023. Potrivit autorităților, 90% din exporturile agricole ale Ucrainei se fac pe mare, o rută pe care intenționează să o dezvolte pentru a ocoli blocada poloneză.

Dar chiar și cu acest coridor maritim, consecințele acestei blocade sunt „enorme” pentru economia ucraineană, dincolo de agricultură, potrivit Annei Derevianko, director al lobby-ului European Business Association (EBA).

Un astfel de discurs nu se prea potrivește cu “aspirațiile europene ale Ucrainei”,  cu regulile de concurență și  cu standardele de producție în UE.

În acest context, fermierii ucraineni se vor confrunta cu tot mai multe refuzuri pe piața europeană, iar unele țări și companii s-ar putea gândi de două ori înainte de a face comerț cu Ucraina. Polonezii au dat deja semnalul.

Ultimele stiri

  • Aleksandr Lukaşenko, şah-mat liderilor europeni. Decretul pe care l-a semnat schimbă paradigma pe front
  • „Mascaţii” au intrat peste cămătarii din Bucureşti. Au dat bani împrumut cu dobânzi cuprinse între 20% și 100%
  • Primarii USR și-au crescut propriile salarii, în detrimentul proiectelor pentru cetățeni
  • Avertizare meteo de ultimă oră! Capitala, sub COD GALBEN de averse, vânt și grindină!
  • Jucătoarea de tenis care are mai mulți bani decât Nadal și Federer la un loc
  • S-a fâsâit și Green Deal. Statele bogate au bătut recordurile la achiziții de mașini poluante
  • Mbappe dă în judecată PSG! Proces cu o miză de 80 milioane euro!
  • Se clatină sistemul: tinerii europeni aleg extrema dreaptă
  • Sancțiunile impuse Rusiei nu au niciun impact în afara Occidentului
  • O lecție din lumea spionajului
  • Exit mobile version