Volumul comerțului global va crește într-un „ritm moderat” în al treilea trimestru al acestui an. A revenit în al doilea pe fondul creșterii exporturilor de automobile după două trimestre de declin, potrivit Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
Barometrul periodic al mărfurilor a crescut la 99,1 în iunie, de la 95,6 în mai, a declarat organizația cu sediul la Geneva. Este un indicator compozit principal, oferind informații în timp real despre traiectoria comerțului cu mărfuri în raport cu tendințele recente.Valorile mai mari de 100 sunt asociate cu volume comerciale peste tendință, în timp ce valorile mai mici de 100 sugerează că tranzacțiile cu bunuri fie au scăzut sub tendință, fie vor scădea în viitorul apropiat.
Volumul comerțului cu mărfuri a scăzut cu 1% de la an la an și cu 0,3% de la trimestru la trimestru în primul trimestru din 2023, „extinzând o recesiune care a început în al patrulea trimestru al anului trecut”, se arată în raport.Prețurile ridicate la alimente și energie legate de războiul din Ucraina și politicile monetare mai stricte menite să combată inflația în economiile avansate au contribuit la scăderea comerțului mondial în această perioadă.”Cererea globală de import rămâne slabă, împovărată de creșterea economică lentă din principalele economii, inclusiv Uniunea Europeană și China”.
Zona euro, care a fost puternic afectată de războiul din Ucraina, de creșterea prețurilor la energie și de inflația record de anul trecut, va avea dificultăți pe măsură ce Banca Centrală Europeană continuă să majoreze ratele dobânzilor pentru a restabili stabilitatea prețurilor.Creșterea în blocul comunitar, care include 20 de țări care folosesc euro ca monedă primară, este prognozată la 0,9% în 2023, după o expansiune de 3,5% în 2022.
Majoritatea indicilor componenți ai barometrului au fost ușor sub tendință în ultimele lor citiri, inclusiv indicele comenzilor de export (97,6), indicele transportului maritim de containere (99,5), indicele transportului aerian (97,5) și indicele materiilor prime (99,2).
Produsul intern brut a crescut cu un ritm anualizat de șase la sută în al doilea trimestru, marcând cea mai puternică creștere din ultimul trimestru al anului 2020, a raportat Bloomberg la începutul acestei luni, citând datele Cabinet Office.
„Exporturile de vehicule au fost, de asemenea, o sursă rară de putere pentru economia chineză, care s-a străduit să câștige impuls în ultimele luni”, se mai arată în raport.Economia chineză este prognozată să crească cu 5,2% în 2023, după o expansiune de 3% în 2022, potrivit Fondului Monetar Internațional.În aprilie, OMC a estimat o creștere de 1,7% a comerțului cu mărfuri pentru 2023, iar obiectivul „este încă realizabil dacă evoluția se reia în a doua jumătate a anului, așa cum era de așteptat”.