AcasăEconomieMarele fâs al fotovoltaicelor. Produc 300 MWh timp de 8 ore și...

Marele fâs al fotovoltaicelor. Produc 300 MWh timp de 8 ore și consumă din sistem alte 16 ore

Din cei peste 2.200 MW instalați în fotovoltaice, în România se produc, în această perioadă, circa 300 MWh timp de 8 ore, iar în restul celor 16 ore, se consumă din sistem. Aceasta este marea realizare a lui Sebastian Burduja, care continuă să ne repete, obsesiv, că a adăugat în sistem, anul trecut, 1.200 MW. În realitate, în tot mandatul lui de ministru puterea instalată a crescut cu mai puțin de 400 MW, și ăia în capacități intermitente, pe care nu te poți baza.

Energia fotovoltaică, pe care Sebastian Burduja vrea s-o generalizeze în România, urmând cu sfințenie Green Deal-ul Comisiei Europene, ne va duce la pieire. Deja prețurile au luat-o razna, în absența unor capacități de producție în bandă care să acopere necesarul de consum la intern, țara nostră fiind obligată să importe din ce în ce mai mult și mai scump și să susțină și Republica Moldova. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a revenit din nou cu aceeași informație pe care o tot rostogolește în public, bazându-se pe faptul că nimeni nu ar verifica. Ei bine, noi îl verificăm.

Comparând cifrele oficiale ale Transelectrica și ANRE, deci lucrând cu materialul clientului, aflăm că în perioada mandatului de ministru al Energiei al lui Sebastian Burduja, din 2023 (iunie), și până în 18 februarie 2025, în sistemul energetic au apărut în plus circa 360 MW. Mai exact, dacă la 1 ianuarie 2023, ANRE raporta o putere totală instalată de 18.651 MW, în 18 februarie 2025, aceasta a ajuns la 19.019,26 MW. În mod stupefiant, ministrul Burduja continuă să repete că în 2024 a instalat 1.200 MW, cantitate pe care ar vrea să o dubleze în acest an. În realitate, de la 1 ianuarie 2024 până la 7 ianuarie 2025, sistemul s-a îmbogățit cu 324,82 MW, ultimii zeci de MW fiind instalați până în 18 februarie 2025. Din 2023 până în 2024, din sistem au dispărut 700 MW de cărbune, adică energie în bandă, care au fost parțial înlocuiți cu energie fotovoltaică.

Tot o nebuloasă

”Prețurile la energie sunt influențate de factori geopolitici și decizii externe, iar noi luăm măsuri pentru a evita creșterile necontrolate. De altfel, în ultima perioadă, prețul gazului a crescut cu 40% și prețul energiei electrice cu 25%, iar în lipsa compensării-plafonări aceste evoluții s-ar fi reflectat direct în facturi. Singura soluție pe termen mediu și lung pentru reducerea facturilor este creșterea capacității de producție de energie electrică și gaz în România. Anul trecut a însemnat un număr record de proiecte noi puse în funcțiune, cu peste 1.200MW (cărbune, solar, eolian, baterii). Anul acesta ne-am propus să dublăm această performanță. Prin fiecare MW nou, prin fiecare investiție nouă, România își consolidează independența energetică și beneficiază de mai multă energie sigură, ieftină și curată – în această ordine de priorități”, a declarat ministrul Sebastian Burduja. Nu, domnule Burduja, prețul energiei nu e influențat de decizii externe, decât dacă vreți să ne spuneți altceva ce noi nu știm oficial. Prețul energiei este influențat de deficitul crunt de energie, cauzat de politicile dezastruase ale guvernelor României, care au închis capacități de producție în bandă și au deschis niscaiva fotovoltaice.

Energie de sezon

În ritmul în care se anunță proiecte fotovoltaice, că eolienele și-au cam atins capacitatea maximă prin Dobrogea, România va ajunge să aibă energie doar în sezonul cald. În ultima perioadă, cei peste 2.200 MW instalați în fotovoltaice au produs în medie vreo 300 MWh timp de 8 ore din zi, iar în celelalte 16 ore au consumat din sistem, adică au trecut pe minus. Ce înseamnă minus? Prețuri mari la energie, pentru că se merge pe tarifele uriașe din piața de echilibrare, adică ești penalizat că nu produci. Deocamdată mai avem funcționali vreo mie de MW în cărbune, dar și ăia sunt programați să dispară. Dar nu-i nimic, rezolvă problema panourile fotovoltaice, astfel încât o să ajungem să mai avem energie doar sezonier.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
43.438 afisari

32 COMENTARII

  1. „National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat.”

