Agenția Internațională pentru Energie, propovăduitoarea principală a Comisiei Europene în materie de Green Deal, vine cu vești proaste. Restricțiile la exporturile materiilor prime esențiale impuse de China în ultimul timp anunță un pericol iminent de explozie a prețurilor la baterii, fapt care ar avea drept consecință o scumpire și mai accentuată a mașinilor electrice. Vestea și mai proastă este că o majorarea a prețurilor la baterii va însemna și o renunțare în masă la acest tip de vehicule.
Vremurile în care Agenția Internațională pentru Energie ne spunea, cu optimism, că prețurile bateriilor pentru mașinile electrice vor scădea din ce în ce mai mult, au apus. Chiar și Comisia Europeană avea un discurs asemănător, încercând să-i încurajeze pe oameni să-și cumpere astfel de autoturisme, negând faptul că, la finalul de viață al bateriei, puteai să arunci și ”carcasa” la gunoi. Iată că acum Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a fost lovită de un pesimism extrem și îndeamnă, ca și Ursula von der Leyen, la acțiuni mai puternice privind securitatea mineralelor esențiale.
Cererea de litiu a crescut cu 25% pe an din 2021, în timp ce cererea de nichel, cobalt și grafit a crescut, de asemenea, cu 7-10% pe an în aceeași perioadă. Piețele de astăzi pot fi relativ bine aprovizionate, dar securitatea aprovizionării este departe de a fi garantată, susține IEA. ”Restricțiile comerciale care afectează mineralele esențiale au proliferat, în special sub forma controalelor la export aplicate de China. Mai mult, analiza detaliată a balanțelor viitoare dintre cerere și ofertă sugerează că piețele pentru unele minerale cheie, în special cuprul și litiul, s-ar putea înăspri considerabil în următorii ani. De exemplu, cererea estimată de litiu în 2035 este cu 50% mai mare decât așteptările noastre de bază pentru aprovizionarea din proiectele existente și anunțate”, arată IEA.
Deficit de aprovizionare
Aproximativ 75% din proiectele planificate pentru litiu, nichel și cobalt rafinat și peste 90% pentru proiecte de grafit pentru baterii sunt dezvoltate de primii trei producători de astăzi. Această concentrare ridicată a pieței înseamnă că există riscul unor deficite semnificative de aprovizionare dacă, din orice motiv, aprovizionarea din cea mai mare țară producătoare este întreruptă, semnalează IEA. O gamă largă de măsuri de control al exporturilor privind mineralele critice au fost anunțate în ultimele luni.
În decembrie 2024, China a restricționat exportul de galiu, germaniu și antimoniu – minerale cheie pentru producția de semiconductori – către Statele Unite. În același timp, China a anunțat noi controale la export pentru grafit, iar exportatorii trebuie să solicite permise pentru a expedia materiale de grafit, inclusiv cele esențiale pentru mașinile electrice și bateriile de stocare. Aceasta a fost urmată de anunțuri suplimentare privind controlul exporturilor în februarie 2025 privind o gamă largă de materiale, inclusiv wolfram, teluriu, bismut, indiu și molibden – minerale cheie utilizate în principal în aplicații de apărare și de înaltă tehnologie. ”Întreruperea aprovizionării cu minerale critice poate avea un impact major asupra prețurilor tehnologiei, inflației, competitivității în producție și economiei în general”, avertizează IEA.
Prețuri cu 70% mai mari
Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie, prețurile bateriilor variază deja considerabil în funcție de regiune, prețurile medii în 2024 fiind mult mai mari în Statele Unite (cu 30%) și în Europa (cu 50%) decât în China. O creștere de zece ori a prețurilor bateriilor ar mări acest decalaj la 60-70% în ambele regiuni.
”Aceste prețuri mai mari ale bateriilor au ca rezultat vehicule electrice mai scumpe pentru consumatori, reducând accesibilitatea și încetinind adoptarea. De exemplu, o creștere bruscă a prețurilor grafitului ar lărgi și mai mult diferența de preț între vehiculele electrice noi vândute în Statele Unite sau Europa și cele vândute în China, făcându-le de aproape două ori mai scumpe în Statele Unite și cu 75% mai costisitoare în Europa. Diferența de competitivitate a costurilor de producție a bateriilor dintre economii este deja puternică, costul nivelat de producție al celulelor de baterie cu 40-50% mai mare în Statele Unite și Europa decât în China. O creștere de cinci ori a prețurilor grafitului în urma unui șoc de aprovizionare ar crește și mai mult acest decalaj de costuri la 70% pentru ambele economii, făcând producția de baterii lor semnificativ mai puțin competitivă, cu implicații potențiale puternice pentru ocuparea forței de muncă”, a arătat IEA.
Iar a visat urat doamna Marcu