Cauta

Marile economii au doborât inflația

Inflația a scăzut în zona euro, SUA și Marea Britanie, ceea ce se adaugă la dovezile privind creșterea mai lentă a prețurilor în economiile majore

Inflația a scăzut în zona euro, SUA și Marea Britanie, ceea ce se adaugă la dovezile privind creșterea mai lentă a prețurilor în marile economii și la așteptările conform cărora ratele dobânzilor ar fi atins un nivel maxim.

Încetinirea înregistrată pe toate piețele majore a întărit argumentele în favoarea relaxării monetare la nivel mondial și a determinat băncile centrale să abordeze calendarul de reducere a costurilor împrumuturilor.

La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, Banca Centrală Europeană a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituţiei, precizând că cele mai recente date arată că inflaţia încetineşte uşor spre ţinta de 2%.

Inflația din zona euro pentru octombrie a fost de 2,9%, în scădere de la 4,3% în luna precedentă și de la un vârf de 10,6% anul trecut.

Inflația din SUA a scăzut la 3,2%, ușor sub așteptările de 3,3%, marcând prima scădere din ultimele patru luni.

În Marea Britanie, indicele prețurilor de consum a scăzut la 4,6% față de 6,7% în septembrie.

În zona euro, investitorii și analiștii estimează acum o probabilitate de 75% de reducere a ratei dobânzii de către BCE până în aprilie, față de o probabilitate de 30% la începutul lunii octombrie.

În SUA, revenirea pieței de săptămâna trecută a relaxat condițiile financiare pentru întreprinderi și gospodării cu aceeași valoare ca și o reducere uriașă a ratei dobânzii cu 0,5 puncte procentuale, potrivit analiștilor de la Goldman Sachs.

Banca Angliei ar putea opera trei reduceri în 2024, susțin managerii de investiții, odată cu retragerea presiunilor inflaționiste.

În general, se consideră  că economia globală se îndreaptă spre dezinflație. Previziunile sumbre privind o recesiune așteptată nu s-au adeverit, cu toate consecințele tensiunilor geopolitice și restricțiilor monetare.

Inflația de bază ar trebui să revină la 2% până la sfârșitul anului viitor, împreună cu o creștere reală a veniturilor gospodăriilor și o redresare a activității companiilor și întreprinderilor industriale.

Proiecțiile Fondului Monetar Internațional se îndreaptă spre un scenariu de „aterizare ușoară” în contextul în care piețele forței de muncă din economiile avensate rămân dinamice, iar ratele șomajului – istoric scăzute – contribuie la susținerea activității.

Redresarea serviciilor este aproape completă, dar condițiile de creditare  mai stricte încă afectează piețele imobiliare, investițiile și producția.

Odată ce procesul de dezinflație este ferm stabilit, cu scăderea așteptărilor inflaționiste pe termen lung, va fi oportună reducerea treptată a ratei dobânzii, menținând în același timp angajamentul de a menține stabilitatea prețurilor.

Ultimele stiri

  • Nuntă criminală! S-au tras focuri de armă la petrecere. Mirele a ajuns la închisoare
  • Alege ce citești
  • În lipsa ciclonului…
  • Cerşetor-mituitor! I-a oferit şpagă 100 de euro unui poliţist ca să nu-l amendeze
  • Adrian Videanu şi Ioan Niculae sunt liberi! Au scăpat de DIICOT
  • Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap
  • Germania „inundă” Europa cu 1,3 milioane de refugiați ucraineni!
  • Clanurile de interlopi din blocurile din Timişoara schimbă legea. Închisoare pentru vecinii „manelişti” şi agresivi
  • Giovanetto Papionetto își lansează cartea Amurgul Filozofilor la Palatul Parlamentului
  • Cum vor putea românii cu pensii mici să rămână cu mai mulţi bani în mână, pe lângă suplimentarea generată de recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Exit mobile version