    Mda, asta spune tot despre libera exprimare. Despre articol ce să spun, cu toată sinceritatea și nici vreo afiliere de vreo culoare, o lipsă crasă de cunoștințe tehnice. Să fie AI?

  2. Doamna Claudia, părerea mea de prosumator din surse proprii este că ați pus un titlu deloc documentat acestui articol. In cele 16 ore, cum spuneți dumneavoastră, sistemele fotovoltaice stau în stand-by și consumă doar pentru transmitere de date, ceea ce este infim raportat la energia produsă pe timpul zilei.
    Nu consider că asta soluția este să înlocuim toate capacitățile de producție cu fotovoltaice sau eoliene, pentru că este evident că acest lucru nu este viabil, dar putem reduce masiv emisiile de gaze prin adoptarea unor astfel de soluții.
    Pe timpul zilei, când există condiții (soare, vânt în funcție de sistem) avem o producție de energie verde la costuri foarte mici.
    Ca idee, poate vreți să faceți o documentare despre prețul cu care un prosumator injecteaza energie electrică în rețea versus prețul cu care cumpără acesta, și despre diferența dintre prețul de bază al energiei electrice și prețul final de pe factura, cu toate taxele impuse.
    Cred că ar ieși un articol mai bun și mult mai interesant.

    Va mulțumesc!

    • Bine punctat! Am impresia că unii consideră că panourile solare consuma curent electric pentru a se încălzi……. Nu știu de unde le vine ideea asta, că panourile solare consuma curent electric când stau in standby……culmea e că informații de acestea le-am văzut pe mai multe posturi tv……

    • Aveți dreptate, autorul articolului a tras o concluzie după păreri neavizate, care de altfel ar fi trebuit menționate de unde provin. Asa am fi văzut și noi cine sunt specialiștii ăia ca sa nu îi mai băgăm în seamă pe viitor. În goana după vizualizări fiecare postează ce poate.

    • Aveți dreptate, în goana după vizualizări fiecare postează ce poate. Ar fi trebuit sa ne prezinte cine sunt specialiștii pe care i-a consultat tocmai pentru a nu-i baga în seamă pe viitor.

    • Nu v-ați prins! Parcurile eoliene sau fotovoltaice pe suprafețe cât mai extinse, pe lângă faptul că sunt extrem de scumpe și ineficiente și le plătim tot noi, mai au un rol: distrugerea agriculturii, a ecosistemelor etc!
      Nu sunt deloc „green deal”, cum nici mașinile electrice nu sunt! Din contră!
      Dar….asta e! Turcu plătește!

  3. Stimati cititori,de faptul nu ati prins esenta.D.na Marcu lupta din rasputeri de mult timp impotriva nenorocitei de UE si vreau sa va spuna ca in uniunea euroasiatica a lui Dughin ar fi fost mult mai bine!

  4. Cu siguranta nu aveti montate panouri fotovoltaice, inainte sa debitati aceste aberații era bine sa aveti o discuție cu cei care au montate aceste sisteme, in plus ati facut o constatare foarte inteligenta, la nivelul inteligenței pe care o aveti: panourile fotovoltaice nu produc energie electrică noaptea, o descoperire colosală.

  5. Și eu produc 40% din ce consum, doar că mi-am triplat consumul de când am fotovoltaice.
    Eu consum, nu fotovoltaicele. :

  6. Mda, mai mult atac la persoana decât informații și date tehnice. Montez și monitorizez sisteme fotovoltaice.Părerea mea ca nu sunt reale informațiile.
    Mulțumesc!

  7. Nu este prima data cand autorea articolului are o astfel de atitudine „anti Green Deal”. Am facut un comentariu si la un articol anterior, unde, la fel ca in acesta, sunt vehiculate cifre si pareri tenditioase, ca sa nu zic direct, false. Aceasta rea-credinta nu face decat sa lase drum liber analfabetilor functionalisa spuna cum ca au citit ei despre ineficienta sistemelor solare de producere a energiei. Ca ministrul Burduja este un ministru slab, total de acord. Dar nu este de vina panoul fotovoltaic de ceea ce se intampla in Romania acum.

  8. Problema energiei verzi este capacitatea de stocare,nu productia! Acolo trebuie investit masiv!

  9. Ziar trumpist. Drill baby drill,sloganul omului portocaliu care nu dă doi bani pe mediu si e prieten cu miliardarii petrolisti.

  10. Ma mira afirmatiile din articol mai ales ca par copiate din insasi Burduja dar cu tenta inversa! Chiar in urma cu circa o saptamana ministrul afirma raspicat necesitatea productiei ” de banda” pentru ca cele verzi produc intermitent ( trebuie ploaie,vant senin!) Cu scuze pentru autoarea articolului dar imi pare scris cu rea-vointa si chiar dez-informator!

