AcasăEconomieMerită Ucraina un trilion de dolari?

Merită Ucraina un trilion de dolari?

Războiul cu Rusia nu s-a terminat, dar Occidentul aruncă sume colosale într-o Ucraină îngropată

Costul total al reconstrucției Ucrainei a depășit 400 de miliarde de dolari, conform estimărilor Băncii Mondiale și Comisiei Europene. Alte instituții prezic o factură colosală, mai aproape de realitate: un trilion de dolari!

Chiar dacă războiul cu Rusia este în curs de desfășurare, ceea ce complică enorm eforturile de reconstrucție, Ucraina speră să atragă sprijin internațional din partea altor guverne și a investitorilor privați. Dar nimeni nu dă miliarde de pomană.

Au fost organizate cel puțin două conferințe internaționale pentru a crește contribuțiile pentru Ucraina, inclusiv 57 de miliarde de dolari promise de UE și Marea Britanie. Volodimir Zelenski încearcă să obțină bani de la versatul director general al BlackRock, Larry Fink.

Partea proastă e că Ucraina are o mulțime de  puncte slabe.  În 2022, a cunoscut cea mai mare recesiune din istoria sa, pierzând aproape o treime din PIB. În perioadele anterioare, s-a confruntat cu recesiuni de tot felul. Rata de redresare economică nu a depășit 4%. Potrivit mai multor analiști, economia Ucrainei se va recupera după război în 13 ani. Pierderile directe și indirecte din cauza agresiunii ruse variază de la 564 de miliarde de dolari la 600 de miliarde de dolari. Evident, se vor adăuga pe zi ce trece.

Miilioane de ucraineni și-au găsit adăpost în toată Europa. Dintre aceștia, 4,8 milioane au primit statutul de protecție temporară, ceea ce înseamnă că nu se vor  întoarce prea curând acasă.

Golul este uriaș pentru pentru sectorul industrial: chiar și în scenarii optimiste, Ucraina se va confrunta inevitabil cu o lipsă acută de personal (în special muncitori calificați) odată ce luptele vor înceta. Dacă vor înceta. Și nu o va ajuta UE care încearcă în zadar să folosească activele blocate ale băncii centrale a Rusiei, inclusiv cele private.

În martie anul trecut, 79% dintre întreprinderile din Ucraina erau inactive sau pe punctul de a fi închise. Rata șomajului a atins un nivel record, 26%. Dacă această tendință va continua, companiile vor avea o alegere dură: să nu mărească activitatea comercială, ceea ce ar fi rău pentru ritmul de redresare economică, sau să crească salariile, măsură care  va crește inflația și poate descuraja investițiile.

Ucraina are, de asemenea, o problemă în ceea ce privește capitalul financiar. Accesul la credite a rămas scăzut, întreprinderile naționale fiind percepute ca riscante de către piețele de împrumut străine. În cazul în care Ucraina are acces doar la capital intern – așa cum a fost cazul în anii precedenți – reconstrucția infrastructurii devastate de război va fi practic imposibilă.

De asemenea, este puțin probabil ca țara să atingă nivelul de activitate comercială necesar pentru a atinge ratele de creștere dorite de creditorii occidentali. Și acești creditori livrează bani numai cu dobânzi mari și condiții de rambursare împovărătoare pentru o națiune șubredă.

În situația actuală, Ucraina riscă să rămână într-o „zonă gri” a economiei europene. Și cu perspective sumbre în urma unui război care devine o barieră importantă pentru investitori din cauza riscului potențial de noi agresiuni. Cel mai probabil scenariu poate să fie pe placul Occidentului: China cea bogată se va ocupa de reconstrucția Ucrainei. Punem pariu?

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.680 afisari

38 COMENTARII

  1. Ucraina primeste 10% din acesti bani , restul sint directionati in alte buzunare si directii

  2. Blestemul lui Ivan cel Groaznic….într-un an nu va rămâne piatra pe piatră in Ukraina…

    • Hitler se lăuda că face un imperiu pe 1000 de ani, Lenin ne obosea cu comunismul veșnic și învingător. Ivan ăsta la ce echipă joacă?

  3. Pentru asta s-au chinuit americanii sa acopere urmele lui hunter in ucraina, ca sa vina China sa o recladeasca? A dracului fatalitate, vorba lui nenea Iancu!

  4. Sa le dea black rock si toate fondurile de investitii pt care s au distrus,ca nu pt ucraineni,americani sau europeni!!

  5. Merita mUE…scuze, vroiam sa spun acces la mUE.
    Cei care „vor da banii”, adica bani publici (taxe si impozite) vor fi chiar cei care vor beneficia de bani. De accea se numeste PPP (666): Statul da banul (public) si Privatul il incaseaza. Cea mai tare smecherie ever!
    Sklava!

  6. De ce sa mai cheltuie banii aiurea, ca oricum se fura. Sa o transforme in teren arabil, Marea Cimpie a Ucrainei, oricum nazistii ucrainieni sint doar o inventie a rusilor.

