Comisia Europeană se pregătește să renunțe la idealurile sale de lungă durată privind piața liberă, pe măsură ce geopolitica și concurența dintre SUA și China își fac loc în peisaj.
Executivul UE pune pe masă strategia de securitate economică, un nou document politic care va fi discutat de liderii europeni la reuniunea de la sfârșitul acestei luni.
Amestecul dintre economie și securitatea națională era cândva de neconceput pentru un bloc care încerca să își separe politica comercială liberală de politica externă, comentează Politico. Dar această separare a fost testată și, în unele cazuri, eliminată.
Preocupările legate de securitatea națională au sărit în fruntea agendei europene după războiul Rusiei din Ucraina, de la sabotajul conductelor la tăierea livrărilor de gaz, de la presiunea americană de a interzice furnizorii chinezi de telecomunicații la noi controale la exportul de echipamente de cipuri olandeze către China. Dependența Europei de gazul rusesc a arătat, de asemenea, că îi poate amenința securitatea economică.
În prezent, UE dorește să devină ea însăși un jucător, în loc să fie intimidată de alte puteri pe scena globală.Noua gândire a Bruxelles-ului este exemplificată de respingerea de către Franța a avantajelor Chinei în sectoarele de export, cum ar fi mașinile electrice.
Dar UE nu ar trebui doar să se plângă de practicile comerciale neloiale, ci și să ia măsuri practice împotriva lor.Cu toate acestea, chiar și vorbitul public despre securitatea economică este un subiect sensibil, iar țările membre au avertizat Comisia să nu meargă prea departe.
“Felul în care un general sau un director executiv privește lumea este foarte diferit, a declarat Henrik Isakson, de la organizația de afaceri Swedish Enterprise: „Acum aceste două lumi se întâlnesc, iar acest lucru este regretabil, dar, bineînțeles, nu putem ignora acest lucru și să ne prefacem că totul este așa cum era înainte.”
Ideea este de a încerca să creeze o rețetă UE pentru „securitate economică”, un concept din perioada Războiului Rece pe care fostul președinte american Donald Trump l-a reînviat și care, de atunci, a luat amploare în întreaga lume.Provocarea va fi ca Bruxelles-ul să aplice acest concept într-un mod specific european, care să contrasteze cu abordarea Washingtonului de a îmbina securitatea națională cu comerțul.
Există o problemă: dacă UE se hotărăște să se „protejeze” de China, de exemplu, ce va face în continuare? Deoarece lanțurile de aprovizionare mondiale sunt dominate de gigantul asiatic.
Marile companii europene se luptă pentru piața Chinei, iar Comisia Europeană va avea grijă să nu depășească liniile roșii ale țărilor membre. Unele dintre ele numesc deja intrarea executivului european în domeniul securității economice drept o acaparare de putere. Evaluarea riscurilor rămâne mai mult o competență națională.
O tabără critică este reprezentată de liberii comercianți tradiționali ai UE. În timp ce majoritatea acestora susțin ideea generală de securitate economică, ei se feresc să meargă prea departe, prea repede, în special în ceea ce privește verificarea investițiilor externe.
„Nu ar trebui să ne împușcăm în picior”, a avertizat un alt diplomat UE. „Puterea noastră economică este puterea noastră geopolitică. Așadar, dacă vrem să fim un jucător în acest joc geopolitic și să luăm deciziile, trebuie să menținem și să consolidăm această competitivitate.”
UE s-a impuscat de mult in picior.