  11. Energia nu poate fi la voia Domnului, iar cu asta verde o să duceți industria în cap !

  12. Doamnă dragă, dacă vreți să folosesc acelaș ton și limbaj ca al dvs aș spune că articolul este tendentios, comandat, fără suport în realitate…
    În logica dvs, Spania, Germania, etc sunt state iresponsabile care au umplut câmpurile cu panouri doar pentru decor…
    Numai folosind sau dând energia solară în timpul zilei când fabricile lucrează și tot e un câștig dar folosind și sistemul de stocare beneficiul este și mai mare
    Se vede că deodată aveți, ca și alții, revelații inspirate de peste ocean și hop și noi cu Green Deal-ul. Prin urmare terminați cu fușăreala când scrieți că avem destule probleme și abureli prin presa. Asta pentru că nu e mult până când și presa va cădea în ridicol..

  13. Costuri f mici pt că ați achiziționat panourile la alt preț decât cel de cost.asa,e rentabil,dar pt Romania,sigur nu!
    Din toate subvențiile la moriști și panouri plus new scalle,făcea reactorul 3 și 4 ,dar,poți să studiezi la Oxford și poți fi mai prost în investiții mult că jiji ,nu mai vorbesc de primul cismar,de o mie de ori mai patriot și isteț decât primul dulap!

    Ghinion!

  14. Doamna Claudia, fara suparare, ati scris o prostie! Nu stiu nimic in privinta cifrelor, si nu va contrazic aici, poate ca sunt 1200Mw sau poate ca sunt doar 300Mw, nu stiu, dar stiu ca noaptea centralele solare nu consuma electricitate. Doar pt sistemul de monitorizare pe internet, adica practic nimic!

  15. Apreciez intenția articolului , fără dubii efectul este atins iar persoana non grata este terfelita. Doar este șef! Cat despre documentare sunt erate mari iar aceasta demonstrează intenție în detrimentul realități de facto. Continuam sa muncim fiecare după cât poate!

  16. Doamna Klaudia, ca în fiecare articol de altfel nu dorește ca România să și producă singure energia ci dorește ca să o cumpere de la rușii care o plătesc pentru articolele ei. Aceștia sunt patrioții și suveraniștii care iubesc Rusia dar vor în România slabă și îngenunchiat în fața Rusiei

  17. Păcat de terenurile agricole care au fost ocupate cu prostiile astea inutile. Poate că asta s-a și dorit : OCUPAREA…

  18. Observa ca trolii sunt în majoritate burdujeni, poate chiar rusi, maghiari și ucrainieni, care doresc nu independenta, ci DEPENDENTA energetica a României!

  19. Doamna în cauză a descoperit principiul fotovoltaic și anume faptul ca panourile produc doar ziua. Titlul denotă și un ușor analfabetism funcțional, existent de altfel și la majoritatea comentatorilor.
    Ideea ce se vrea transmisă este că prosumatorul nu produce noaptea și prea puțin iarna dar consumă din SEN ceea ce, în opinia dânsei, produce mari dezechilibre. Așa este dar, în loc să vedem cum facem echilibrarea și ce soluții găsim pentru stocarea energiei în exces produsă in timpul verii, venim cu o soluție tâmpă, aceea de a blama existența fotovoltaicelor și de condamna facilitățile acordate pentru dezvoltarea sistemelor bazate pe acestea.
    În concluzie, un articol penibil, emanat de o gândire îngustă.

  20. Cred ca specia noastră se separa în doua direcții. Unii susțin ca 2+2 = 4 alți prefera o direcție necunoscuta. Mult succes pe drumul prostiei.

  21. Nu o acuzați repede pe această doamnă și nu spuneți precum Burduja, că suntem Kremlinisti, sau ci ne ducem după fentă, ideea ar trebui să fie alta, că într-adevăr politicile noastre sunt neproductive, că nu este normal ca o țară și cu posib de prod energie nucleară, cu hidrocentrale, cu râuri suficiente, cu rezerve de cărbune,apoi cu atâția investitori din ăștia partic cu eoliene, cu panouri fotov, noi să o dăm în bâlbâială cu asig neces de energie electrică, apoi ajuți pe alții, dar nu-i regulezi pe ai tăi, sau nu ajungi să imporți tu, idem cu gazele, că avem gaze, dar cred că de fapt gazele noastre le cumpărăm de la Sc străine care le exploatează și nu înțelegem că ec o ajuți prin preturi bune la energie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger