AcasăEconomieMarile orașe conduc jumătate din creșterea economică globală

Marile orașe conduc jumătate din creșterea economică globală

Un studiu al McKinsey Global Institute, care a analizat peste 178 de țări, a arătat că jumătate din creșterea producției globale din primele două decenii ale mileniului a fost generată de regiuni care reprezintă mai puțin de 1% din suprafața planetei.

În timp ce orașele au jucat întotdeauna un rol important în stimularea dezvoltării economice, datele evidențiază gradul de concentrare a creșterii în metropole precum Shenzhen și Guangzhou în China, Delhi și Bangalore în India și Los Angeles și Dallas în SUA.

Experții FMI au declarat că dominația tot mai mare a zonelor urbane în stimularea creșterii economice reflectă „beneficiile  rezultate din specializare și schimburi comerciale mai eficiente”.

Creșterea a fost dispersată din punct de vedere geografic, cu cei mai buni contribuabili împrăștiați în 130 de țări situate pe toate continentele, cele mai prospere regiuni din țările mai sărace având adesea mai multe în comun cu orașele din economiile avansate decât cu vecinii lor.

Porto, în Portugalia, și Mapusa, în India, au avut un PIB pe cap de locuitor similar în 2019, în ciuda faptului că Portugalia este de peste cinci ori mai bogată decât India.

Orașele care au impulsionat creșterea globală au fost atât de diverse precum Sao Paulo din Brazilia, Lagos și Ibadan din Nigeria, București și Bogor din Indonezia.

Lamia Kamal-Chaoui, director al Centrului OCDE pentru antreprenoriat, IMM-uri, regiuni și orașe, a precizat că cercetările organizației cu sediul la Paris au arătat că regiunile cele mai productive dintr-o țară, de obicei orașele mari, sunt acum în medie de două ori mai dezvoltate decât regiunile mai puțin productive.

McKinsey a constatat că, în perioada 2000-2019, aproximativ 1,1 miliarde de persoane din China și aproape 1 miliard din alte 75 de țări – inclusiv Egipt, Brazilia, Columbia și India – au atins un nivel de trai ridicat, definit de speranța de viață care depășește 72,5 ani, iar venitul anual real al PIB-ului pe cap de locuitor este mai mare de 8.300 de dolari.

Mario Polese, profesor la Centre Urbanisation Culture Societe din Canada, apreciază că pandemia “nu a schimbat relația dintre zonele urbane și dinamismul economic”, ci, dimpotrivă, a accelerat  dezvoltarea economică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
105 afisari

1 COMENTARIU

  1. „creșterea economică”
    e adevarata forma de poluare,
    e un marsh fortzat impus vitelor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger