AcasăEconomieMarea eră speculativă, greu de ucis

Marea eră speculativă, greu de ucis

O pandemie, un război ruso-ucrainean și rate ale dobânzii substanțial mai mari nu au pus capăt asumării de riscuri pe piețele financiare

În majoritatea filmelor de groază de la Hollywood, monstrul este incredibil de greu de ucis. La fel s-a întâmplat și cu marea eră speculativă de pe piețele financiare.

O pandemie, un război ruso-ucrainean și rate ale dobânzii substanțial mai mari nu au pus capăt asumării de riscuri.

Să luăm ca punct de plecare sectorul tehnologic, notează Financial Times. O mare parte din valoarea sa constă în profiturile viitoare pe care se așteaptă să le obțină companiile datorită potențialului lor superior de creștere.

Atunci când randamentele obligațiunilor cresc, așa cum a fost cazul în acest an, investitorii ar trebui, în teorie, să utilizeze o rată mai mare pentru a actualiza aceste profituri viitoare, ținând cont de perioada de timp în care trebuie să fie deținute acțiunile pentru a le primi. Aceasta înseamnă că evaluările ar trebui să scadă, nu să crească.

Dar raportul preț/beneficiu al sectorului tehnologic, mai ales din SUA, este mult peste media sa pe trei ani, iar acțiunile sectorului au înregistrat un salt de peste 50% până acum în acest an.

În al doilea rând, să luăm evaluarea globală a pieței, măsurată prin raportul preț/profit ajustat ciclic, sau Cape. Acesta face o medie a profiturilor pe 10 ani pentru a ține cont de ciclul economic. În martie 2022, când Rezerva Federală a SUA a început să majoreze ratele dobânzilor, Cape era de 34; la ultimele cifre, raportul a scăzut doar la 31, fiind încă mult peste media istorică. Iar piețele au continuat să își revină în decembrie.

Apoi există bitcoin. Regretatul Charlie Munger, asociatul magnatului Warren Buffett, a declarat că investiția în criptomonede este „un joc de noroc absolut nebunesc și stupid”. Ca și cum ar fi dovedit punctul său de vedere, în ultimele 18 luni s-a prăbușit bursa de criptomonede FTX, iar Binance – unul dintre cei mai mari concurenți ai săi – a fost sancționat cu o amendă de 4,3 miliarde de dolari pentru spălare de bani. Cu toate acesta, prețul bitcoin crescut de mai mult de două ori în acest an.

Investitorii își mențin apetitul pentru activele riscante, deoarece randamentele reale ale numerarului și ale obligațiunilor nu au fost atractive.

Așadar, ce ar putea pune capăt, în sfârșit, erei speculative? În orice clasă de active individuale, o prăbușire apare de obicei atunci când investitorii își pierd încrederea în elementele fundamentale care au dus la creșterea prețurilor.

În cazul acțiunilor tehnologice, acest lucru ar putea avea loc dacă reglementarea (sau tensiunile geopolitice) le afectează grav perspectivele de profit,

În cazul criptomonedelor, reglementarea este, de asemenea, un risc, la fel ca și prăbușirea unei burse care duce la pierderi mari pentru investitorii instituționali.

Din punct de vedere istoric, declanșatorul unei prăbușiri mai generale a apetitului pentru risc a fost o înăsprire a condițiilor de creditare.

Pentru o prăbușire mai generală a apetitului pentru risc ar putea fi nevoie de un eveniment geopolitic cu adevărat dramatic, cum ar fi un război între SUA și China din cauza Taiwanului, sau de un calcul greșit al băncii centrale în ceea ce privește politica monetară, fie că nu reușește să limiteze inflația, fie că este prea restrictivă pentru prea mult timp și provoacă o recesiune profundă.

Acestea pot părea rezultate extreme, dar, de obicei, este nevoie de o explozie pentru a ucide un monstru.

author avatar
Radu Jacotă Redactor