Marcel Ciolacu a afirmat că noile măsuri fiscale vor fi prezentate pe 1 septembrie, adăugând că nu se mărește TVA și nici impozitarea muncii.
Premierul a mai explicat că nu poți să dai excepții, fiindcă atunci nu mai ai Cod Fiscal.
Ce măsuri fiscale pregăteşte Executivul
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, despre măsurile fiscale, că nu poţi să dai excepţii, să spui sunt excepţii pe viaţă, fiindcă atunci nu mai ai Cod Fiscal şi „acest lucru ni l-a spus Comisia”.
„Pe 1 septembrie o să venim şi o să le prezentăm. Nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii.
Trebuie să înţelegem odată că bugetul statului trebuie direcţionat în zonele în care eşti deficitar, şi acest lucru ni-l arată cifrele şi analizele.
Ca să ai aceste analize în timp real îşi trebuie o digitalizare şi să intervii cu astfel de măsuri dar ele să fie cuantificate în timp”, a spus şeful Executivului.
Întrebat ce excepţii ar trebui eliminate, premierul a răspuns: „În principiu toate, cere Comisia. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, vor rămâne la 9%”.
Profesorii, sub lupă
Premierul a fost întrebat despre deducerile de impozit pentru meditaţii, el arătând că este în lucru.
„Treaba mea de prim-ministru nu este să bag oameni la puşcărie sau să angajez zeci de mii de oameni la ANAF ca să urmăresc profesorii dacă plătesc impozite la meditaţii. Ştim cu toţii că în România, de 50 de ani se fac meditaţii. Toată lumea îşi duce copilul la meditaţii, şi fiul meu a făcut meditaţii”, a spus premierul.
„Ca să închidem această discuţie, este normal să aibă acces la aceste meditaţii toată lumea, şi copiii celor cu venituri mai mici, şi copiii celor cu venituri mai mari.
Şi atunci, în funcţie de venit, pentru cei care câştigă mai puţin şi pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit, pentru meditaţii. În momentul în care treci în calculator chitanţa de la meditaţii, ţi se deduce din impozit. Normal că acest impozit dumneavoastră îl calculaţi lunar, el se calculează anual, şi atunci veţi vedea că se strânge o sumă consistentă”, a explicat el.
De ce Boloș se laudă degeaba cu sumele colectate de ANAF
Planul realizat de actualul Ministru de Finanțe, liberalul Marcel Boloș, pentru colectarea taxelor și impozitelor prin ANAF rămâne sub nivelul veniturilor programate pentru acest an. Stocul de arierate de recuperat ale instituției fiscale este de peste 34 miliarde de lei.
O colectare de doar 20% din această sumă ar fi suficientă pentru a nu veni cu un nou plan de consolidare fiscală, cadru cerut de Uniunea Europeană pentru a reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3%.
Ministrul de Finanțe, liberalul Marcel Boloș, a anunțat faptul ca ANAF a depășit planul de încasări pentru primele luni ale acestui an.
Datele pentru primul semestru din 2024 arată încasări totale de 218,5 miliarde de lei, în creştere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023. În ceea ce priveşte încasarea TVA, Boloş a anunţat un plus de 6,58 miliarde de lei (creştere cu 15,6%).
Pai, daca se gandeste la copiii saraci, de ce nu plateste orele suplimentare, voluntare, pentru profesorii care dau meditatii?
Asa, si copiii cu posibilitati vor vrea ore suplimentare la scoala, gratis ( sau contra cost, cu 150lei, la fel ca after school)decat acasa cu 300 de lei.
Vorba lui Boanchis, panaramezi.
Daca impozitul pe venit este de 16%, atunci intrinsec asta este impozitare progresiva.
La un salariu de 10 000 de lei, impozitul e de 1600 de lei.
La un salariu de 3000 de lei, impozitul este 480 de lei.
Ca sa vezi, oricum se impoziteaza in functie de venit.
Ce vor ei de fapt, este sa mareasca taxele pentru cei care castiga peste medie, dar nu au barbatie sa o spuna deschis, ci baga tot felul de strambe ca sa induca in eroare.