AcasăEconomieMaşinile electrice devin o povară şi mai mare. Noile taxe pe care...

Maşinile electrice devin o povară şi mai mare. Noile taxe pe care trebuie să le plătească şoferii

Fără baterii, Europa nu va avea nici mașini electrice, nici energie regenerabilă

Cine a crezut că este ieftin să ai o maşină electrică s-a înşelat! Pe lângă costurile de achiziţie şi problemele legate de infrastructură, mai ales în România, Guvernele europene plănuiesc noi taxe aferente acestor maşini.

Autoritățile au în plan să impună către plată diverse sume, pentru a acoperi costurile care nu țin de carburantul accizat.

Taxe noi ca să acopere lipsa accizelor din carburanţi

Cum mașinile electrice, însă, nu ard carburant accizat și numărul lor crește accelerat, autoritățile vor să umple gaura prin introducerea de taxe speciale.

În anumite state, populația a fost informată deja despre noua taxă. De pildă, din anul 2025, în Marea Britanie, se va introduce o astfel de taxă care să compenseze acciza la carburanți. Tariful standard va fi de 165 de lire sterline.

Tot din anul 2025, luna aprilie, crește impozitul pentru mașinile electrice de companie. Va fi înregistrată o creștere cu trei procente. De altfel, până în 2027/2028, va crește cu câte un procent în fiecare an.

Şi Elveţia impune taxe

Un alt stat care impune o taxă pentru această categorie de șoferi este Elveția. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, autoturismele „verzi” sunt impozitate precum cele care funcționează pe benzină.

Iar în Australia, în statul Victoria s-a propus ca șoferii de mașini electrice sau hybrid să plătescă o taxă per kilometru parcurs.

Şi Canada plănuieşte ceva: a anunțat că lucrează la introducerea unei taxe fixe, la înmatriculare, pentru mașinile electrice.

author avatar
Andrei Ștefan