AcasăEconomieMarele test pentru capitalul privat: miliardele de dolari necheltuiți

Marele test pentru capitalul privat: miliardele de dolari necheltuiți

Industria de private equity a intrat în 2024 cu sume record de bani necheltuite de investitori și cu un stoc fără precedent de tranzacții vechi

Industria de private equity a intrat în 2024 cu sume record de bani necheltuite de investitori și cu un stoc fără precedent de tranzacții vechi pe care firmele trebuie să le vândă în anii următori.

Această industrie a acumulat 2,59 trilioane de  dolari în rezervele de numerar disponibile pentru achiziții și alte investiții, la data de 15 decembrie, potrivit S&P Global Market Intelligence.

Aproape un sfert din acești bani au fost deținuți de 25 dintre cele mai mari grupuri, printre care Apollo Global, Blackstone, KKR, CVC Capital și Advent International.

Directorii din industrie și consilierii lor consideră că noul an reprezintă un test important pentru investitorii de capital privat, în timp ce aceștia caută modalități de a vinde investițiile mari, căutând în același timp noi oportunități.

În condițiile în care piața ofertelor publice inițiale este încă fragilă, iar tranzacțiile la nivel mondial sunt lente, numărul tranzacțiilor de exit de capital privat a fost aproape de minimul ultimului deceniu.

Acest lucru a lăsat grupurile de buyout cu un volum record de 2,8 miliarde de dolari în investiții nevândute și ceea ce compania de econsultanță Bain&Co  a descris ca fiind „un volum uriaș de companii de lichidat”.

Marii investitori instituționali  se așteaptau la un flux regulat de numerar care să le fie returnat pe măsură ce grupurile de private equity vând investițiile profitabile. În schimb, acești investitori au primit doar un firimituri în ultimii cinci ani, chiar dacă au angajat sume enorme pentru a finanța noi tranzacții de preluare.

Bancherii estimează  ca grupurile să își pună banii la treabă în următoarele luni, încheind în același timp acorduri de vânzare a investițiilor vechi – mai ales că crește optimismul cu privire la faptul că ratele dobânzilor din SUA au atins vârful.

Pentru a încheia tranzacțiile, multe grupuri de private equity au recurs la tactici de inginerie financiară în a  reduce discrepanța dintre ceea ce cumpărătorii vor plăti pentru o companie și ceea ce vor accepta proprietarii.

Charles Hayes, co-șef global al departamentului de capital privat la Freshfields Bruckhaus Deringer, spune că firmele se orientează din ce în ce mai mult către „tranzacții structurate” – tranzacții care utilizează capitaluri proprii cu caracteristici asemănătoare datoriilor.

Surse din industrie au declarat pentru Financial Times că grupurile de capital privat care își vând reciproc afaceri au  inclus câștiguri bazate pe performanțe – care plătesc vânzătorilor sume de bani suplimentare dacă o afacere are performanțe mai bune decât cele așteptate – sau alte instrumente, cum ar fi plățile amânate din partea cumpărătorilor și investiții mari de reînnoire din partea vânzătorilor, pentru a încheia tranzacții.

De asemenea, bancherii și directorii de private equity sunt din ce în ce mai entuziasmați de diviziunile corporative, în care o firmă de capital privat cumpără o linie de afaceri de la o mare corporație.

Cea mai mare tranzacție de private equity din 2023 a fost divizarea de către GTCR a companiei de plăți Worldpay de la FIS, la o evaluare de 18 miliarde de dolari. FIS a renunțat la planul de a transforma Worldpay într-o companie listată la bursă și, în schimb, a vândut 55% din afacere către GTCR, într-o tranzacție care i-a adus vânzătorului 11,7 miliarde de dolari în numerar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger