AcasăEconomieMascarada amnistiei fiscale. Datorii de 29 miliarde lei erau deja prescrise

Mascarada amnistiei fiscale. Datorii de 29 miliarde lei erau deja prescrise

Amnistia lui Marcel Ciolacu, praf în ochii contribuabililor

Sindicaliștii din ANAF consideră că măsura amnistiei fiscale este una pur electorală, care va avea un efect invers celui scontat. Aceștia cred că cifrele cu datoriile persoanelor fizice au fost în mod deliberat umflate, pentru a exista o justificare a reducerii debitelor. În fapt, chiar din expunerea de motive a ordonanței aflăm că aproape 29 miliarde de lei, din datoriile de 39 miliarde de lei ale cetățenilor, sunt deja prescrise.

Amnistia fiscală inițiată recent de Guvern pare a fi o măsură pur electorală ori o încercare disperată de a mai aduna bani la buget, sau și una și alta. În încercarea de a justifica o astfel de măsură, Executivul a enumerat, în expunerea de motive a ordonanței, mai multe cifre care se doreau zdrobitoare. Din aceste cifre a reieșit însă că cea mai mare parte a datoriilor, cel puțin în cazul persoanelor fizice, s-a prescris, având o vechime mai mare de 5 ani.

”Un număr de 330.735 contribuabili persoane juridice înregistrează debite restante în valoare de 32,6 miliarde lei, în timp ce un număr de 848.705 contribuabili persoane fizice înregistrează debite restante în valoare de 39,2 miliarde lei”, a arătat Guvernul. Însă, în cazul persoanelor fizice, 28,4 miliarde lei sunt datorii prescrise. Pentru persoanele fizice valoarea creanțelor neîncasate sub 1 an este de 4,160 mld lei în timp ce valoarea creanțelor cu termen scadent între 1-3 ani este de 8,327 mld lei ceea ce indică faptul că în situația persoanelor fizice un număr de 848.705 din lipsa de lichidități în context macroeconomic cu o creștere economică în jur de 0,1% din PIB stă la baza creanțelor neîncasate și înregistrate la nivelul bugetului general consolidate, a argumentat Executivul.

”Concluzia este că evoluția creanțelor neîncasate la bugetul general consolidat pe categorii de persoane fizice și juridice indică faptul că este nevoie de măsuri de sprijin pentru a asigura îmbunătățirea colectării creanțelor bugetare ca alternativă pentru reducerea țintei de deficit bugetar în anul 2024 precum și pentru sprijini mediul de afaceri în achitarea datoriilor față de buget dar și de a asigura relansarea activității economice în România”, se arată în motivarea ordonanței de urgență.

ANAF nu și-a făcut treaba

Dorin Modure, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală ”Solidaritatea”, ne spune că a cerut să i se comunice structura acestor datorii, că, pe hârtie, sumele arată foarte frumos. ”Așa se poate spune că, decât să nu recuperezi nimic din acești bani, mai bine iei jumătate sau 75%. Nu ne spune nimeni câte din acele datorii mai sunt recuperabile, efectiv, pentru că, în cazul persoanelor fizice, dacă au trecut de 5 ani, acestea s-au prescris. Eu mă îndoiesc că în ultimii 5 ani s-au acumulat atâtea datorii și cred că unele sunt istorice de-a dreptul. Și este un pic ilogic ca persoanele fizice să ajungă să aibă datorii mai mari decât persoanele juridice, mai ales că debitele cetățenilor pot fi doar pentru impozite pe proprietăți și amenzi și este greu să ajungi la sumele respective. Este foarte important să aflăm structura acestor datorii, să vedem dacă se mai pot recupera sau e numai praf în ochi cu o cifră foarte mare ca să justificăm o măsură electorală. În plus, la persoana fizică, Fiscul are extrem de multe instrumente să-l strângă pe ăla și de gât ca să plătească banii și atunci se pune întrebarea de ce nu a făcut-o până acum, de trebuie să vină cu măsura asta”, ne-a declarat Dorin Modure, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală ”Solidaritatea”.

Nedreptate flagrantă

Dacă la firme este de înțeles, dat fiind că acestea intră în insolvență, în faliment, dispar și rămân banii în aer, persoanele fizice sunt urmărite cât trăiesc de către Fisc, susțin sindicaliștii din ANAF.

”Dacă vrei să-i iei banii, te duci și îi iei. Dar dacă omul nu i-a plătit de atâta timp crede cineva că, dacă îi reduc datoria principală cu 25% sau 50%, o să plătească? Eu mă îndoiesc. Și apoi, apare întrebarea de ce nimeni nu a mers la acele peste 800.000 de persoane fizice să recupereze datoriile, că nu poți presupune că oamenii ăia au trăit doar cu cash, au lucrat la negru atâta vreme și nu au niciun bun în proprietate. Și aici sunt două variante: ori nu și-a făcut treaba ANAF-ul, ori nu a fost lăsat să și-o facă. Totodată, e un calcul electoral greșit pe care l-au făcut cei de la guvern, pentru că măsura ar putea să supere mult mai multă lume, pentru că apare o nedreptate față de cei care și-au plătit toate taxele și dările la timp. În plus, această amnistie riscă să descurajeze pe viitor plata dărilor către stat, atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul persoanelor juridice”, ne-a mai precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală ”Solidaritatea”, Dorin Modure.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.