Noul Regulament de organizare și funcționare al Regiei Naționale a Pădurilor –Romsilva, elaborat de Ministerul condus de Diana Buzoianu, de la USR, aruncă în are paza și întreținerea pădurilor. În numele eficientizării activității și al jaloanelor PNRR, dispar 29 de direcții silvice, comasarea ducând la imposibilitatea acoperirii unor suprafețe imense de fond forestier. În același timp, toate deciziile care privesc finanțarea, desființarea unor ocoale sau vânzarea patrimoniului Romsilva sunt concentrate în mâinile noului consiliu de administrație.
Apelurile disperate ale sindicatelor, dar și ale specialiștilor din sectorului silviculturii i-au lăsat reci pe decidenții politici. Reorganizarea Romsilva, care este, de fapt, un masacru al regiei, se va face fără discernământ și fără să se țină cont de consecințele dezastruoase asupra averii statului. Astfel, 29 de direcții silvice sunt, efectiv, spulberate, urmând ca și clădirile în care funcționează acestea să fie împrăștiate, eventual chiar vândute sau închiriate.
Comasarea nu a ținut cont de suprafețele imense de păduri care ar trebui gestionate, lăsând fără apărare și fără întreținere o mare parte din fondul forestier. De exemplu, noua Direcție Silvică Transilvania Centru va acoperi toate pădurile aflate pe raza județelor Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, Direcția Silvică Transilvania Vest va trebui să supravegheze și să întrețină tot fondul forestier din județele Alba, Cluj și Hunedoara, iar Direcția Silvică Maramureș, toate pădurile din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj. ”Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta C2 – Pădurea și protecția biodiversității, Reforma 1-Reforma sistemelor de management și guvernare a pădurilor prin elaborarea unei noi Strategii Naționale a Pădurilor și a legislației ulterioare, Jalonul 24, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are obligația să aprobe Regulamentul de organizare și funcționare al Regiei Naționale a Pădurilor –Romsilva. Totodată, în programul de guvernare al coaliției, în sarcina Ministerului Mediului, a fost stabilită reforma Romsilva care să cuprindă și reducerea numărului direcțiilor silvice, separarea activităților în funcție de eficiența activității lor propriu- zise, precum și asigurarea unui control suplimentar al transporturilor de materiale lemnoase de la locul recoltării pentru a reduce evaziunea fiscal”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern al Ministerului Mediului.
Atribuți extinse pentru CA-uri
Noul consiliu de administrație va avea atribuții extinse, astfel că rolul directorului general va fi unul aproape decorativ. Printre aceste atribuții se numără aprobarea programului de investiții pentru direcțiile silvice și subunitățile fără personalitate juridică din structura acestora, elaborarea organigramei și regulamentului privind atribuțiile structurii centrale a Romsilva, a organigramelor și regulamentelor privind atribuțiile direcțiilor silvice și subunităților acestora și al unităților cu personalitate juridică, precum și a metodologiei pentru înființarea și organizarea subunităților din structura direcțiilor silvice. De asemenea, Consiliul de Administrație va aproba înființarea sau, după caz, desființarea subunităților şi a punctelor de lucru din structura Romsilva, în condiții de eficiență economică, va analiza şi aproba programele anuale de activitate tehnică, economică, de cercetare științifică pentru care finanțarea este asigurată din sursele proprii ale Romsilva, va aproba regulamentul propriu privind organizarea pazei fondului forestier administrat, va hotărî cu privire la investițiile care urmează să fie realizate potrivit obiectului său de activitate şi care se finanțează din surse proprii şi din credite bancare, potrivit legii, va stabili și va aproba modalitatea de repartizare către unitățile din structura Romsilva a patrimoniului acesteia și va aproba scoaterea la vânzare a activelor din proprietatea privată a Romsilva, în condițiile legii.
Indicatori suprarealiști
Potrivit noului regulament, indicatorii de performanță financiari, nefinanciari și specifici pentru directorii direcțiilor silvice și șefii ocoalelor silvice din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva sunt la standarde irealist de ridicate. Astfel, marja netă a profitului trebuie să fie de minim 7%, gradul de încasare a facturilor, de 90%, timpul mediu de recuperare creanțe, de 60 de zile, iar gradul de încasare a penalităților de la partenerii contractuali, de 90%. În ce privește indicatorii nefinanciari, în 2025, consumul de energie electrică și gaz față de anul 2024 trebuie să fie mai mic cu cel puțin 2%, la evaluarea serviciilor prestate trebuie să aibă minimum 85% dintre beneficiari mulțumiți, trebuie să încheie cel puțin 2 parteneriate cu ONG-uri, să nu aibă decizii definitive și irevocabile de obligare la plată a unor prejudicii, iar valoarea prejudiciilor stabilite prin rapoarte de audit sau prin acte de constatare administrativă să fie sub 0.5% din veniturile din vânzarea lemnului.
La indicatorii specifici, suprafața de pădure pentru care paza pădurii se face utilizând mijloace de supraveghere video (procent din suprafața totală) trebuie să fie de cel puțin 30%, iar suprafața de fond forestier regenerată natural și artificial (procent din clasa de regenerare), suprafața de fond forestier parcursă cu lucrări de îngrijire și conducere a arboretelor tinere și suprafață parcursă cu lucrări de monitorizare/ prevenire/ combatere a dăunătorilor trebuie să fie de 100%.