Toate băncile stau la rând în fața Fondului Monetar Internațional, dar acest creditor global pare să nu aibă ochi decât pentru Ucraina – și pentru cererile exasperante de bani din partea lui Volodimir Zelenski.
FMI tocmai a anunțat că a ajuns la un acord cu guvernul de la Kiev pentru un plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Banii probabil că provin din cotele țărilor membre ale instituției cu sediul la Washington, care are jurisdicție asupra balanței de plăți externe a unui stat.
Potrivit AFP, planul urmează să permită „sprijinirea redresării economice treptate, creând în acelaşi timp condiţiile unei creşteri pe termen lung într-un context de reconstrucţie după conflict şi pe drumul aderării la Uniunea Europeană”.
Aici se impun două comentarii. Ucraina e praf și pulbere, iar reconstrucția – cu un cost de peste 1000 de miliarde de dolari – nu poate începe decât după un acord de pace cu Rusia, exclus în acest moment. Războiul poate continua nestingherit, îngroșând pretențiile Kievului pentru spijin financiar și militar din partea Occidentului și unei Europe deja istovite de cheltuieli. Și de când FMI decide aderarea Ucrainei la UE?
Acordul va fi prezentat „în săptămânile următoare” Consiliului de Administraţie al Fondului pentru validarea finală.
În condițiile în care PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 30% în 2022, sărăcia a crescut, iar industria și infrastructura sunt la pământ, șeful misiunii FMI, Gavin Gray, se grăbește să bată câmpii: “Guvernul ucrainean a ştiut să menţină stabilitatea financiară şi macroeconomică, în special datorită unui sprijin internaţional substanţial şi punerii în practică a unor politici solide”.
Mai bine ar recunoaște că Ucraina este un sac fără fund: a beneficiat de un sprijin important încă de la începutul conflictului, pe 24 februarie 2022, atât din partea Băncii Mondiale, care i-a acordat deja peste 20 de miliarde de dolari, sub formă de împrumuturi sau donaţii, cât şi a Statelor Unite, peste 110 miliarde de dolari integrând sprijinul militar.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a „salutat” acordul dintre FMI şi Ucraina, adăugând că Statele Unite „vor continua să sprijine guvernul şi poporul Ucrainei atât timp cât va fi necesar în faţa Rusiei”.
Cât „va fi necesar”? Nu se încumetă nimeni să răspundă de ambele părți ale Atlanticului. Rusia nu este în criză de timp, exportă petrol alimentând economia și visteria de război.
Ucraina –clasată dezastruos în Indicele de percepție a corupției realizat de Transparency International – nu va putea să se întrețină singură ani, poate chiar decenii, în viitor.
Un stat sărăcit sau disfuncțional la granița Europei ar fi vulnerabil la viitoarele agresiuni și o sursă de instabilitate economică și politică.
Khazarii pt khazari. Ce așa mare chestie??
Sa stii o chestie….e cu totul altceva in spatele povestii nu numai asta…..au spus si altii,la BAHMUT sunt tot felul de catacombe subterane cu ALTA SPECIE…oamenii sunt ademenit acolo si mancati pur si simplu…le convine de minune ca se bat unii cu altii ca prostii
Pelicanul nu prea poate prinde pesti…dar daca pestii se bat intre ei…e mai usor sa mananci victimele
https://www.youtube.com/watch?v=Tz464r8Huss
KUROI YUKIHYO, mai du-te în piață, că au ieșit cartofii noi. Numai prostii înșiri pe-aici și ocupi spațiu degeaba.