  7. Ukro-na-zistii azovisti-banderisti din Kievul nazist merita si cateva ciuperkutze atomice, numai asa, sa fie bine, ca sa nu fie rau !! Ha ha ha 🙂 Muriti, bai nazistilor imputiti, cu cat va omoara mai mult slavetele jidanez de Jewboy Jewlinksi zdelinski, cu atat mai bine pentru restul omenirii !! Cica, oricum sunteti cam in plus, asa zicea si nazistul-sef suprem de la Clubul Davosian, imputitul acela nazist de Klaus Schwabb !! Bai zdelinski, scrie cu litere de 10 metri in afara bunkarului tau personal de la granita cu Polonia deviza ta suprema: Sklava Koka-Ina !! Ha ha ha 🙂

  8. Reconstrucatia Ucrainei nu trebuie suportata terti. Ucraina a fost distrusa de Putin si Zelenski, conducatori pe care popoarele din cele doua tari i-au ales.
    Daca cele doua popoare s-au saturat de moarte si distrugere, cei doi conducatori, ai Rusiei si Ucrainei, in conditiile in care nu sunt capabili sa angajeze negocieri de pace, trebuiesc inlocuiti. Fara Putin si Zelenski tot acest circ se va incheia.
    Apoi, pentru reconstructie, Ucraina trebuie incorporata la Rusia si aceasta sa se spele pe cap cu ” reconstructia”, cu eliminarea distrugerilor pe care le-au produs acolo.
    Iar in privinta fostului URSS,zona plina de conflicte mocnite sau declansate, ONU trebuie sa organizeze o conferinta de pace, cu participarea tuturor foste republici sovietice si prin aceasta sa fie reglementate si recunoscute reciproc de toti, odata pentru totdeauna, statutul si granitele fiecarui stat fost sovietic.

  9. Raketii ukrainieni și borfașii spagari din conducerea lor merita exact ce mărită și wagneritii. Rușii sau ukrainieni sunt tot un drac pt Romania și pt romani. Istoria și faptele demonstrează asta.

  10. De cât să aloce aceste sume colosale nu ar fi mai bine să-i cheme la masa tratativelor pe beligeranți pentru a nu adânci criza și să găsească o soluție de a încheia conflictul? Dacă războiul mai durează un an suma preconizată pentru reconstrucție și durata acesteia se vor dubla. Le vor lua ani buni numai să înlăture ruinele, molozul și fiarele vechi, să nu mai spunem de deminare și asigurarea siguranței cetățenilor că nu vor călca pe vreun mijloc exploziv.

    • Domnule, ai dreptate. Si sa nu mai vorbim cat va presupune reconstructia Ucrainei, daca Putin ajunge sa detoneze cateva bombe nucleare acolo. Tratativele sunt solutia.

  11. Distrugerea,falimentarea tárilor est europene,mai bine spus colonii,in folosul ucrainei,este promovat de m ue in ritm vertiginos!
    Sume uriase ,adeváratá biruri trebuie sá plátim, chipurile pentru o cauzá nobilá,ceeace e un fals notoriu!
    Cu acest lucru,m ue ingroapá si mai mult partea esticá,care din pácate e obisnuitá cu situatia,de sclav fidel!
    Timpuri grele de suferintá,avem de tráit,pentru cá acum,negrul e alb,si albul…e negru!
    Doar, DUMNEZEU,si Mila lui cea Mare!

  12. Trebuie luati baniil la toti oligarhii rusii cateva triliarde de euro din bancile străine si recladita Ucraina nu e socialism e capitalism de persecutie politica impotriva razboiului de ocupatie care vandalizeaza un teritoriu omologat Onu prin carta sa.
    Dulapul a auzit de asta?

  13. Nu merita, dar pr sprijinul acordat de Romania si poporul rinan sa ne cedeze Basarabia de Sud pina la Odesa.
    Dixit!

    • Romani sunt si dincolo de Odesa, Giovani, Moldova lui Stefan era mare. Dar noi nu suntem slavi sa pohtim la omor pentru.

  14. Dupa ce se termina razboiul asta raketii vor pluti pe Bastroe cu burtile in sus, asa cao sa scapam fara reconstructie.

  15. Merita ca asa vrea fiul presedintelui bideu, dar crede cineva ca se mai fac asemenea acte de caritate doar asa ca saracii sunt asupriti de rusi???? Serios???

  16. Nici Ucraina nici ucrainienii nu merita nimic ,ce trilion de $ nici macar un cent .
    Orice ajutor va fi dirijat catre mafia ucrainuana .
    Ucraina un conglomerat facut de comunisti pe principiul DEZBINA SI STAPANESTE !,O ADUNATURA DE TERITORII ,DE NATII ,DE RELIGII DE OBICEIURI .
    NU VA FI PACE PANA CE FIECARE VA TRECE LA NATIA LUI !.
    Novaia RASIA ,n-a fost niciodata inainte de 1947 a asa zisei Ucraine !.
    Ucraina un nume inventat -TINUTUL de la margine !.
    DOAR NISTE AVENTURIERI POT ARUNCA CU BANII IN UCRAINA !.

    • Kostelliny , iar te-a lasatara Raionu ripitient la historie si invatamant politic ?

        • Kosteo , si io sunt corijent , sunt chior d-un ochi si cu alalt vad curcubeul , pi mini m-au picat la trageri , n-am lovit nici macar panoul tintei si a cazut secerat pekinezu comandantului …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger